søndag 19. august 2012

Fototips: Det gylne snitt

Det er en stund siden sist jeg postet noe fototips, så nå haster det vel litt mens det ennå er noe igjen å fotografere rundt omkring i hager og på balkonger :-)

Jeg er ingen ekspert, men entusiast som synes smak og behag er klart viktigere enn oppleste tekniske sannheter. I dag hander tipset om det gylne snitt, som det likevel kan være greit å vite om, selv om det ikke alltid trenger å tas hensyn til.

Det gylne snitt handler faktisk om hvordan mennesket generelt oppfatter et visuelt budskap. Øyet vårt har nemlig en evne til først å oppsøke gitte punkter i en bildeflate. Dette er spesielt viktig hvis du skal formidle et visuelt budskap hvor du har svært kort tid til å fange betrakterens oppmerksomhet (f.eks. reklame, plakat, cover), men kan også være nyttig når det fotograferes i hagen.

Punktene finner du ved å dele opp bildet med 2 horisontale og 2 vertikale linjer. Øyets umiddelbare oppmerksomhet tilsvarer omtrent rammen rundt det midterste feltet, og særlig der linjene krysser hverandre - men også langs alle delelinjene. Det er interessant at ingen av linjene befinner seg i midten av bildet, altså vil ikke et midtstilt motiv samsvare med de punktene hvor øyet først søker informasjon, og betrakteren må da "lete" utenfor linjene for å "finne" motivet.

Når hovedmotivet ligger i det gylne snitt, oppfattes motivet som behagligere og mer direkte. Det kan gi en "visuell harmoni", og øyet bruker kortere tid på å tolke motivet. Her snakker vi om så små tidsintervaller at det kanskje høres uvesentlig ut, men det har faktisk nokså stor betydning for hvordan et bilde kan fange vår oppmerksomhet.


Tenk deg et ansikt, det aller første du instinktivt bør se hos et fremmed individ er uttrykk som kan indikere venn eller fiende. Da er selvsagt øyne og munn (kanskje munnvikene) viktige for å vurdere om møtet gir en trygg situasjon. Selv i vårt moderne samfunn har vi fortsatt disse instinktene med oss i det daglige uten at vi tenker over det. Om det nå er avisforsider eller nettsider, oppfatter vi først det som ligger i det gylne snitt.

Teorien kan brukes bevisst når vi fotograferer - også i hagen. Her er noen eksempler - ser at de kunne vært satt litt mer på spissen, men tror de til en viss grad illustrerer prinsippet likevel.

Bildet øverst: Her er den nesten avblomsteede Dagfiolen plassert 2/3 til høyre og matcher samtidig 2/3 høyde. Selvsagt vil hvem som helst oppfatte blomsten som hovedmotiv uansett plassering når bakgrunnen er såpass ensartet, men det gir mer ro i bildet når blomsten er plassert som den er.



Over og under: Når klematisblomsten er i sentrum synes jeg at hele bildet og ikke bare hovedmotivet konkurrerer om oppmerksomheten min, men i bildet under ser jeg blomsten "før" jeg studerer resten av bildet. Ser jeg bort fra lyset, synes jeg at bildet under også gir bedre dybde.



Over: Også Pelargnium Dronning Ingrid er bevisst plassert på den første 1/3 linjen. Blikkboksen på veggen bak er ikke hovedmotiv men likevel trekker den så mye oppmerksomhet at den også bør være godt plassert. Her er den gre nok på den øverste horisontale linjen, men hadde den vært plassert enda litt lenger mot høyre ville den samsvart med krysset, og en sånn plassering ville gitt en bedre linje/diagonal mellom planten i forgrunnen og boksen i bakgrunnen (skrålinjer skaper ofte dybde). Knoppen ved blikkboksen er forøvrig perfekt plassert nesten der linjene krysses - hvis den var litt mer moden/blikkfang, kunne dette hatt større betydning for bildet.


Over og Under: Denne blomsten av Kjempealant er midtstilt i bildet over, det betyr at den ikke samsvarer med de punktene som øyet først oppsøker. Det gjør den derimot i bildet under. Selv om forskjellen ikke er så stor, synes jeg bildet under er mye behageligere å se på. Når bakgrunnen er såpass rolig og ensartet som her, kommer så klart blomsten godt fram uansett.



