tirsdag 18. desember 2012

Frø fra balkongen

I et tidligere innlegg skrev jeg om de to frøballongene på Blodbegerplanten på Skyggebalkongen. Da var ballongene fortsatt grønne. Jeg hadde pollinert to blomster, og i november ble frøhusene omsider plukket inn.


De viste seg å inneholde mange flotte frø, så i 2013 kan det sannsynligvis bli Blodbeger både her på Skyggebalkongen og i feriehagen. For dette er en plante som overrasket meg positivt i år! Den greier seg fint med lite lys, jord og vann - helt perfekt på en overbygd balkong. Litt hvitefly ble det, men uten at planten ble nevneverdig stygg før det uansett ble høst og nedgangstider her på balkongen.

Får vel også nevne at de 3 Blodbegerplantene i kontorvinduet fremdeles er nokså flotte og frodige, det meste bladverket er helt fint, og blomstring pågår fremdeles - midt i desember. Siden det bare er 2-3 uker til dagslyset blir merkbart bedre, begynner jeg nesten å tro at det ikke blir skikkelig vinter i kontorvinduet mitt i år - herlig! :-D

4 kommentarer:

 1. De frøkapslene er jo også så fine. Hadde denne planten for 10-12 år siden. Veldig fornøyd med den!!

  SvarSlett
 2. Så flott at du fikk frø på blodbegerplantene dine! :-)
  Jeg har sikret meg frø fra valmuene jeg hadde i drivhushagen, men ellers vet jeg ikke hvordan det gikk med de resterende jeg hadde tenkt å sanke inn. Når jeg reiste over til Sverige siste gang før jeg mistenkte frosten skulle komme, så regnet det! Jeg sanket inn så mye frø som mulig, men måtte legge dem til tørk i drivhuset. Jeg har ikke rukket å sjekke om de ble noenlunde tørre før frosten kom. Jeg har jo ikke oppvarmet drivhus :-(
  Løk som måtte innomhus før vinteren ble rasket opp i en stor beholder og satt i kjelleren. Der er det en salig blanding med oxalis, gaillardia, brodiaea og mange andre. Jeg hadde selvfølgelig ikke forberedt noen navnemerkesystem for dem siden de var så våte, så det blir spennende å se om hvordan de har klart seg til våren. Enda mer spennende skal det bli å se om jeg klarer å skille de ulike typene fra hverandre før de kommer i jord... ;-)
  Litt spenning må vi jo ha i hverdagen ;-)
  Ha en fortsatt riktig fin førjulstid!

  SvarSlett
 3. Så flott å få frem frø selv! Det er ikke hvert år det blir frø av blodbeger. I fjor og i år ble det ingenting. Heldigvis har jeg rikelig fra den planten jeg overvintret i forfjor, og som rakk å bli stor og kraftig og fikk mange frøballonger! Jeg tror jeg har frø for flere sesonger, og jeg har til og med gitt bort mange!
  Snart er det forresten tid for å så den på nytt :)

  SvarSlett
 4. Spennende med egne frø fra Blodbegerplantene. Imponerende med blomstrende Blodbegerplanter i kontorvinduet i desember.

  Ha en fortsatt fin førjulstid!

  SvarSlett