lørdag 9. mars 2013

Ulike forhold i samme hage

For et par innlegg siden skrev jeg om barrotsdagliljene som blomstret i fjor til tross for at de ble plantet i mai. Og så virket det nok som om ingen av Irisene blomstret i fjor, men akkurat det var jo ikke sant... Irisene som stod i det omtalte bedet blomstret riktignok ikke, men en enslig Iris ble plantet et helt annet sted i hagen, og jammen ble det blomstrng samme sesomg!


Sorten heter 'Gull's Wing' og jeg synes den ble ganske fin, i alle fall på nært hold.

Jeg planter ofte samme sort på ulike steder i hagen. På den måten lærer jeg litt om hvor plantene trives best, og dermed vil jeg kanskje også blibedre kjent med hagen generelt, alt etter hvike planter jeg planter. F.eks. der en fuktelskende plante liker seg, vil ofte også andre fuktelskende planter ha det bra. Vil jeg at stauder etter hvert skal deles til en litt større gruppe, er det viktig å gardere seg for å treffe rett voksested med ihvertfall den ene beplantingen.

Noen ganger blir jeg overrasket - jeg kjenner ikke hagen så godt ennå siden den har vært mest plen, men jeg har jo visse formeninger om hvor det er tørt og vått etc. Det er ikke alltid praksis stemmer med boken, men så kan det vel også være forhold et stykke ned i bakken som påvirker forholdene - f.eks. kan det ligge "årer" av mineraler eller humus etc som man ikke kan se, men som planter med litt lengde på røttene nyter godt av. Eller en underjordisk bergformasjon samler vann og holder de nedre jordlagene fuktige selv om det øverste laget tørker fort opp.

Nå blir det spennende å se om det er forskjell på Irisene også i år, nå som de har etablert seg.

God helg!

7 kommentarer:

 1. Det er dette som er så spennende med hage, alltid noe nytt å lære og erfare!
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 2. Det var en flott hvit Iris du har fått til å blomstre i feriehagen.

  ha en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
 3. Flott iris! Det er morsomt med forskjellige forhold i hage! Gleder meg til mer vår, men nå kan en jo se hvor snøen først går. Jeg har planta drue en plass jeg trodde det var varmt, men er litt usikker på det nå...

  SvarSlett
 4. Nydelig Iris! Lurt å plante den på forskjellige steder i hagen, pent blir det også :-) Mine iris ble spist opp av snegler i fjor dessverre. (en blomst). men Sibir-irisene gikk bra.

  SvarSlett
 5. Den var vakker!
  Ja, det tar sin tid å kjenne forholdene i hagen. Har gjort mange bommerter der.

  SvarSlett
 6. Det var lurt å orøve seg litt fram med samme plante forskjellige steder. Jeg er altfor impulsiv - og kjøper en og en plante. Vanskelig å teste ut da ;)

  SvarSlett
 7. Den var jo riktig fin, og ofte synes jeg overraskelsene er like artige som det helt planlagte.

  SvarSlett