lørdag 24. august 2019

Sensommer i feriehagen

Er en tur i feriehagen, og som vanlig er det frodigere her enn på Skyggebalkongen. Men - også her er det etter hvert blitt mye skygge, for trærne vokser høyt og fort i ale retninger, det må nok tynnes litt til våren - igjen.

Kombinert med uvanlig heftig regn, er resultatet en våt og skyggefull hageopplevelse. Hver plantes voksested ser ut til å ha større betydning enn før. Og Dagliaene er både tregere og mindre blomsterrike enn de pleier. Vet ikke om det er tilfeldig, eller skyldes temperaturer tidligere i sesongen som jeg jo ikke kan kontrollere.


Den røde Dahliaen over kan jeg ihvertfall ikke klage på. Kanskje det freidigste innslaget i hagen i år.


Denne litt sjenerte Dahliaen sådde jeg for mange år siden og har etter hvert delt i 4 planter. Det ser ut til at alle har greid seg fint og produserer mange blomster. Den blir ikke så høy, derfor litt ekstra ergerlig at blomstene ikke strekker litt mer hals. En haug med flotte knopper ser ut til å slå ut i full blomst like etter at jeg har reist tilbake til bybalkongen. Dårlig timing.


Over ses Månestråle/Voksklokke i forgrunnen, og lukepute i bakgrunnen. Bladene er ekstra hele og freshe i år, og det er mange blomsterstengler. Enten har insektene skiftet meny, eller så liker den at sommeren er våt.


Den gule over er ikke Kjempealant, men jeg kaller den for det allikevel. Den blir rimelig stor og har begynt å frøså seg, men lar seg jo luke. Blomstene får meg i godt humør og den lyser fint opp.


Strandkattehale i motlys og regn. Tøff plante dette, jeg må flytte den til neste år, for den fortjener litt større boltreplass.

(oppdaterer med botaniske navn senere...)

Fin innspurt på august ønskes!

9 kommentarer:

 1. Liker godt de små røde enkle georginene. Hvorfor tror du ikke at det er en kjempealant? Er ganske sikker på at det er det og ikke Telekia. Ha en fin dag i hagen, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Mener vi hadde en diskusjon om dette for mange år siden, og jeg noterte meg da at planten ikke ser helt ut som Kjempealant, skal lete fram notatene ved leilighet. Men som sagt, jeg kaller den for det fortsatt :)

   Slett
 2. Mye fint her og den røde Dahliaen er bare nydelig. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 3. Mye fint i feriehagen:-) Den røde Dahliaen er vakker.
  Her frøs månestråle i mai og plantene er under halvparten i omkrets av det de pleier..
  Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Min månestråle begynner å bli noen år gammel - kanskje 6-7, men jeg synes den vokser nokså sent. Kan jo bli mye større enn min.

   Slett
 4. Strandkattehale er en flott plante, mange fine Dahlia.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 5. Hei Bille
  Ja, det er utrolig hvor fort det vokser seg tett til rundt oss. Men den knallrøde Dahliaen lider åpenbart ingen nød. Uansett hvor tidlig jeg fordriver mine, får jeg sjelden oppleve maks blomstring før frosten biter dem. Gir likevel aldri opp for de er jo så fine.
  Nå er det jo rene sommeren igjen, så bare å nyte.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært et litt rat Dahlia-år i år, ihvertfall i feriehagen min. Kanskje jeg burde satt dem ut litt tidligere, jeg fordriver ikke, men planter rett ut i månedskiftet mai/juni. Har jo gjort det på den tiden i mange år, men i år var det flere som ikke blomstret før helt sist i august, og det er litt vel sent i en feriehage, synes jeg... Det er bare å rette fokus mot 2020... :)

   Slett
 6. I love all these beautiful flowers !
  Great photos !
  Greetings

  SvarSlett