mandag 24. juni 2013

En dæsj dårlig samvittighet - vel bekomme!

En sjelden gang sitte jeg her på Skyggebalkongen og grubler litt. Om store og små ting. Ofte om små ting som faktisk lett kan få konsekvenser for det som er stort.

Som å bruke gift istedet for "lukehansker" for å rydde i hagen. Dessverre er det mange som gjør nettopp det, og det er sikkert også mange som tenker at så liten giftmengde umulig kan ha noen betydning i den store sammenhengen. Men tenk, der tar de feil.Det er ca 1.000.000 villahager i Norge. Hva skjer når 1.000.000 flasker Roundup havner i grunnvannet - hver sesong...  Forbruket vokser i stort tempo, og selvsagt ikke bare her i landet.

Samtidig grubler man på hvorfor biene og humlene forsvinner...

Det er delte meninger om hvor skadelige disse virkemidlene faktisk er, men hvis du er i tvil, så lar du vel være? Er ikke det sunn fornuft? På med lukehanskene folkens! Senk skuldrene, og la ville vekster få lov til å pynte opp i et hjørne av hagen.

Her kan du lese i Aftenposten om at giftbruken vokser som ugress.

7 kommentarer:

 1. Helt enig med deg Bille. Jeg har erklært min hage som gift- og Roundup fri sone! :-) Jeg får heller bruke alternative metoder og akseptere litt ugress her og der ;-) Egentlig synes jeg det blir litt mer atmosfære enn helt striglete hager...
  Ha en fortsatt fin kveld Bille!

  SvarSlett
 2. Ta på lukehandsken og gå løs på ugress er ren terapi, fjerner alt hva ugress og dårlig samvittelse heter. Nei, jeg liker ikke gift i min hage.
  Men første året (lenge siden), da var det round up, mange ganger.. på tyskkål.. Det hjalp ju faktisk ikke, den kom til stadighet tilbake, så hva var vitsen?

  SvarSlett
 3. Selv om jeg har en flaske Rondrup, har jeg foreløpig ikke brukt noe av den. Vi har ansvar til å holde grusgangene utenfor parsellene ugressfri og jeg har noe mose som skal vekk. Ellers bruker jeg ikke Rondrup eller kunstgjødsel i hagen.

  Ha en fin dag på balkongen!

  SvarSlett
 4. Jeg har miljøbevisste folk på jobben som synes jeg er fanatiker fordi jeg kommenterer at de bruker roundup, blant annet foran huset. Her får det heller være noen groblader i singelen. Godt vi er flere.
  Du har inspirert meg til å ta ekstra godt vare på georginene. Nå er de toppet og glødslet med neslevann og har aldri vært så frodige. Har ikke helt oversikt over fargene, så dette blir spennende.

  SvarSlett
 5. Bra!
  En av de plantene folk er galest på er skvalderkål, men den er jo verken giftig for mennesker eller dyr.
  Det har hendt jeg har sprøyta mot lus/spinnmidd på prydplanter. Burde ikke gjøre det heller - selv om det er etter solnedgang eller inne i huset...

  SvarSlett
 6. Godt å se at dere er skeptisk til Roundup.
  Jeg er småbruker og birøkter, tok sprøytesertifikat for 10 år siden og fikk høre at Roundup ikke er giftig.

  Nå ser vi nå at biene blir borte. De finner ikke tilbake til kuben, blir det sagt.
  Alle prøytemiddel inneholder luktstoff. Får biene dette på seg blir de nekta adgang til bikuben. De har fremmed lukt.
  Uten bisamfunnet dør bia og vi mister en viktig pollinerer.

  SvarSlett