onsdag 12. oktober 2011

Rapport fra bonussesongen

Ja, så var plutselig den fantastiske bonusuken over, og feriehagen er overlatt til den mørke og kalde årstiden. Nå ble det ikke den drømmeuken jeg hadde sett for meg i det hele tatt sånn hagemessig, og det får kuling og regn ta skylden for. Men litt utetid ble det da, og jeg fikk gjort en god del av det jeg hadde tenkt.


Begynner like godt med et bilde av det ene bedet som ble laget i august - mindre enn 8 uker siden. Nå var det jammen helt overgrodd med ulumskheter, og tradisjonen tro fotograferte jeg først og ryddet etterpå. Jeg mistenker at den store ugressmengden skyldes gamle frø som har ligget i torven som ble snudd? Det var heldigvis ikke like overgrodd i det andre bedet. Og litt luking er jo helt ok, særlig i et nytt bed hvor det meste fortsatt er drømmer om hvor fint det skal bli om en sommer eller tre.


Det er alltid noen overraskelser i feriehagen. Denne gangen fant jeg at Duehode (Chelone obliqua) som ble sådd i år, faktisk blomstret! Den skal jo bli rundt halvmeteren høy, og det så litt rart ut med "voksne" blomster på en miniversjon av planten. Men glad blir man jo for alt som virker! :-)

Ellers gravde jeg opp Dahlia, delte Hosta, satte løk, sådde 12 sorter frø og plantet en masse stauder, både bestilte og de største frøplantene fra årets egen produksjon. Jeg hadde bestilt ca 10 stauder fra Planteliste.net og siden noen lurte på hvilke planter jeg hadde bestilt, tar jeg med en liste her:

Aconitum scaposum var. hupehanum
Aquilegia vulgaris 'Black Barlow'
Chelonopsis moschata
Corydalis panda
Geranium cf. hispidissimum
Geranium himalayense 'Plenum'
Geranium 'Melinda'
Iris bulleyana
Nepeta nervosa 'Blue Moon'
Swertia kingii

Etter hvert som bedene fylles opp, blir det jo bare mer og mer spennende å vente på våren...

Ha en fortsatt flott uke, og se opp for nattefrost!

7 kommentarer:

 1. Kjekt med en bonusuke til høsthaging. Duehodet har spirt fort siden blomstrer allerede i år.
  Mine Duehoder er mye høyere en en halvmeter, ca 80 cm og vokser fort til tuer, så det kan du glede deg til.

  SvarSlett
 2. Ja det gleder jeg meg til! Den er jo finest som en gruppe eller tue. Jeg plantet ut 4 frøplanter til. De var me mindre, men fant ut at det vel ikke er så mye større sjanse for at de overvintrer i små priklepotter. 80 cm høres supert ut, men nå lurer jeg litt på om den ikke burde vært plantet litt lenger bak i bedet. Om et par år skal sikkert alt flyttes på uansett, hehe.

  SvarSlett
 3. Jeg har været inde og checke på Planteliste.net Der var så mange sjældne og spændende planter jeg kunne ønske mig - det bliver nok lidt dyrt at få sendt til DK. Måske kan udvalget inspirere nogen af netplanteskolerne i DK. Godt tip - tak for det.

  SvarSlett
 4. Tror du har hatt en fin høstferie. Deilig følelese å glede seg til våren og se hva som dukker opp da! Har enda ikke gjort alt ferdig før vinteren og håper på noen fine dager!Tror jeg må sjekke nettsiden du har bestilt fra også. Ha en fin uke!Hege

  SvarSlett
 5. godt billede af din Røde Duehoved med blomst. Min er for længst holdt op med at have blomster.
  Duehoved findes også med en hvid blomst. Jeg har netop fået en sådan i sommer.
  Tak for kigget.

  SvarSlett
 6. Swertia kingii, ohh.. jag satt och funderade på om jag skulle beställa men platsen... nästan så jag hoppas på mindre tur än det du har haft med duehode, då blir det plats till nytt.. Läcker lista.
  Har man först kommit sig ut är det skönt men motivation för hagejobb nu är inte helt stor. Lökplantning och vårdrömmar hjälper i massevis, våren, den är ju rätt runt hörnet, först jul, lite frösådd, sen är snön borta igen :)

  SvarSlett
 7. Takk for hyggelige kommentarer! Jeg er veldig fornøyd med både planter og service fra planteliste.net, så jeg anbefaler dem uten tvil. Det var første gang jeg har bestilt planter på nettet, så jeg var jo litt spent.

  Berit: Send dem en epost, de holder til på sørlandet og kjenner sikkert regler vedr sending til Danmark.

  hageglad: Jepp, deilig å glede seg til våren nå! Jeg pleier å si at aldri er feriehagen vakrere enn om vinteren når den kun er bilder inni mitt hode :D

  Landbohaven: Den hvite sorten har jeg aldri sett. Men så er det bare et par år siden jeg så den røde for første gang.

  Mia: Jeg er også spent på Swertia kingii, har lest et sted at sneglene likte den, men håper at det gjaldt frøplanter og ikke voksne planter. Veldig artig å prøve noe nytt uansett hvordan det går!

  God helg!

  SvarSlett