Over og under: Litt hardt lys, men poster disse to bildene likevel, og uten linjene påtegnet. På bildet over konkurrerer kanskje de to største blomstene om oppmerksomheten din? Ingen av dem er godt plassert og bildet inneholder heller ingen andre elementer som fanger umiddelbar oppmerksomhet. Jeg synes at det er et uryddig motiv. På bildet under er kamera vridd en smule mot høyre sånn at bare den ene blomsten kommer med og er bedre plassert i bildet. Dessuten blir også bakgrunnen i høyre del mer interessant - ikke pga innholdet som jo er uskarpt, men fordi hovedmotivet får mer miljø og dybde. Men akkurat det er jo en smaksak.


Dette innlegget er ikke ment som en facit, og ingen av bildene er heller perfekte. Men kanskje ble du likevel inspirert til å se motivene i hagen på en ny måte. Selv om det gylne snitt ikke framelsker midtstilling, finnes det mange unntak hvor nettopp midtstilt hovdmotiv er perfekt, gjerne når motivet er rent og enkelt. Fotograferer du et motiv med veldig mange ulike faktorer som sloss om oppmerksomhet, kan motivet roes litt ned hvis f.eks. bildets absolutte fokus (skarpeste blomst) er plassert i det gylne snitt. Da finner øyet et godt "startpunkt" før resten av bildet studeres.

Det gylne snitt er ikke noe man trenger å bry seg om ved dokumentasjon av hva som vokser i hagen, artsbestemmelse etc. Teorien kan derimot være nyttig når bilder skal opp på veggen, eller kanskje til og med ut på bloggen.

God fotojakt!

PS:  Jeg har ikke studert dette temaet spesielt grundig, tar derfor forbehold om at begrepet "det gylne snitt" kan dekke mer enn det jeg har omtalt. Innlegget er mest basert på egne erfaringer.

13 kommentarer:

  1. Takk for at du minner meg om det gylne snitt, det har jeg en tendens til å glemme.

    SvarSlett
  2. Så bra... greit med tekniske tips når de er så bra illustrert.

    SvarSlett
  3. Alltid nyttig med fototips. Jeg har mye igjen å lære når det gjelder fotografering.

    SvarSlett
  4. Så fint og lærerikt innlegg ,her er det mye jeg skal prøve å huske på.

    Ha en super kveld , Maritklem.

    SvarSlett
  5. Jøss,her var det nyttige tips. Har rett og slett ikkje peiling på foto. Men eg knipsar i veg likevel:) No skal eg prøve å tenke litt på dette så får vi håpe på bedre balanse :D
    Ha ei flott veke.

    SvarSlett
  6. Hei Bille.
    Takk for informativt fotokursinnlegg i dag. Jeg må inrømme jeg er den glade amatør som absolutt burde ta meg et fotokurs eller to, for jeg liker å ta bilder og det blir jo veldig mange av hagen og blomster etter hvert... ;-)
    Du spurte meg om frø fra Brodieae blomstene. Jeg sender deg gjerne frø om jeg rekker å sanke disse før de spres for vinden. jeg er jo bare i Sverige en gang iblant. Denne helgen var de i blomst. Blomstringen varer veldig lenge. Jeg skal følge med dem hver gang jeg er borte i Sverige så jeg kan få sanket frø til deg- Hvis ikke kan du få noen løk av meg.
    Ha en fin dag.
    Stein

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbud om frø! Skal poste tilbakemelding hos deg neste gang jeg tar en bloglandia-runde.

      Slett
  7. Flotte fototips du kommer med. Merket i dag at jeg prøvde å følge de når jeg fotograferte i hagen. Får håpe at resultatet vil vises i bloggen med tid og stunder :-)))

    Takk for rosetips i bloggen min. Jeg var innom og så på bildene dine, men jeg synes nesten at alle røde roser er like:-)))
    Nå får jeg også hjelp på hagegal av roseekspert Arild så får vi se hva det kan føre til.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er grei :-) Sa tråden på Hagegal, håper du finner ut av det.

      Slett
  8. Takk for kommwntarer! Det ble visst mer omstendelig enn tenkt, men men. Må innrømme at jeg ofte gir blaffen i sånne "regler", men noen ganger er det jo greit.

    SvarSlett
  9. Jo ganske instinktivt motivet ut fra sentrum, men som du sier så er det ingen regel uten unntak. Å bryte regler kan gi spenning i bildet..

    SvarSlett
  10. Dette skal jeg prøve å tenke på i fremtiden. Takk for fint innlegg:) Jeg putter stort sett alltid hovedfokus i sentrum. Jeg er ingen ekspert med kameraet, så jeg synes det er lettest å få fokus når jeg setter det jeg fotograferer i sentum. Er vel noen innstillinger jeg ikke kan enda;) Flott at du deler fototips med oss.

    SvarSlett
  11. Hei November-symra og Eline! Glad for at dere bidrar! Noen bra bilder blir det jo uansett regler :D

    SvarSlett