tirsdag 4. juni 2013

2013 - et superfantastisk planteår!

I år synes jeg at det gikk utrolig bra med alle egensådde planter.

Først ble spireprosenten over all forventning, og senere har det faktisk ikke vært noe svinn. De fleste plantene har også utviklet et mye bedre rotnett enn tidligere år, selv om jeg vel har gjort det meste på vanlig måte, og enkelte plantesorter til og med er gjengangere fra tidligere år.

Flotte røtter ved utplanting medio mai.

Ikke kan jeg skylde på nybegynnerflaks heller, siden jeg jo har gjentatt diverse prosedyrer i flere år. Så hvorfor ble dette året så bra? Tilfeldigvis god kvalitet på frøene? Tilfeldigvis perfekte månefaser og kosmisk stråling i så-øyeblikket? Har jeg tilfeldigvis øst ut akkurat passe dose gode vibber over de små?

Litt artig å erfare at frø som spirte til tusan her på kjøkkenbenken i byen, bare ble tull og tøys i feriehagen - frø fra samme pose. Neste år skal jeg så færre sorter men i flere potter sånn at pottene kan få litt ulike forhold. Temperatur er nok viktigere enn jeg trodde. Eller kanskje det rett og slett ble for lite dulling i tomt feriehus?

Utdrag fra årets kjøkkenbenk helt sist i april.

Nå har småplantene gått seg til på Skyggebalkongen, men i feriehagen ble de nettopp plantet ut så der må jeg regne med litt furting. Det er en stor omstilling å bli plantet om, men også med endrede lys- og temperaturforhold. Det er ikke uvanlig at det tar et par uker før plantene har innrettet seg på nytt sted.

Kanskje er det mest tilfeldigheter. Men aldri har jeg vært så tidlig ute som i år, og det er vel tidspunktet for såingen som er avgjørende. Noterer at jeg kan så medio februar neste år også.

Hva ble status for dine egenproduserte planter i år? Hva ble mest vellykket?

8 kommentarer:

 1. Og da har jeg merket meg to gode råd. Så i februar og færre frø i hver potte. I år har jeg vært heldig med en del, som f.eks grønn-, svart- rød kål av flere slag, mens løvemunnen ser ut som en husfred.

  SvarSlett
 2. Så hyggelig med så stor avkastning Bille! :-D
  Jeg tror det også må skyldes at du begynner å bli en erfaren frøsåer som vet hvordan du skal behandle spirende frø ;-)
  Selv har jeg ikke sådd et eneste frø i år. Jeg gikk litt berserk når det gjaldt plantebestillinger i vinter, så hele våren har gått med til å motta røtter, knoller, planter, busker og trær, plante dem i potter- grave beder og luke, så jeg er egentlig veldig glad for at jeg ikke har frøplanter også. Men neste år... ;-)
  Lykke til videre med plantene!
  Stein

  SvarSlett
 3. Ja, får håpe det ikke bare var flaks i år :) Men - det ble litt vel mye, og mens jeg nylig planbtet ut i feriehagen slo tanken meg at det kunne vært artig å prøve ett år uten å så et eneste frø... vi får se om det i det hele tatt er mulig :)

  SvarSlett
 4. JEg har sådd masse og litt variabelt resultat - noe er helt knall. Prydtobakken, cosmosen og valmuene feks og noe er litt so.so. Kjempeverbenaen kommer med noen få planter, zinna like så,Erteblomstene ble kjempebra på 2. forsøket... Urtene er en liten katastrofe .... Jeg ser vel at når det bikker mai - så liker jeg meg bedre ute i det grønne og tar da litt for dårlig vare på frøplantene ..

  SvarSlett
 5. Hei!
  Takk for en morsom og inspirerende balkongblogg! Jeg fant deg tilfeldigvis da jeg googlet litt rundt for å finne plantetips. Jeg har slitt litt med å finne gode løsninger for å få balkongplantene mine til å overleve når jeg er bortreist i helgene, men nå har jeg funnet en god løsning, tror jeg, med selvvanningspotter i vanntett sekkestrie. Georginene mine strutter selv om jeg har vært bortreist et par av de varmeste helgene. Neste år tenkte jeg å prøve å så i dem, men er litt usikker på hva som fungerer best, å så direkte i pottene eller å så i en plastpotte som jeg så setter oppi sekkestriepotten. Har du noen erfaringer med det?

  SvarSlett
 6. Kjekt å høre at frøsådden i år har vært vellykket, hos meg har det vært så ymse.

  Ha ne fin onsdag!

  SvarSlett
 7. Så færre frø i hver potte, trodde jeg at jeg lærte det året løvemunnen min også så ut som en husfred. Men jeg har gjort det samme i år også med noen frø som var nesten 10 år gamle - og spirer som bare det... Gruer meg til å prikle, for jeg er sein med såinga i år.

  SvarSlett
 8. Så kul när det blir så bra, då känner man sig säkert jättenöjd. Nej, jag har nästan inte sått något iår.. Får sända ut dina goda vibrationer till vintern, kanske det fungerar..

  SvarSlett