torsdag 6. juni 2013

Nestensommer i feriehagen

Så tok naturen seg sammen til slutt, og ga oss både vår og nestensommer. Litt sen blomstring her og der, noe mer vinterskade enn vanlig, og egentlig mye som føles litt annerledes enn i fjor. Nylig var jeg innom feriehagen for inspeksjon om mere til.

Flere planter er borte vekk etter vinteren - den flotte blå lerkesporen (Corydalis 'Panda'), Lammeørene, Kardinal-lobeliaene, Kosakkveronikaene, Gulsøten, og flere andre planter fra fjorårets frøsådd som skulle være stauder. Også kryprosen er satt hardt tilbake, men flere nye skudd er på vei opp fra basis - forhåpentligvis ekte vare og ikke villskudd.

Det gjelder å fokusere på alle som tross alt greide vinteren, og de er heldigvis i flertall.


Det var faktisk første gang jeg så Spaniablåstjernene (Hyacinthoides hispanica) i fullt flor, ihvertfall første gang på veldig mange år. I tolvte time ettersom det skal ryddes til et bed her i løpet av de neste par årene, og blåstjernene må da vike.


Mange planter blir så utrolig mye vakrere når de er mange! Så hvorfor handler mange av oss bare 2 og 3 av hver sort? Hm, noen ganger kjøper jeg faktisk bare én, selv om jeg jo kjenner gartnertipset om at det alltid bør plantes 3 eller 5 i gruppe. For Spaniablåstjernenes del startet det sikkert med en håndfull løk for et par generasjoner siden, de sprer seg nesten som ugress.

 
Akkurat nå var feriehagen full av blomstrende Løvetann (Taraxacum officinale) - den er faktisk ganske fin. Kan ikke huske å ha sett så mange - overalt. Knep vekk endel blomsterhoder, men frø kommer nok med vinden uansett. Denne "kryp-løvetannen" pyntet opp mellom steinhellene. Jeg lot den stå...

Har nesten en følelse av at p.g.a. den sene våren har mange planter stått og stanget og ventet på varmen, kanskje de har produsert flere blomsteremner mens de ventet? Det gjelder i så fall også ugresset.


Men forhåpentligvis gjelder det også favorittstaudebedet som ble anlagt for 2 år siden. Her vil jeg gjerne ha rik blomstring i sommer! Artig å finne opptil flere selvsådde frøplanter av Rynkegeranium (Geranium renardii). Også andre frøplanter som ser ut som Geranium, men som jeg ikke umiddelbart kjente igjen - jeg har flere sorter i dette bedet. Og selvsagt noen frøplanter av Storstjerneskjerm (Astrantia major) - de fleste må nok flyttes senere, men jeg lot det stå igjen litt smått etter luking, for å lære litt om hva som kommer opp.

En annen plante som hadde satt mange småplanter var Flekktvetann (Lamium maculatum). Én plante kjøpt i fjor, og allerede utrolig mange! Den er så fin og blomstrer det meste av sesongen, og kan godt få breie seg litt. Nå blir det nok Flekktvetann andre steder i hagen også.

Bortsett fra masse luking, gikk det med litt tid til å legge georgineknollene. Var litt spent på overvintringen siden de ble gravd opp klissvåte i november og hadde ligget helt til nå uten fordriving, men det var skudd på nesten alle knollene så dette blir bra! Litt rart at to av de største knollene var umerkede, siden jeg ikke savnet noen. Jeg får meg kanskje en overraskelse...


Georginebedet ble utvidet både i lengde og bredde, og er nå ca 4 x 1,5 meter. Utvider kanskje litt mer til sommeren og lager bedet litt rundere i formen. Har tross alt ca 25 dahliapotter som knives om plassen. Jeg liker nok bed som kan bli litt større år for år :)

Det stakkars epletreet er i fin vekst, men siste dag røsket jeg vekk bladene og skuddene nedover stammen. Så nå er det kun litt grønt i toppen. Beklager lille epletre, men skal du overleve neste rådyrgnafs må du konsentrere deg om å vokse i høyden...


Mye gjort, og mye ugjort. Det er noe av sjarmen med en feriehage, alltid greit med en ny tur om ikke altfor lenge...

10 kommentarer:

 1. Trist med det som går ut , og mye glede over det som kommer. Kan jo hende at de selvsådde staudene bare ligger i jorda og venter på den rette anledningen å gjøre entre? Får håpe det. De spaniablåstjernene var helt suverende i dag synes jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, jeg har gravd litt og det finnes faktisk ikke spor etter dem. Den ene var en fylt sort av Geum, har vel inntrykk av at sorter kan være mer sarte enn den rene arten. Heldigvis blomstret de flott første året, så jeg har allerede hatt stor glede av dem. En glede jeg selvsagt trodde skulle gjentas i år, men men - nok å glede seg over, ja.

   Slett
 2. Det er fint hagevær på sørvestlandet og du har tatt mange fine bilder fra hage. Jeg liker også Spaniablåstjernene som er fine når de blomstrer.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortsatt flott vær der vest (og forsåvidt her øst også), men jeg er en smule bekymret for årets frøplanter som ble plantet ut sist jeg var innom. De er sikkert veldig tørste stakkars, men får fri til naboen...

   Slett
 3. Du er ikke alene om å ha en god del ugjort. Det vokser fortere enn man får tid til å jobb, ihvertfall her hos oss. Fantastisk med mange! Løvetann er det lett og billig å få mange av:-)Lammeørene er satt tilbake til baby stadiet her hos oss. Tenkte å kjøpe noen, men det var og bare babyer. Får ta stiklinger senere i sommer eller kjøpe frø.

  Ha en fin dag!
  Brita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Jeg har faktisk mer lyst til å vente på et lite skudd eller to fra lammeørerestene, enn å skaffe nye planter. Men at jeg skal ha lammeøre igjen er helt sikkert, en flott plante!

   Slett
 4. Det var kjekt med en Statusrapport fra sommerhagen din. Frodig med mange spennende sorter til tross for mange dødsfall. Det georginebedet ditt fryder jeg meg til å se i flor:) Fikk alt mitt i jorden forrige helg. Godfølelse! Nå er det endelig plass til å fotefare seg på balkongen:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så flott å plante ut, godfølelse ja! Og det meste vokser jo også mye bedre så snart det kommer ut og får plass til å slå ut røttene. Lykke til hos deg! Jeg kommer garantert til å skryte masse av årets georginebed (uansett hvordan det går).

   Slett
 5. Hei Bille
  Veldig mye spennende å se i bedene dine! Jeg synes jo spaniablåstjernene dine er fantastiske :-)
  Og så artig at både rynkegeranium og Flekktvetann har spredt seg! Det er alltid spennende når en besøker en feriehage man ikke har daglig kontakt med :-) Jeg reiser til vår svenske hage nå i helgen etter nesten en måneds fravær, så jeg både gleder og gruer meg... :-)
  Ha en riktig fin helg Bille!

  SvarSlett
  Svar
  1. Blir artig å samle frøplanter neste gang jeg er innom. Var overrasket over at frøplanter som har spirt ute i bedet allerede hadde fått karakterblad. Frøplanter i bed er nytt for meg og jeg frykter at jeg ikke orker å kaste en eneste en, det kan bli trangt... spent på rapport fra sommethagen din!

   Slett