fredag 31. mars 2017

Årets første ukjente og ubudne gjester

Ja, jeg har sådd, og ja det er faktisk noe som spirer i år også! Men, de fleste frøene ble sådd for så kort tid siden at jeg nok må vente litt. Spirene kom i en av de pottene jeg sådde i vinter og lot stå ute på balkongen i en drøy måned, før de ble tatt inn i varmen.


Typisk nok, er det frø fra ukjent lomme; jeg aner ikke om jeg har røsket med meg en frøkapsel i forbifarten, eller og det er noe jeg har fått fra hagevenner. Uansett hadde jeg nok engang greid å legge frøhuset i en skål uten å huske at det kan være litt lurt å legge en lapp med litt info der også. Dette er sikkert et kjent fenomen for de fleste - man tror at hukommelsen er langt bedre enn den er. Pussig det der...

Jeg hadde skrevet "Akeleie? Lilje?" på såpotten, men akeleie er det i alle fall ikke. Kan det være en lilje, tro? Også typisk nok; jeg glemte å ta bilde av frøkapsel og frø, da kunne jeg kanskje greid å identifisere årets første spirende. Det blir spennende å finne ut hva dette egentlig er :)

Jeg nevnte også besøk av ubudne gjester. Fikk meg nemlig en overraskelse i dag da jeg skulle så de frøene jeg plukket med meg fra Gran Canaria i vinter. Jeg har googlet meg fram til aty det er frø av et mimosa-tre, og der fant jeg også tips om at frøene skulle ligge i kokende vann helt til vannet er avkjølt. Frøene hadde jeg rensket i syden, jeg hadde nemlig "tilfeldigvis" en gammel frøpose liggende i reisevesken. Nå har jo disse frøene ligget i samme frøpose i 5-6 uker, og da jeg tømte innholdet i en kopp, begynte det ene frøet å krype! Et merkelig innsekt løsrev seg, og måtte dessverre ta til takke med en mindre trivelig skjebne. I koppen lå det ganske mye rusk, som vise seg å være slektninger av avdøde, alle forlengst døde. Jeg ga dem et kokende bad sånn for sikkerhets skyld. Med frøene renset på kjøkkenbenken begynte plutselg enda et frø å bevege på seg! Det var da jeg oppdaget et lite hull i flere av frøene, og sannsynligvis har insektene spist og kanskje også ynglet i noen av dem. Akk! Jeg vet jo ikke om det er noe som har blitt med hjem fra ferie, eller om de fantes i den brukte frøposen som har ligget i vesken min ganske lenge. Jeg kan berolige alle med at nå har alt fått seg et kokende vannbad, så noen invasjon av fremmede skapninger blir det verken her på Skyggebalkongen eller i nabolaget.


På bildet ser du også 3 kulerunde frø til høyre. De fant jeg ved bassenget  etter en natt med mye vind. Helt til nå har jeg tenkt at det sikkert er flere mimosa-frø, men det er det jo ikke. Kanskje noe palmegreier - akkurat sånn som jeg ønsker meg her på balkongen.

Nå er det om å gjøre å få alt i jord, for det er ikke lenge før jeg drar vestover til årets aller første inspeksjon i feriehagen. Der blir det flere frø, men jakten på staudespirer blir nok hakket mer interessant :)

Nyt helgen!

5 kommentarer:

  1. Å, det er sikkert liljer :) Så spennende! Nei, jeg husker absolutt alltid hva jeg putter i lommer og frøposer. Alltid ;-)

    SvarSlett
  2. Så spennende :) Regner med det blir en fortsettelse på denne historien ;)

    SvarSlett
  3. Du vet å skape spenning rundt de små ting her i livet. Jeg skal gi en lyd hvis jeg ser frø som spaserer rundt i nabolaget her:) De får ikke komme inn hos meg altså:)
    Alt godt.
    Jannicke

    SvarSlett
  4. Håper ikke det var veggdyr:) Hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  5. Takk for kommentarer! Og ja, tråkk på de frøene som kommer ruslende, de kan være rømlinger fra kjøkkenbenken her hos meg ;)

    SvarSlett