lørdag 29. desember 2012

Året Rundt i Botanisk Hage: Desember

2012 nærmer seg slutten, og selv om mørke og kulde er det som preger hagene rundt om, tok jeg kamera med på årets aller siste fotorusletur i Botanisk Hage i Oslo. Bli med på turen!

Jeg kan ikke love verken sterke farger eller nye plantenavn, men en viss stemning er det definitivt også i desember. Alt er stille, alt sover. Mørketiden er såvisst en sterk kontrast til hvordan det så ut i sommerhalvåret. Å se sommerens innlegg etter at du har ruslet rundt i hagen nå i desember, gir en ekstra dimensjon. Var det virkelig så vakkert? Inntrykkene blir så mye sterkere når de tas fram i en annen årstid!

Her finner du alle de 12 Året Rundt i Botanisk Hage innleggene samlet.


Men altså, det er årets siste måned, og siste uke. Overgartneren har nærmest slått av lyset, og for å rekke en god håndfull bilder, måtte jeg løpe rundt i nokså høyt tempo. Det var ikke så mange som så meg. Bortsett fra det årlige julemarkedet som i år ble arrangert siste helg i november, er hagen ganske stille på denne tiden av året.


I Systematisk hage finnes de dekorative restene av flere storvokste stauder. Astilbene har trukket under bakken, men minner fra årets sesong danner fine kontraster mot snøen.

Også ett av mine favorittsteder ligger under snøen, men den buede muren er ennå et fint landemerke.


Rart å tenke på at for bare noen høstmåneder siden var bedet fullt av Høstanemoner og Kuletistler som jeg gikk og ventet på hele sommeren. Nå er det til å vente igjen...

På plassen foran hovedbygningen står en lang rekke piknikbord. På varmere dager setter besøkende seg ned her med en matbit eller bare for en rast. Nå er det snøen som har overtatt, og det er ikke spor etter en eneste gjest. I bakgrunnen sees Palmehuset.


Også kjempene er borte vekk. Bronseblad (Rodgersia) er ikke akkurat en liten sak, men borte er den. Bare små navneskilt er igjen, for å reservere plassen til neste sesong. Og ja, jeg kommer jo innom igjen og hilser på da!


Botanisk museum (av meg også kalt Hovedbygningen) fikk høsten 2011 nytt navn; Lids Hus. Her kan du lese om ekteparet Lid, som var botanisk konservator og illustratør, begge tilknyttet Botanisk hage.

I skiltet ved hovedtrappen speiles et vakkert tre, og Palmehuset. Det slår meg at jeg etter mangehundre turer i hagen aldri har vært inne i denne bygningen. Bygget rommer bl.a. herbariesamlinger og bibliotek. Da har jeg noe å glede meg til!


Det finnes mange flotte trær i hagen, og mot vinterhimmelen blir de suverene aktører i hagen. Treet til venstre på bildet under, er mitt favorittre, det står like ved Dufthagen, som finnes ved porten nærmest Munch-museet.


Det er nok ikke mye som dufter i Dufthagen i desember, men det kommer snart en ny vår...


Noen fryser mer enn andre. Statuen på bildet under har ikke krøpet under bakken, men sitter istedet her og hutrer hele vinteren gjennom. Det er mange som må bort og klappe litt på denne karen i løpet av året, både barn og voksne!

I bakgrunnen sees Victoriahuset som jeg besøkte i november.


Nedenfor er Victoriahuset sett fra andedammen, og har du fulgt med på tidligere fotorusleturer i år, vet du sikkert at skråningen foran bygningen er et av mine favorittbed i hagen.


Bedet som jeg kaller "Trappebedet" er ikke like spennende nå, men det er faktisk bare 2-3 måneder til fyrverkeriet starter på nytt. Her er det nemlig noe som blomstrer det meste av året!Urtehagen er enda stillere enn vanlig. De har tatt pause alle som en.

Prydtrærne byr på frosne delikatesser. Jeg trodde alle bær var spist opp, men dengang ei. Kanskje disse rett og slett ikke står særlig høyt på trostens meny, kanskje de til og med ikke smaker godt? Eller at troster uten egen fryseboks utnytter naturens egen konservering?


 Uansett er det overveldende å finne så spreke farger i hagen nå!


Også insektene sover. På skiltet lokkes det med at her er det ledig rom, her på det artige insektshotellet. Jeg skal jammen lage noe lignende i feriehagen, om enn i noe mindre skala. Hotellet er sikkert fullt, og ingen av gjestene snorket ;-)


Typisk for vinteren er sperringer og innpakkinger. særlig trappene er stengt, sikkert p.g.a. isete trinn. Her er "vanntrappen" markert for å unngå at folk snubler i trinnene som jo ikke kan sees under snøen. Lids Hus ligger helt der oppe.

