søndag 9. juni 2013

Dahliaprosjektet: Tøffere tider...

Flere uker siden forrige oppdatering fra Dahlia-prosjektet, så det er på tide med en kort oppsummering.

Dessverre er flere av plantene blitt litt hanglete, dvs bladene er freshe nok, men stenglene er til dels svake, sånn at planten ikke vokser så rett opp som den er ment å gjøre fra naturens side. Det skyldes nok i hovedsak at de har stått på kjøkkenbenken under lysstoffrør - inntil siste uke kun i rømmebeger som jo ikke er særlig stort jordvolum for en plante som skal produsere knoller.

To planter er dessverre ikke lenger med oss, krypgeorginer er jo ikke akkurat målet. De uheldige denne gangen er Dahlia 'Martin' og Dahlia 'RitaLita'. Dette var de to minste da prosjektet startet. I tillegg har jeg kastet et par smålplanter fra jordkassen der hvor D. 'New Dawn' overraskende dukket opp - de var ikke omtalt tidligere i oppdateringene og er altså ute av leken - det er fremdeles veldig mange nok... :)

Den kortvokste Dahlia 'KariK' falt forresten ned fra et syltetøyglass, men det ser ut til at skaden ble minimal, så den er fortsatt med.


I tillegg har nå de aller fleste flyttet etter Dahlia 'Bille' til balkongen, og det tror jeg er lurt. Det er ikke plass der heller, men tross alt en litt bedre løsning både for mine kjøkkensysler og for plantene som nå får frisk byluft og til og med 2 timer sol på morgenkvisten.Utfordringene fortsetter, for det var ikke nok med støttepinner i pottene. Nesten hver gang jeg har inspisert balkonggjestene har flere av dem ligget lett henslengt. At ikke stenglene har brekt av fatter jeg ikke, men litt slitsomt for plantene har det nok vært. Nå har flere av plantene de mest krøllete stenglene som verden noen gang har sett. Derfor har jeg nå bundet dem opp til pinnene i håp om at de retter seg litt opp igjen. Litt rart å binde opp så små georginer, men det er nok nødvendig for å kunne håpe på en blomst eller to...

I tillegg ble alle pottet om da de flyttet ut. Fremdeles ikke store potter, men jeg tror det er nok til at det kan bli blomster, og så får heller den eller de som skal tas vare på flytte til feriehagen og stå i fri jord for å lage knoller i en fart.

Ikke bilde av hver enkelt denne gang, men her er en liste i tilfelle du lurer på status på den du heier på :-)

På Skyggebalkongen: 
D. 'Landsbyliv': grønn stengel.
D. 'Turid': rød stengel.
D. 'Stein':  nokså rød stengel. Hvite flekker på et par blader, men ellers frisk.
D. 'Ruthe': nokså rød stengel.
D. 'Marit Helene':  rød stengel.
D. 'Randine':  grønn stengel.
D. 'Hagen vår':  grønn stengel. Definert bladspiss.
D. 'Bille': grønn stengel med rødt skjær.
D. 'Villrose':  grønn stengel med rødt skjær.
D. 'Maria': grønn stengel. Litt kjedelig blad.
D. 'New Dawn':  rød stengel. "Tommelfingerblad". Kortvokst?

På kjøkkenet:
D. 'MarJe': rød stengel. "Tommelfingerblad".
D. 'ElseT':  rød stengel.
D. 'KariK':  grønn stengel med rødt skjær. Kortvokst?


Ute av dansen:
D. 'Martin':  grønn stengel.
D. 'RitaLita':  grønn stengel med rødt skjær.7 kommentarer:

 1. Ha-ha-ha! Fantastisk prosjekt:)
  Lykke til videre med de små barna - håper de vokser seg store og rette og lager mange knoller.

  SvarSlett
 2. Det blir spennende når blomstene kommer! Tenk om en av dem blir en fantastisk ny krysning som ingen har sett :-)

  SvarSlett
 3. Morsomt prosjekt Bille! :-D
  De får det nok bedre på balkongen med to timers morgensol! Bare du ikke gjør det samme som jeg. Jeg hadde en fantastisk bougenvillea jeg hadde klart å overvintre innendørs med alle blader helt intakte. For noen uker siden bestemte jeg meg for å ta den ut på balkongen. Nå er omtrent halve planten brunsvidd av den sterke solen. Skulle nok ha plassert den enda mer skyggefullt enn jeg trodde jeg hadde gjort den første uken.. ;-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag - og god fortsetning med dahliaprosjektet!
  Stein

  SvarSlett
 4. Jeg tror også at dahliaene har det bedre på balkongen med frisk luft og de allerfleste har overlevd innelivet.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 5. En fryd å følge Dahliaenes reise fra fødselen av:) Vi lyser fred over Martin og Rita Lita. Jeg kan formelig høre hvor der vokser nede hos deg:)

  SvarSlett
 6. Heier og heier på små dahliaer som kanskje får en plass i sommerhagen. Gleder meg til fortsettelsen.

  SvarSlett
 7. Jeg er egentlig litt i tvil om plantene greier å produsere blomster. Det er vel nettopp det som er det store spenningsmomentet, ihvertfall for meg. Uten blomster er det jo nokså vrient å plukke ut en favoritt...

  Takk for at dere henger med. Prøver å få til en oppdatering til i slutten av juni. Lover å vanne og gjødsle etter beste evne helt fram til da! :)

  SvarSlett