lørdag 14. september 2019

Hurra! Endelig blir det pellis-frø!

Jeg har forsøkt å pollinere Pelargonia tidligere, men aldri helt forstått hva jeg skal se etter, og det har vel heller ikke blitt noen frø å se. Men i sommer gikk det faktisk bra!

Da jeg returnerte fra feriehagen i august så en av blomstene sånn ut, og nå skjønner jeg jo at det ikke er så rart at Pelargonium og Geranium har ganske like frøkapsler. De hadde vel til og med samme botaniske slektsnavn før de ble skilt fra hverandre av uvisse grunner.


Det overrasker meg at pollineringen gikk så kjapt, bildet er tatt ca3 uker etter at jeg lekte humle i vinduskarmen. Nå er det gått ennå noen uker, og jeg er litt redd for at kapselen skal sprekke og frøene forsvinne før jeg får høstet dem. Men så var det dette med å vite når "navlestrengen" kan klippes? Blomsterstengelen sitter ennå på planten, og selv om det mest ser tørt og vissent ut, er selve stengelen ennå litt grønn.

Noen som vet hvor lenge en sånn frøkapsel bør få sitte på? Kan jeg høste nå, etter ca 5 uker fra pollinering?

Jeg antar at frøene ikke bør sås før på nyåret - har lest meg til at januar burde gå greit.

Frøene er en krysning mellom en knallrød (eller rosa) og nesten helt hvit (bildet), så jeg satser på at det må bli i hvertfall noen fargevariasjoner. Hvis da ikke blomsten kan selvbestøves sånn at alle gener kommer fra morplanten. Denne "humlen" tok nemlig ikke selve bestøvingen så høytidlig.

Noen med erfaring?

5 kommentarer:

 1. Har aldri tenkt på å få frø fra pelargonia, så ingen erfaring å dele på det området.. Jeg tar stiklinger og syntes det er greit, og har plass til overvintring av plantene:-)
  Ha en fin uke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Deling er jo mye enklere, men jeg synes det er spennende at jeg kan få nye planer med nye farger/former på blomst og bladverk. Regner med at de fleste ikke blir veldig spennende - meeen, hvis bare én skiller seg litt ut... :)

   Slett
 2. Frøene er modne når frøkapselen åpner seg - da faller de ut. Så det er om å gjøre å passe på å få tak i dem i tide:-)
  God frøhøsting!

  SvarSlett
 3. Hei!
  Har aldri forsøkt å så fra egne frø, men fra kjøpefrø. Mener jeg har lest at frøene skal kokes!! P kommer fra Sør-Afrika og at det er skogbranner som gjør at de formerer seg. Anne

  SvarSlett
 4. Nå er jo dette alt for sent å tipse deg om denne gangen, men til en annen gan så kan du tre en bitteliten pose over blomsten med frøkapselen når den nærmer seg sprekkeferdig. Jeg tar alltid vare på små poser som kommer med reservedeler som knapper til klær bl.a

  SvarSlett