lørdag 23. august 2014

Den kjipeste uken i året

Jo, jeg finnes fremdeles, og etter en ikke-planlagt bloggepause er jeg tilbake! Men det er litt som om gutsen forsvinner når jeg returnerer fra feriehagen til Skyggebalkongen etter hovedbolken av ferien. Fram til avreise var alt friskt og fint her i skyggen, men etter et mye frodigere opphold i feriehagen er luften gått litt ut av balkongballongen ;)


Og jeg skylder ikke på varme og tørke. Selv om det har vært supersommer har plantene greid 2 varme uker ganske bra. Nettopp det er en stor fordel med balkong i skyggen, du unngår at krukkene kokes i solsteiken, og fukten holder lenge.

Nei, det er rett og slett balkongsesongen som er litt på hell. Særlig tydelig i år fordi jeg satset så hardt på selvsådd Praktpetunia, som ble angrepet av lus allerede midt i juni. I tillegg er det noe med sommerblomster, de har sin tilmålte tid og det er vel grenser for hvor mange nye blomsteremner hver plante kan makte å produsere. Voksekraften skal jo uansett avta litt nå som vi er i siste del av august - lus eller ikke. Og sist men ikke minst; i skyggen svekkes nok dagslyset enda mer enn hos på solsiden.


Så, her er det bare å rydde opp! Flere krukker har ikke verneverdig innhold overhodet, og siden det sikkert finnes luseegg i jorden kan jeg vel likegodt fjerne hele sinktrauet og heller ha plass til mat, drikke og avis på det lille balkongbordet resten av sesongen.

For utetemperatur blir det jo fremdeles i mange uker. Og i hvertfall én av de 3 Villgeorginene er det fortsatt liv i. Og litt Blodbeger har jeg jo. Og Hakeliljen greier seg - selv om den tydeligvis har hatt for lite sol til å sette blomsterskudd.

Og butikken selger tross alt kjipe reperasjonsplanter som Asters og Chrysantemum.

8 kommentarer:

 1. Med de varme Juni og Juli ble det meste tidlig ferdigblomstret også hos meg og luften går ut i ballongen. Gled deg over at du får bedre plass på balkongen.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. Hei Bille. Ja, det er alltid litt nedtur å komme hjem til balkongplanter og oppdage at ting har gått hardt ut over det som vokser der. I altankassene som henger på utsiden av balkongen min er det nesten bare grønt nå, men det er til gjengjeld veldig grønt og veldig frodig, så plantene skal få stå der noen uker til ;-) - Det er kanskje ikke så rart at "luften går litt ut av oss" etter en så fantastisk sommer som vi har hatt i år. Det blir nesten for mye fokus på plantene i sommervarmen ;-) Vi får heller nyte kaffe på balkongen og nyte de siste sensommerdagene- Hagelysten kommer nok snikende tilbake i løpet av den lange vinteren uansett.... ;-)

  SvarSlett
 3. For en fantastisk feriehage du har! =D Artig pileball i forrige innlegg!
  Om det er noen trøst, så er det nok veldig få som fortsatt har fine sommerblomster, det har ihvertfall ikke jeg ;)
  Det er jo straks høst, og en asters pynter jo opp på bordet til frosten tar den, selv om selvsådd er morsommere!
  Ikke vær for deppa, det kommer en sommer neste år! =)

  SvarSlett
 4. Når du har fått ryddet bort det som ikke ser så bra ut, er jeg sikker på at det fortsatt er igjen noen som kan glede deg:) Det kan jo være godt å få litt bedre plass til deg selv også. God helg!

  SvarSlett
 5. Det blir vel ekstra store kontraster når en blir borte en stund, er en hjemme så kniper og fjerner en jo litt og litt.
  Men som du sier blir sommerblomstene slitne når høsten kommer sånn er det bare.
  Det er kos med kaffe og avis også, alt har sin årstid.

  God lørdag Bille.

  SvarSlett
 6. Om det er noen trøst, så ser det liksom slik ut her også, og jeg har vært hjemme. Det er høst i hagen, og det merker man.
  Jeg må bare fortelle deg at jeg skal i Botanisk hage i Oslo på onsdag, og helt siden du blogget om årstidene, så har jeg ønsket meg dit. Gleder meg veldig.

  Klem Vivi

  SvarSlett
 7. I hagen her er det høst og ser ut som oktober. Jeg gir opp! Skal rydde, kaste og sette lyng på trappa :p

  SvarSlett
 8. Takker for trøstens ord :) Jeg liker faktisk høsten godt, så jeg har allerede vennet meg til en litt mere sliten balkong. Men, den første uken etter feriehagen var litt kjip, ja.

  SvarSlett