lørdag 22. juni 2013

Enkel oppbinding

Noen planter trenger støtte, særlig hvis de står litt utsatt for vind. Eller hvis de f.eks. er deltakere i et Dahlia-prosjekt som har foregått på en kjøkkenbenk og deretter på en Skyggebalkong sånn at det faktisk ikke ble så sterke planter som naturen hadde tenkt.

Det er mange måter å binde opp, men skal du bare støtte en enkelt stengel må du gjøre det på en måte som ikke låser stengelen for mye. Den skal kunne bevege seg litt for ikke å brekke hvis det kommer vindkuler, og fordi også stengelen vil strekke seg litt hvis planten ikke er utvokst.


La det være litt avstand mellom pinnen og planten for ikke å skade rotfestet. Bambuspinner er helt greit, de selges i ulike lengder. Men du kan også ta det du har på lur, ihvertfall hvis planten er like kortvokst som deltakerne i et visst Dahlia-prosekt. Gamle stekespader? Langskaftet salatbestikk? Grillspyd? Kassert kosteskaft? Det er mye rart som kan pynte opp i en krukkehage, særlig mens plantene er små. Jeg har brukt noen gamle spisepinner. Det viktigste i mitt tilfelle er å hjelpe stengelen til å stå rett opp, istedet for å ligge lett henslengt utover pottekanten.

På bildet ser du omtrent hvordan jeg binder - legg hyssingen som et 8-tall sånn at krysset kommer mellom pinnen og stengelen, lag deretter to vanlige motgående knuter (båtmannsknopp), og klipp av det som blir til overs. Da har du en fast knute, men uten at det blir for stramt for planten. Er planten allerede høy og vinglete kan du gjenta høyere opp. Husk å følge opp at oppbindingen fungerer som tenkt.

Du kan bruke alt fra garn til stekehyssing (som jeg har brukt), men bruker du hardere materiale som plastklemmer eller sen øker sannsynligheten for skade på stengelen - sår hvor planten blir utsatt for sykdom vil du helst unngå. Vil du farge hyssingen kan den på forhånd legges i sterk te eller kaffe.

Modellen på bildet heter Dahlia 'Maria'. Ca 40 cm høy, fortsatt litt "slapp i fisken" og uten knopp, men ved godt mot...

Haen nydelig midtsommerhelg - vått eller ikke!

9 kommentarer:

 1. Hei :-)Har bladd meg gjennom bloggen din og er imponer over hvor flott det blomstrer på skyggebalkongen. Du virkelig ha grønne fingre :-) Dahliaprosjektet er spennende å følge med på, og det er veldig hyggelig at New Dawn fremdeles henge med. Kjente hjertet gjorde et hopp da jeg leste at to av dahliene var ute av dansen, til min store lettelse var det ikke New Dawn. Føler virkelig med de som røk ut.
  Jeg er ikke av de høyeste, så om New Dawn ikke blir en høyreist sak gjør ingenting :-)
  Lykke til, og det er betryggende å vite at du tar godt vare på "meg"
  God helg og midtsommer til deg :-)

  Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja du henger fortsatt med, og du er ikke lenger såååå kortvokst heller :)

   Slett
 2. Er enig i at det er ulike ting en kan bruke som støttepinner. Mens plantene er små bruker jeg bambus grillpinner som selges i store poser. Støttekontakt kaller jeg mine og det var et godt tips med spisepinner.

  Ha en fin helg på balkongen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, støttekontakt :) Bambusgrillpinner var lurt. Jeg har en sånn pakke i feriehagen som jeg bruker til å gjerde inn harepus sine favoritter :)

   Slett
 3. Da er Zinniaene toppet. Får håpe det blir mange blomsterstander. Zinniaer er vakre. Og sære. Og sneglene elsker dem. Grr..

  Liker oppbindingstipset ditt. Ser jeg må ut å binde opp bønner i dag. Og erteblomster. "Geir" røsket hardt i dem i går. Rammet han skyggebalkongen din også, Bille?

  Fin fin St Hanskveld ønskes deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper plantene kommer seg fort igjen! Her var Geir knapt merkbar, pinglevær må jeg nesten få si - jeg som hadde gledet meg til tordenvær, og så ble det ikke noe...

   Slett
 4. Alltid noen gode tips fra Skyggebalkongen! Petuniaen jeg fikk av deg er i full blomst og smiler på balkongen. Den er riktig så vakker. Sjelden farge. Snart skal den få vise seg frem i all sin prakt på bloggen min:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lekker skittenrosa :) Jeg håper den blir frodig og fin, ser ut til at hver plante har hundrevis av blomster på lur :)

   Slett
 5. Jeg ser frem til å se hvordan georginene dine blir. Hvilke farger og typer du har valgt. Bare pass dere for brunskogsneglene. Spesielt georginene, da.

  Hilsen Hanne

  SvarSlett