Også de hvite mystiske innpakningen er på plass igjen. Jeg kommenterte dem bl.a. i februar, og i høst avslørte jeg at det er Bambus som beskyttes mot Kong Vinter.Det er stille i tretoppene også. Beboerne av dette fugleredet har ikke engang pyntet til jul.


Den lange alleen med Pyramideeik som går fra porten i Helgesens gate og helt opp til Gamlehagen foran Gamle Tøyen Hovedgård, hadde fortjent et bede bilde. Her står jeg midt i alleen, men ville så gjerne ha med folk mellom de høye trærne...


I Fjellhagen ser det for tiden sånn ut. I denne delen av hagen vokser et stort antall spennende planter, og dette er min vei til og fra jobb. Resten av året er det mange gode grunner til å stoppe opp for å studere noe, men akkurat nå er det nok liten sjanse for at jeg bruker lengre tid til jobb enn planlagt...


Har du tenkt på hva som skjer når et "Ikke tråkk i bedet"-skilt er såpass dekket med snø, at besøkende bare ser "tråkk"? 


Øverst i Fjellhagen er det nesten som å være på høyfjellet. Pinner for kommende brøytekanter er på plass, det er bare å spenne på skiene og ta fram en påskeappelsinen. Ja, og å vente på at solen skal varme litt mer enn den gjør nå i romjulen.


Også her står mange flotte planterester og pynter opp. De er som forstenet fra den gang de strakte seg mot lyset. Snøen har laget iskrystall inne blant frøene.


Man trenger ikke å være barn for å ake! Det vil si - mulig disse to hadde med et barn, men det tror jeg var mest som alibi. De smilte stort da de suste forbi :-)


Kjøper man iskrem på uteserveringen nå, tror jeg nok at man kan spise helt i sitt eget tempo uten å være redd for at den smelter for fort. Men til tross for juletre med lys, fristet det ikke å sette seg ned.


Også Oldemorshagen sover nå, enda en av mine favoritter i hagen. Gleder meg over at utsikten er dessto finere nå når de fleste av oldemors distraksjoner er borte...

Da er det bare å vente litt, om ikke lenge starter et nytt års eventyr her i Botanisk Hage! Da blir det nok ikke månedlige fotorusleturer i bloggen, men forhåpentligvis kan noen ha glede av turene fra 2012 også til neste år!


Tusen takk for i år! Og riktig godt nytt hageår til alle i 2013!

8 kommentarer:

 1. Hei Bille! Fortsatt god romjul ønskes deg!
  Det er alltid riktig koselig å følge dine "året i Botanisk hage" innlegg! I år har jeg faktisk ikke hatt "tid" (alt er jo egentlig snakk om prioriteringer, men..) til å besøke den en eneste gang :-( Da har det vært ekstra hyggelig å få med meg innleggene dine.

  Takk for mye fin lesing i året som har gått. Jeg ønsker oss begge et riktig fint hageår i 2013!

  Stein

  SvarSlett
 2. Jeg skal ihvertfall til botanisk hage i Oslo i 2013. Her farter man rundt i anlegg i europa og så får man ikke med seg det som, tross noen mil, ligger i nærheten.

  Misunner deg at du har evnen til å la det stå på terrassen. Rydde og ordne gener kan være litt slitsomt innimellom.

  Ha en fin dag!

  Brita

  SvarSlett
 3. Takk for rundturen. Er fasinert av årstidende. Så utrolig sterkt å se på sommer bilder på denne årstiden. Men godt å se naturen hvile som i botanisk hage også :) Godt nytt år!!

  SvarSlett
 4. Tusen takk for en kjempe fin rundtur, som du har tatt oss med på i hele år!

  Ønsker deg et kjempe fint nytt år! Klem

  SvarSlett
 5. Tusen takk for rundturen! Sterkt og se og fundere over kontrastene i hagene!

  SvarSlett
 6. Takk for denne og de mange herlige rundturene i 2012, jeg har satt stor pris på dette prosjektet ditt, og har brukt dine turer som en liten "hm, hva kan jeg nå finne hvor i parken montro" før egen tur. Det er jo en diger park, så det er greit å være litt forberedt på hvor man skal prioritere å dra.

  Ønsker deg et riktig godt nytt år, og så gleder jeg meg til et nytt bloggår med deg :)
  Klem Anne :)

  SvarSlett
 7. Flotte bilder fra Botanisk hage i desember.

  Godt nytt hageår til deg!

  SvarSlett
 8. Tack för ännu en härlig promenad rundt botanisk hage.
  Gott nytt år :)

  SvarSlett