fredag 4. mai 2012

Blanke ark på balkongen

Nye lesere lurer kanskje litt på hvorfor jeg skriver såpass mye om feriehagen og botanisk hage, når dette jo egentlig er en balkongblogg. Det er jo fordi det ikke er så mye å skrive om på balkongen ennå. I skyggen er ikke engang sesongen innviet med en kaffekopp. Ennå.

Bortsett fra det, så er nok bloggtittelen også en slags metafor på det å sitte i skyggen og lengte etter det som er bedre - på solsiden. Akk ja :-)

Men altså, nå er det endelig mai, og med bedre utetemperaturer nærmer balkongsesongen seg også her. Jeg har hatt første lille ryddesjau på Skyggebalkongen. Bare en liten sjau, for jeg har ganske god tid. Det er først ved utplanting i siste del av mai at jeg tar litt av, og da skjer ting med større entusiasme også her i skyggen.


Forleden inspiserte jeg de overvintrede plantene - d.v.s. det er nettopp det de ikke hadde gjort, de er døde alle sammen. Villpoppelrosen fra boden er heller ikke noe tess. Den som var grønn i januar er nå helt død. Og selv Villvinen tapte slaget mot en rimelig mild vinter. Det hang fremdeles blader på noen av klatregreinene, og det fikk jeg høre var et dårlig tegn. Etter å ha skrapt litt i barken, er det bare å konstatere at det ikke kunne ha gått stort dårligere. Sukk. Men - får trøste meg med at den var jo fin i fjor!

Det positive med det hele er at jeg nå kan starte på null. Må bare motivere meg bitte litt først. Etter en kjapp hageøkt i feriehagen, skal jeg nok få på plass noen mer konkrete planer, og liste opp hvilke frøplanter jeg har å velge i både her på kjøkkenbenken og på kontoret. Jeg tror jeg dropper regler og sunn fornuft i år, og slår til med både solelskere og skadedyrmagneter. Finnes jo ikke noe kjedeligere enn en perfekt bybalkong :-)

Ha en fin helg!

11 kommentarer:

 1. Kjekt å kunne starte sesongen med helt blanke ark - ser frem til å se hva valget av planter blir.

  God helg, håper kaffen kan nytes utendørs snart!

  SvarSlett
 2. Huff, så kjedelig at alle plantene dine har takket for seg. Men jeg liker veldig godt den regelene om å ikke følge noen regler. Blir spennende å følge med deg, å se hva som skjer på balkongen.

  Ønsker deg en fin fredagskveld.

  SvarSlett
 3. Herlig med en ny sesong, gamle nederlag glemt og fortrengt, bare optimistiske drømmer og planer, lykke til med en balkongvår! Er man interessert i det som vokser å gror er det likegyldig om blogginnlegget er fra parker, parseller, stuevinduet eller fra balkongen. Jeg setter iallefall pris på det hele...

  SvarSlett
 4. Alltid trevligt med nya ark, men trist med villvinet, jag hade hoppats det klarat sig.. Men men, nu blir det nya spännande ting, stralizia kanske, är den tropisk och värmeälskande nog mon tro.. Jag har sått den med en ljuvlig förhoppning om tropevärme i sommar, då kommer skuggan att kännas perfekt :)

  SvarSlett
 5. Høres ut som om du fommer til å få en spennede balkong vår! Det beste med hage/balkong er jo å kunne gjøre akkurat som en vil! God helg!

  SvarSlett
 6. Den som intet våger, intet vinner, Bille! Og du kan jo alltids glede deg over at på skyggebalkongen er det ihvertfall garantert rådyrfritt! Ha ei flott helg!

  SvarSlett
 7. Hehe, ja det blir vel ei rå i år også :-)
  Akkurat nå er jeg innom feriehagen og trøster meg med stor sending fra planteriket.no pluss prikling av frøplanter. Og jeg har gjort rare hageting for aller første gang! Tipper det blir minst stor nok dosering til å få ladet balkong-inspirasjonen skikkelig.

  SvarSlett
 8. Denne var jo litt melankolsk og står i stil med snøværet. Men det kommer varmere tider. Og så et praktisk spørsmål: Kan jeg toppe georginer, som nå har spiret inne? De begynner å bli hengslete og sliter med å stå oppreist. Tror også de må ned i kjøligere klima. God helg!

  SvarSlett
 9. Ja, georginer kan og bør toppes, da blir de frodigere og blomstrer mer. Kanskje med unntak av de som blir spesielt høye, de har jeg ingen erfaring med (før i år).

  Hurra for snøværet, her i feriehagen er det plussgrader, men det sludder iblant.

  SvarSlett
 10. Tusen takk for svar. Da skal en del av georginene blir korte ved ørene. Ps. Litt våt snø er mye bedre enn minusgrader og vind.

  SvarSlett
 11. Det er ikke så mye som skjer i hagen min heller, selv om jeg har nok av sol. April har jo vært en sjeldent kald fornøyelse. Og etter å ha våknet opp til 5 cm snø i går, så ser jeg ikke så lyst på første halvdel av mai heller. Men man kan jo ikke gi opp håpet, det må da bli varmere dager snart.

  SvarSlett