torsdag 26. juli 2012

Formering av liljer fra løkskjell

Har du lyst på flere liljer?

Jeg kjøpte mine aller første liljeløker i vår, og selv om jeg ikke helt vet hvor vellykket det blir med liljer i feriehagen, bare måtte jeg prøve å lage nye liljeløk fra skjell. Siden det faktisk var utrolig enkelt, tenkte jeg å inspirere andre til å prøve :-)

Tror det kan gjøres både vår og høst, eller hvis du har løk som overvintrer ute i bakken, kan du sikkert løfte opp et par løker når som helst for å stjele noen skjell.

Du brekker av de ytterste løkskjellene, press en finger innunder, sånn at bruddet kommer så nær basis som mulig. Du kan fint ta 3-4 skjell av en stor løk uten at det forstyrrer løkens blomstringsevne.


Videre trenger du litt vermiculite. Bland inn litt vann, bare nok til å skape et fuktig miljø, det skal ikke bli vått. Kanskje er et halvt eggeglass nok, jeg tok det på slump, og hvis du later som om du kan dette fra før, går det helt sikkert bra. Jeg blandet det rett i en plastpose.

Legg deretter løkskjellene nedi, rufs det litt til. De behøver ikke å være helt dekket, men bør ha god kontakt med vermiculiten. Og så blåser du luft inn i posen, knyter igjen, og plasserer den helt mørkt og i vanlig innetemperatur (ca 20 grader?). F.eks. inni et skap hvor den kan stå i fred. Etter ca 2 måneder kan du sjekke resultatet.

Jeg greide bare å holde meg i 6 uker...


Da var det kommet maaaaange nye løker i posene! Jeg hadde 2 varianter, med 6-7 skjell i hver pose.


På enkelte var det dannet lange røtter. Det var så mye som 5 nye løk på enkelte av skjellene. Jeg tok ut alt sammen, og plantet det i jord. Har etterpå lest at jeg kunne ha brukket av de største løkene med røtter, og lagt skjellene tilbake i vermiculiten for å drive fram enda flere småløk, og samtidig la de minste få litt størrelse.


Men siden dette var første forsøk, var jeg mer enn fornøyd med resultatet. Utrolig gøy! Haken er at det vil ta 2-3 sesonger før de nye løkene blomstrer, men enkelte har faktisk laget bladstilker allerede i år, så det ser ut til å gå riktig bra. Jeg antar at løk tåler tørke bra, så da bør det ikke bli så mye styr om disse står og godgjør seg i feriehuset.


På bildet over er alt kommet i jord. Jeg la over mer jord etterpå, nå er løkene såvidt dekket. Aner ikke hvor dypt de bør stå, men det ser ut til at de vokser i alle fall. Får jeg 10 nye av hver sort, så er jo det utrolig artig! :-)

De løkene jeg prøvde meg på er Lilium orientale 'Pimento' og 'Salmon Star'. Neste år skal jeg nok prøve meg på andre typer løk.

Har du erfaring fra denne måten å produsere løk, del gjerne!

7 kommentarer:

  1. Vet du? Dette er utrolig morsomt, og jeg har gjort dette et par ganger! Tenk om vi kunne fått tigget til oss løkskjell fra flere forskjellige liljer og dyrket frem nye helt gratis :)
    En utrolig grei måte å utvide liljebeholdningen på!
    Mine er i forskjellige størrelser nå, og noen er klar til å plantes ut i bed!
    Ønsker deg lykke til!

    SvarSlett
  2. Jeg har også gjort dette. Da plukket jeg av de største løkene som du beskriver, og lot skjellet ligge videre i posen og produsere flere løk. Jeg har lagt skjellene i Perlite også, det går akkurat like bra.

    SvarSlett
  3. Så artig at det er såpass lett å dyrke frem nye liljer! Jeg er jo blitt helt liljegal de siste årene, så den metoden skal jeg sannelig prøve meg på! :-D
    Ha en fortsatt fin sommer, Bille!

    SvarSlett
  4. Rene tryllekunsten. Det er pussig så mye forskjellig som tak bli nye planter. Takk for tipset.

    SvarSlett
  5. Jeg har også gjort dette mange ganger og det er like morro hver gang! Det er noe med å få mange planter ut av så lite. Hver gang jeg kjøper eller flytter liljer tar jeg av noen skjell. Noen ganger legger jeg bare skjellene rundt morplanten og etter et års tid dukker det opp små blader. Det tryggeste er nok å bruke pose metoden for da får du nok større tilslag. Kjempe morro er det i alle fall.
    Flotte bilder!

    SvarSlett
  6. Jeg skal nok gjenta dette. Nå er det grønne små blader på 3-4 av løkene i det ene karet, men ingen i det andre. Det er tydeligvis forskjell fra sort til sort selv innen samme gruppe (orientale).
    Fortsatt god sommer!

    SvarSlett
  7. Dette skal jeg prøve. Spennende. Jeg har plantet nye løker i høst som jeg har plantet i krukke i kjelleren etter tips fra en gartner. Jeg ser at de har kommet opp fra jorden nå. Skal de vannes, eller ikke ? De får noen timer lys hver dag.

    SvarSlett