fredag 26. februar 2016

Verdens største espalier?

Du har vel fått med deg at i disse dager pågår X Games i Oslo. 25.000 publikummere er ventet til de tre ulike stedene hvor det skal konkurreres på ski og snowboard. Den mest iøynefallende installasjonen finnes på sirkustomta på Tøyen, like ved Botanisk hage.

Så da jeg tok meg en kveldstur med kamera i jakkelommen, måtte jeg jo knipse litt. Det er nemlig ikke hvert år vi har et så høyt espalier i bydelen!


Se for deg en hær av ulike klematis som snor seg oppover her! De ville så klart bare rukket ankelnivå, så det måtte nok blitt montert endel jordkasser oppover, for en slags plantestafett. Kanskje kunne Jakobs bønnestengel bidra? Med litt velvilje, og et knippe dyktige gartnere fra hagen like ved, kunne det vel latt seg gjøre?


Jeg er ikke spesielt opptatt av snowboard, men om hele espalieret hadde vært kledd med blomstrende klatrere, ville jeg garantert lagt turen innom ganske ofte! Det ville utvilsomt blitt litt av et syn!


Nå i helgen må hopperne nøye seg med en upåklagelig utsikt over Botanisk hage og byen nedenfor. Det er sikkert ikke helt verst, det heller.


Det finnes trapp opp til toppen, men vi får vel håpe at heisene virker når det står på. Ser for meg at en hopper som er helt utslitt etter en sånn "stairway to heaven", ikke presterer max når han eller hun setter utfor hoppet fra 57 meters høyde.


Denne prøvehopperen var alt annet enn utmattet. I alle fall ble det trygg landing med begge beina først.


Jeg måtte selvsagt legge turen innom Botanisk hage også, selv om det meste ennå er dypfryst. Det store planteespalieret kan naturligvis beundres nesten uansett hvor i hagen man går. Her ruver det høyt over hovedbygningen.


Kontrast mellom gammelt og nytt. Den gamle hovedgården underer seg kanskje litt over hva som foregår like utenfor gjerdet.


Rent arkitektonisk kommer kanskje Victoriahuset heldigere ut, i alle fall ser det ut som om linjene kommuniserer en smule. "Hopptårn" har den gamle bygningen også.


Til slutt en siste rest av solnedgangen mellom trærne bak Victoriahuset. Allerede neste dag er våren kommet nærmere. Og om en uke er drømmen om verdens største espalier en saga blott.

Her finner du programet for helgens X Games.

God helg!

5 kommentarer:

 1. Wow, for en konstruksjon. Spennende bilder.
  God helg. Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Hei!
  Har kjent på høydeskrekken når jeg ser på bildene.
  I grunnen en snål kombinasjon. Botanisk hage og X Games.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 3. Det var da en veldig god ide, og for et syn med klematis etc. i flere høyder:)

  SvarSlett
 4. Jeg skjønner hvorfor de ikke skal være så nøye med dopingkontrollene når det er så slitsomt å komme seg helt opp :-)

  SvarSlett
 5. Wow, så stilige bilder. Det er vanskelig å tenke seg at stillaset var så høyt. Flott å se det i forhold til andre bygninger.

  SvarSlett