tirsdag 1. mai 2012

Foto-haging

Jeg driver for tiden med avstands-haging. Det er ikke bare-bare å sitte her i byen og vite at det finnes en feriehage 45 mil unna. Det hjelper litt at jeg knipset mange påskebilder av uryddige bedkanter, lovende spirer og avgnafsede planteblader. Vet ikke hvor mange ganger jeg har zoomet inn på hvert enkelt bilde, og studert omtrent hver lille smule jord og ihvertfall hvert eneste spirende ugressfrø.

Og det er egentlig der jeg er nå, foto-hagende, langt borte og med mange spørsmål. Jo mer jeg studerer bildene, jo mer finner jeg å lure på. Men jeg kan jo ikke bare rusle ut og se nærmere etter, men må vente noen dager til.


For hva har egentlig skjedd med peonen? Den ble flyttet i fjor, siden den ikke trivdes der den stod. Nå har det vokst opp en slags rotknoll? Se venstre ketchup-pil. Og den knollsaken er ikke bare liten og søt, for er det ikke enda mer bak peonen - en enda større knoll? Eller henger de sammen? Peonen er nokså ung og hadde liten rot da planten ble flyttet i høst, så dette ser mildt sagt forstyrrende ut!  Er det noe fra en annen plante som kom med vinden da det blåste som verst?


Ja, det blåste mye fra sør i vinter, og det landet noen barnåler i feriehagen selv om det er 100 meter til nærmeste gran. Siden det er uvanlig la jeg merke til enkelte barnåler i bedene da jeg var innom i påsken,  men når jeg ser på bildene i etterkant blir det bare mer og mer barnåler i bedene! Uten at jeg kan gjøre stort med det her jeg sitter. Blir det småsur jord, tro, eller har det ingen annen betydning enn at jeg kommer til å stikke meg på nålene noen ganger i sommer? Klør i fingre og tær etter å rydde opp, vente bare litt til...


Foto-haging bringer også med seg noe bra. For jammen dukket den opp til slutt, såpotte nummer 2012-12! Det er Purpursolhatt i den og jeg kunne ikke finne den da jeg skulle inspisere sådden i påsken. Den har jo strengt tatt ikke noe å gjøre i den kassen der i kald skygge, og attpåtil delvis nedgravd i lystette eikeblader! Og hva er det som ligger oppi potten, delvis under løvet - har det spirt? Jeg tror ikke det, men kan ikke være sikker. Men hva kan jeg vel gjøre med det akkurat nå... sukk.

Men snart... :-)

Ha en nydelig uke i hagen eller på balkongen!

7 kommentarer:

 1. Føler virkelig med deg, jeg hadde blitt gal om jeg ikke kunne hage i tide og utide.
  En trøstens klem til deg.
  Med hagen utilgjengelig kan du jo netthage, selv om ikke det er like gøy.

  SvarSlett
 2. Jeg tror det er peonrøtter. Den utvikler jo tykke røtter. Jeg ville bare dekket lett med jord neste gang du er der. Hvis du fremdeles er usikker, kan du jo grave forsiktig rundt røttene, slik at du ser om de hører til peonen.
  Kanskje det har spirt i frøpotten med solhatt neste gang du kommer. Det kan være mye glede i å vente, lengte og drømme også.

  SvarSlett
 3. Takk for trøstens ord :D Det er jo mest hyggelig å studere bilder, men litt dumt å ikke kunne sjekke og ordne med en gang.

  Hvis det er peonrøtter blir jeg kjempeglad, selv om det ville vært enda bedre om de holdt seg under bakken. Det betyr i så fall at planten likte godt å bli flyttet, er det lov å håpe på blomstring da tro? Hm :D

  SvarSlett
 4. Mariann har helt rett, det er peonrøtter. Peoner skal plantes veldig grunt, men de skal jo selvsagt under bakken :-) Peoner liker som regel ikke å bli flyttet, men hvis utgangspunktet var at den ikke likte seg der den sto så kan det jo hende den takker deg med en blomst! Peoner er så nydelige :-)

  SvarSlett
 5. Pionen ser jo kraftig ut Bille.
  Den kan overraske deg :)

  SvarSlett
 6. Hei Bille. Du kan jo se det slik; Nå har du ekstra mye å glede deg til når du endelig kommer tilbake til feriehagen! :-)
  Jeg har også samme problem som deg med avstandshaging. Jeg var i min feriehage nå i helgen- og da var det så nydelig vær at jeg tok ut alle plantene som ikke er vinterherdige. De står i drivhuset i tilfelle frostnetter, men det betyr jo at jeg nå bekymrer meg for at de skal tørke ut til jeg kommer tilbake ;-)
  Ellers slapper jeg mer av med hagen nå. De plantene som overlever er kjærkomne å gjenoppdage. De som døde passet rett og slett ikke inn ;-)
  Men jeg så det var veldig mye spennende som sto i knopp for første gang- og det er jo litt synd å ikke kunne se dem springe ut i all sin prakt.
  God tur til feriehagen din Bille! Jeg regner med du reiser nå til helgen siden du skriver "noen dager til..."?

  SvarSlett
 7. Hei dere siste :)

  Ja, Stein du vet jo akkurat hvordan det er. Jeg tenker også at det som ikke funker skal ikke være i hagen. Men nå har jeg plantet så mye nytt på en gang at jeg bobler over av nysgjerrighet på hvordan hver enkelt har det.

  Og den peonen har satt blomsterknopper før, men der den stod så visnet de bare vekk før de rakk å åpne seg. Håper det blir bedre på nytt sted.

  Ha en flott torsdag!

  SvarSlett