søndag 27. februar 2011

Såliste og strategi 2011 - Stauder

Jeg er sent ute med å så staudene i år, ihvertfall de som trenger 5-6 ukers stratifisering. Har lest at temperaturer under ca 5 plussgrader duger, så hvis bare mai holder seg kjølig fram til den femtende (ikke helt usannsynlig), burde det gå. Kjennes bunaden din litt frossen i år, får du skylde på meg :-) 

Staudesådden skjer i hovedsak i feriehagen, men for de fleste sortene sår jeg gjerne en liten porsjon i byen også. For skyggebalkongen kan det være helt greit å ende opp med bare 1-2 levedyktige eksemplarer av hver sort, i utgangspunktet en sort til hver krukke. Alt ekstra blir bonus som kan gis bort eller flyttes til feriehagen. Jeg unngår naturligvis sorter som elsker sol, men det er jo spennende å tøye grenser iblant, og jeg har blitt overrasket mer enn én gang over at solglade planter faktisk fungerte nokså bra på skyggebalkongen.

Såmengden i byen begrenses av at jeg ikke har noe egnet sted å drive fram frøplantene, bortsett fra kjøkkenbenken og stuevinduet, da. Med en improvisert hyllesak som trylles fram over kjøkkenbenken hver vår blir det plass til en del småplanter, men her snakker vi uansett småskalaproduksjon. Hvis bare én sort spirer over forventning, blir det straks litt kaos.

I feriehagen har jeg allerede sådd noen stauder, pluss at det stod igjen endel potter fra i fjor hvor det kan spire mer. Men jeg har flere staudefrø som skulle vært sådd i ferieland men som ikke rekker nevneverdig kuldebehandling.

Har erfart at enkelte stauder som normalt trenger stratifisering har spirt uten, kanskje frøleverandørene trikser og mikser litt før frøene pakkes, eller kanskje er det helt tilfeldig. I alle fall har jeg tenkt å testeså noen få frø av hver sort innendørs her i byen, bare for å sjekke hvilke som spirer uten kuldebehandling. De som da ikke spirer trenger jeg ikke å så i ferieland før til høsten. Godt med alt som er gjort, men også med det som kan utsettes :-)

Såliste staude (F=i feriehagen, B=i byen for balkongen):
(oppdatert 3. mars 2011)

Allium fistulosum - Pipeløk (F,B)
Allium sphaerocephalon - Kuleløk (F)
Anemone tomentosa - Filtsymre (F)
Arnica chamissonis - Veiarnica (F,B)
Chelone obliqua - Duehode (F,B)
Dictamnus albus - Askrot (F)
Galium odoratum - Myske (F,B)
Gentiana lutea - Gulsøte (F)
Hesperis matronalis - Dagfiol (F,B)
Heuchera sanguinea - Purpuralenrot (F,B)
Kirengeshoma palmata - Månestråle (F)
Lavatera thuringiaca - Villpoppelrose (B)
Lobelia cardinalis 'Queen Victoria' - Kardinallobelia (F,B)
Meconopsis x sheldonii - Blå valmuesøster (B)
Penstemon barbatus 'Cambridge Mixture' - Skjeggrørblomst (F,B)
Polemonium caeruleum - Fjellflokk (F,B)
Sedum spurium - Gravbergknapp (F,B)

F=feriehagen
B=balkongen i byen

7 kommentarer:

 1. Dumpet tilfeldigvis innom her, kjekt å oppdage en ny blogg som jeg kan legge til i blogglisten min.
  Du får ha lykke til med såingen, og husk å hold oss oppdatert på hvordan det går med inne/ute såprosjektet.

  SvarSlett
 2. Hei og takk for besøket! Ja, skal nok oppdatere om både det ene og det andre. Ser allerede nå at noen av de som skulle testesås inne jo ikke trenger stratifisering likevel, så det ender vel opp med et bittelite miniprosjekt. Ha en fin uke!

  SvarSlett
 3. Hei, foto, hage, data - ja her ser det ut som tipsene kan bli nyttige og interessante! Og hyggelig at du kikket innom siden min - der skippertakene råder. Men sånn er vel livet - ikke mest tid til det man helst vil gjøre mye av :-) Men litt er bedre enn itteno'

  SvarSlett
 4. Hi, Bille,
  You managed to grow seedlings Kirengeshoma palmata?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Игорь,

   I tried twice, but never succeeded. So, last year I bought a full grown plant instead.

   Slett
  2. Hi, Bille,
   I concluded that the seeds should be fresh. If you sow the seeds immediately after harvest, they germinate quickly at room temperature. Unfortunately, the seeds do not ripen in our Russian climate. Most seeds obtained immature. Do you have time to ripen seeds?

   Slett
  3. Hi, I never harvested those seeds myself, but bought them from impecta.se - if they need to be fresh, that might be why I didn't succeed. The plant I bought didn't carry flowers yet, so it remains to see if it will get enough time to produce seeds. They are lovely plants, though!

   Slett