mandag 12. november 2012

Hakelilje - to skjebner og dårlig timing

På årets Hagemesse falt jeg som mange andre for fristelsen til å kjøpe monsterløk på løktorget. To stk Hakelilje (Crinum) ble plutselig med meg hjem. Som så ofte når man handler på impuls og deretter leser seg opp, finner man ut at kanskje handelen ikke var helt i tråd med årets hageplaner. Men kjøpt er kjøpt, og når løken først er i hus gjør man jo det beste ut av det, eller?

Jeg tok med den ene løken til feriehagen, og den ble plantet ut i et bed. I løpet av sommeren vokste den nok litt, men blomstring ble det aldri. Nå har jeg nettopp vært en snartur i feriehagen, og Hakeliljen der er fortsatt grønn, men ikke høyere enn 30-35 cm. Derimot så det ut til at den har satt et par sideløk, det stakk nemlig opp litt mer enn jeg plantet. Hakelilje er visstnok en inn- og ut plante, men jeg har også lest at den ikke liker å bli forstyrret. Altså ville den sikkert passet minst like godt i en krukke - som ganske enkelt kan settes inn om høsten.


Den andre løken derimot, ble plantet inne i mitt vindu i en litt vel trang potte. Den vokste fint i vår, og dagen før jeg skulle dra på 3 ukers ferie, oppdaget jeg en blomsterstilk på vei opp! Selvsagt gjorde den seg ferdig med blomster og den slags mens jeg var bortreist, og bildene i dette innlegget ble tatt da jeg kom hjem igjen, en dag i august.


Det er ikke ofte jeg kun har bilde av den visne utgaven av en blomstring, men her hadde jeg jo ikke noe valg, he-he. Det synes sikkert på bildet at denne utgaven ble mye høyere enn 35 cm, den er også mye dypere grønn enn den i feriehagen. Nå, 3 måneder senere er den like grønn og fin, men mye større - ca 90 cm høy, og omtrent like bred!

Jeg tror jeg har lest at det er vrient å få denne til å avslutte sesongen innendørs, så jeg får vel bare ha den som villniss-pynt i vinduet da. Mens en løk muligens fryser tærne av seg i feriehagen, kan kanskje den andre løken feire jul med glitterpynt på :-)

Ha en fin, ny uke!

4 kommentarer:

 1. Spennende med Hakelilje selv om den blomstret når du var bortreist, grønne planter er også greit i vinterhalvåret.

  SvarSlett
 2. Jeg har hakeliljer i store potter. Utpå forsommeren settes de ut, og de kommer med flere blomsterstengler utover sommeren. De står ute lenge utover høsten. I år hadde de noen lette frostnetter før de ble plassert i drivhuset. Der varierer temperaturen med utetemperaturen, men jeg holder det frostfritt. Mine visner ikke helt ned, men holder seg grønne over vinteren.
  Synd at du gikk glipp av blomstringen. De har nydelige blomster.

  SvarSlett
 3. Så heldig du var som fikk blomst på den innendørs i feriehuset! Jeg har også kjøpt en Crinum på hagemessen. Den ble plantet i drivhushagen og var grønn og fin hele sommeren. Før vinteren kom hadde den fortsatt ikke antydning til blomsterknopp, så jeg gravde den opp for vinterlagring i kjelleren. Himmel som løken hadde vokst! Den var nå blitt forvandet til noe på størrelse med en liten fotball! Håper ikke den kommer til å bli enda større - for da vet jeg ikke om jeg satser på å overvintre den til neste høst! ;-) Tror jeg skal hviske det i øret på den. Da vil den kanskje komme i blomst til sommeren!? ;-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 4. Jeg har lurt litt på den liljen men aldri prøvd å sette løken selv.
  Dette var nyttig lesning og fin er den jo.

  God helg fra Marit.

  SvarSlett