lørdag 25. august 2012

Ut og stjele stiklinger midt på natten

Haha, det hørtes nok litt mer dramatisk ut enn det egentlig var. Men altså, hver sesong får jeg gjerne et akutt behov for å sette stiklinger, og gjerne fra en busk eller to i nærområdet. Det blir nesten som å gå på epleslang, det kribler skikkelig i magen.

Nå ser du vel for deg at jeg med sekk over skulderen og sekatør i hånd tripper kjapt fra stolpe til stolpe, krøkker meg sammen mellom parkerte biler mens uvitende byfolk spaserer forbi, svinger meg over et bakgårdsgjerde med flagrende superheltkappe bak meg.

Små håpefulle som noe motvillig ble med hjem.

Men helt sånn var det nok ikke. Litt magekribling trenger ikke å være veldig utagerende, egentlig ;-) Bygården hvor jeg bor har mange flotte busker, og siden jeg jo eier dem litt, ble stiklingsstjeleturen en ganske kjapp affære. Ok, en kjapp tur over gaten ble det nok også. Et par korte nyskudd her, og et par der.

Plastpose får jeg sjelden til, men kanskje det går bedre på en balkongstol?

I år meldte dette behovet seg rett før midnatt, kvelden før jeg skulle reise bort på 3 ukers ferie. Ja, altså midt i juli og ikke nå i slutten av august. Det var selvsagt mye som skulle ordnes i forbindelse med forestående ferie, pakking, vasking og rydding for å nevne noe, og stiklingsjakt stod ikke på noen to-do liste i det hele tatt. Men når dette behovet plutselig melder seg, bare jeg ut...

Etter 3 uker, joda! Men hadde jeg husket å merke stiklingene? Neida!

Jeg er ikke helt sikker på hvordan resultatet blir, men det er jo heller ikke det viktigste. For å gjøre skikkelig jobb, bør man nok ta litt mer materiale enn hva jeg har samvittighet til på et sånn raid. Ny tilvekst kan være i mykeste laget. Jeg har heller ikke spesielt god erfaring med tidligere stiklinger, det er kanskje derfor jeg bare må prøve igjen og igjen. Det blir vanligvis for vått i en sånn plastpose. I feriehagen har jeg fått best resultat ved å bare la stiklingspottene stå som de er og greie seg selv, og der har resultatene blitt ganske gode.

Men tilbake på Skyggebalkongen etter ferien, var det faktisk noen nye skudd, og nå blir det litt artig å følge med på om de friske skuddene er ny tilvekst som betyr roting eller bare er krampetrekninger. Jeg glemte jo å merke pottene, dvs jeg trodde selvsagt at dette husker jeg! Nå husker jeg ikke engang hva jeg plukket stiklingsmateriale fra, men tror jeg vet sånn omtrent. Det er den jeg ikke vet hva hva er som har kommet med friske skudd, men jeg vet jo hvor busken står så hvis det blir en ny plante, skal jeg nok finne ut av det.

Det er greit å vite at behovet for spontan midnattsstiklingsjakt sannsynligvis er over for i år. Men noen ganger lurer jeg litt; er det flere enn meg som går på "stiklingslang"?

9 kommentarer:

 1. Du er nok i bedre selskap enn du tror, jeg "stjeler" stiklinger av busker midt på dagen. Stiklingsformering er en hyggelig hobby!

  SvarSlett
 2. Der kjende eg meg att. I år har eg ikkje kjent trangen, men eg hugsar første året eg starta med å jakte stiklingar. Då var auga på jakt heile tida, og eg kjenner endå kor hardt det var å stå imot dei gongene eg ikkje følte meg trygg på at det var trygt å forsyne seg. Men er har tilstått syndene mine i ettertid på dei plantene som det vart resultat av. Ellers så sette eg stor pris på innlegget ditt om "Det gyldne snitt". Takk, og god helg.

  SvarSlett
 3. HÅper du får utbytte av jakten og at de gror seg til!
  Prøvde meg på en japansk blodlønn, men det gikk heller dårlig. Ser veldig vissent ut....

  SvarSlett
 4. Jeg egner meg nok heller dårlig som tyv, jeg lykkes bestandig bare få med meg umodne frø... Lykke til :)

  SvarSlett
 5. Hehehe.... skulle gjerne ha sett deg i superheltkappe og klippesaks :))
  Det er kjempe spennende å sette stiklinger, så jeg skjønner deg veldig godt!

  Ønsker deg en "super" søndag! Klem

  SvarSlett
 6. Trangen er absolutt til stede, og i fjor da vi var på bilferie i Piteå, tok jeg ei grein av kulepil (Salix fragilis Bullata) i parken. Stakk den under genseren, og stakk de senere i en juicekartong. Av ca. 30 stk overlevde bare en, og den tar jeg godt vare på! Dette ga mersmak, veldig morsomt :)

  SvarSlett
 7. Jepp! Går på stiklingslang. Mest med blomster i grunn. Tatt med meg pelargonium hjem fra Middelhavsland bl.a. Hm..kanskje jeg skulle forsøke meg på busker?
  Ellers går det mest i blomsterbelger og frø. Fått opp noen morsomme knæsjrosa valmuer med tuster i hagen i sommer. Kaller dem "hysteriske badehetter". Husker ikke hvor jeg stjal dem heller.

  Artig blogg forøvrig. Nydelig ny uke ønskes.

  SvarSlett
 8. He he rart med det der ,en bare greier ikke å la være.
  Nå har jeg hørt at en skal ta ,,ikke få,,stiklinger og frø og det er en super regel synes nå jeg.

  Artig innlegg Bille ,koste meg veldig når jeg leste dette.

  God ny uke til deg , Maritklem.

  SvarSlett
 9. Oi, jeg visste ikke at vi var så mange (bortsett fra Mia da :D ) Ja, det heter seg at stjålne avleggere trives best, men jeg tror nå at det kan gå greit med de man får også da.

  Det går tregt med midnattsstiklingene på balkongen. Nå tar jeg snart en tur til feriehagen hvor det også er endel stiklinger, men de er tatt med tillatelse fra hageeieren (meg selv), så de vokser sikkert dårlig :D

  SvarSlett