lørdag 31. august 2013

Det handler om forgjengelighet

Det er fremdeles august, og i parker og hager er det fortsatt nesten sommerlig grønt. ser man bedre etter er grønnfargen kanskje litt mattere, og det finnes innslag av valører mot gult og brunt. Fortsatt blomstrer de siste friskt, side om side med gyldne frøkapsler og planter som har bidratt med sitt for i år.

Her på Skyggebalkongen er sesongen kommet litt vel langt synes jeg. Pleier jeg virkelig å klippe bort så mye vissent bladverk allerede i august? Og i år som sesongen kom så sent i gang?


Sannheten er nok at etter at Georgineprosjektet erobret det meste av balkongen, har det i år vært mer bladverk enn noen gang. Og nå er hele georginesamlingen kraftog infisert av meldugg. Svakt, lysegrått skimmer som først viser seg på noen få blader, for deretter å gape over det hele. Det er visstnok en sopp, og jevnlig dusjing er ikke tilstrekkelig for å få helt bukt med den. Men sunnere planter er kanskje mer motstandsdyktig, så jeg dusjer litt likevel.


Såpass sent i sesongen bryr jeg meg ikke så mye om noen planter blir litt slitne, men å få se et par av georgineblomstene hadde jo vært ok...   Det blir spennende å se om de makter å åpne sine knopper før det siste bladet er fjernet.

Det positive midt oppi en sånn huskestue, er at det er lett å se hvilke planter som ikke lar seg pille på nesen av meldugg. Verken Blodbeger, Praktpetunia eller Pelargoniaene er blitt angrepet ennå, ihvertfall ikke betydelig.

Og en gledelig nyhet oppi det hele er jo også at meldugg faktisk har vært eneste ulumskhet på Skyggebalkongen i år! I fjor var det kvitefly og lus. Så mens jeg forbanner det ene, må jeg så klart huske å takke for at jeg slipper det andre og det tedje :)

Kos deg med augustavslutning der du er - også setember kan bli riktig fin - på sin måte!


PS: Søndag 1. september arrangeres Urtehagens dag i Botanisk hage (Oslo).

9 kommentarer:

 1. Mjøldogg er noke herk, men det er og ein del av naturen. Det er spennande med desse georginene våre, eg skal merke den gule ekstra godt, så får eg håpe ho overlever til våren.

  SvarSlett
 2. Bestandig skal det være noen motgang, men hvordan skulle vi ellers kunne glede oss for medgang? Tenk positivt, kommer det blomster kommer de synes godt :)

  SvarSlett
 3. Huff, ikke gøy med skadedyr eller sopp! Jeg blir så imponert over hvor mye bladverk som blir båret vekk fra terrassen når sommeren er over. Hva plantene greier å produsere ut fra egentlig nokså lite jord!

  SvarSlett
 4. En må vel innse at høsten står å banker på døra, men den kan være flott hvis været er på vår side.

  Så kjedelig å få meldugg, hvert år er det noen planter som blir angrepet av noe d,,,,
  Men det er glemt til neste vår he he.

  Ha en fin kveld fra Marit.

  SvarSlett
 5. Kjedelig med meldugg nå i slutten av sesongen, håper du får noen blomster på Dahliaene.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 6. Håper du får se georgineneblomstring snart. September kan jo være fin, jeg håper på det.
  Det kan vel bli tørt i perioder på balkongen, og da er plantene utsatt for meldugg. Bra du har sluppet unna lus og kvitfly i år.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 7. Ja, meldugg er noe skit. Syns du vinkler det fint, jeg. :)

  SvarSlett
 8. Det gjelder å ha fokus på det positive Bille. Bra det.

  SvarSlett