tirsdag 18. juni 2013

Det knopper seg i skyggen

Ignorerer jeg Praktpetuniaen og Atlasblomsten som har blomstret noen uker allerede, er det knoppetid akkurat nå.

Knoppetiden er ulidelig spennende her på balkongen - og selvsagt i enhver hage for den saks skyld. Når første knopp har vist at den har tenkt å bli en knopp og ikke et blad - til knoppene står der bristeferdige, er jeg bortom flere ganger pr dag for både å følge med på utviklingen, men også for å speide etter knopper på planter som er litt senere.

Det er nemlig ingen garanti for at alt som prøves kommer i blomst her på Skyggebalkongen, og ihvertfall ikke allerede i juni.


Det store spenningsmomentet akkurat nå er Frøkenhatt (Zinnia 'Queen Lime Red'). Frøkenhatt har jeg ikke prøvd på balkongen før i år, men 4 spreke planter lover godt. Jeg har toppet dem én gang, men nå skal de få lov til å "ta den helt ut". Jeg håper jeg får se blomstene før jeg drar på ferie, for jeg tror denne kan få det litt trøblete på selvstyr.


Og her er enda en nykommer av året - Hagepoppelrose (Lavatera trimestris 'Dwarf Pink Blush'). Den er 40-50 cm høy, og jeg gleder meg stort til blomstring som såvidt er på gang (midt i bildet over).


Over skimtes siste skudd på stammen for Pelargonium 'Dronning Ingrid'. Det ser ut som et vanlig bladskudd, litt kjipt at hennes høyhet tar så lett på oppgaven i år. Men sommeren er jo fortsatt ung, og denne takler ihvertfall et par tørre ferieuker helt fint i krukke.


Skyggebalkongen flyter over av Praktpetunia (Petunia x hybrida 'Flambe Cascade') i år. Det høres vel litt voldsomt ut, men husk at plassen ikke er så stor og det er ikke så mange plantene som skal til for å ta overhånd ;-)   Det er jo mange blomster på denne allerede, men akkurat denne krukken debuterer, innerst i kroken.


Og så var det Blodbegerne (Rhodochiton atrosanguineum), da! Det er omsider kommet små knopper, og underlig nok produseres knopper så høyt som bare 5-10 cm fra toppskuddet. Siden planten jo nettopp har startet erobringen av espalier og støttepinner, trodde jeg blomstene ville komme på mer etablerte greiner. Men kom gjerne med knopper overalt! Det er helt greit, det :)


Kommer ikke utenom Dahlia-prosjektet her heller. Jeg studerer nemlig toppskuddene iherdig på jakt etter eventuelle blomsterknopper. Selv om plantene bare er rundt 40 cm høye, og morplanten blir over meteren, satser jeg på at de setter et par prøveknopper snart. Så sannsynlig er det imidlertid ikke, så knoppetiden vil vare riktig lenge på Skyggebalkongen i år...

Ha en flott midtuke! Hvis du gleder deg over både knopper og blomster varer gleden mye lengre!

10 kommentarer:

 1. Knoppestadiet er alltid spennande, det tek så lang tid før den første knoppen opnar seg, å så plutseleg opnar alt seg. No er eg i Haugesund og her har eg gått å vakta på ein magnoliaknopp, spent på om han ville opne seg før eg set kursen norover att. I dag hadde han plutseleg kasta hamsen og openbara seg, for så å vise at blomsten var berre halv. Det er fleire knoppar på gang, så eg har kameraet klar i tilfelle fleire er opna før eg reiser heiatt i morgon. Eg reknar med at det er mange planter i full gang med blomstring når eg kjem heim att! Ha ei god veke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Reser over til din blogg for å se om du fikk med deg noen bilder fra blomstring i Haugesund ;)

   Ha god helg!

   Slett
 2. Spennende med knopper på balkongen Bille! :-)
  Håper de snart bryter ut i full blomst for deg!
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 3. Spennende med knopper for å se hvordag de blir når de springer ut.

  Ha en fin dag på balkongen!

  SvarSlett
 4. Ja det er ett høydepunkt når knoppene kommer, du har jo så mange fine og spennende planter.
  Jeg var innom og så på dahlia plantene din, det er artig å se alle de forskjellige formene de utvikler.

  Ha en fin dag fra Marit.

  SvarSlett
 5. Det är minst halva glädjen att gå och spana på knoppar, så mycket förväntan det ligger där. Hos dig blir det fullt på balkongen :)

  SvarSlett
 6. Oj, så mye fint du har på balkongen din. Hm, topping av Zinnia ja. det må jeg huske på å gjøre her også. Takk for tips.

  SvarSlett
 7. Gleden pågår fortsatt, og spenningen stiger i forhold til om knopper greier å nå blomstring før jeg reiser bort. Men det knopper seg nok i feriehagen også, så glad skal jeg bli uansett :)

  Nyt midtsommerhelgen!

  SvarSlett
 8. Jeg har også en Zinnia som ser ut som den er i ferd med å blomstre hvert øyeblikk, Purple Prince heter den. Har ikke toppet den, det skulle jeg jo sikkert gjort. Men, men. Ellers går jeg mest og spaner på alt som klatrer. Blodbegerne vet jeg ikke helt om det blir noe med, de er litt pjuske. Men Thunbergiaen er helt ellevill, den klatrer overalt, med masse, masse knopper. God ferie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nok at Zinnia forgrener seg litt selv om den ikke toppes, men det tar sikkert bare litt lengre tid, og kanskje det blir litt færre blomster. Jeg er helt fersk på Zinnia, den knoppen er i ferd med å åpne seg nå :)

   Slett