lørdag 12. mai 2012

Nye bed og vårblomstring i feriehagen

Jeg hadde nylig en hektisk langhelg i feriehagen min. I forrige innlegg ble det stort sett inspeksjon, prikling og utpakking av barrotsplanter, alt innendørs. Men jeg var ganske heldig med uteværet, og litt kald kuling iblant var ingen hindring. Jeg skulle grave og plante, og da holder man seg jo nokså varm uansett.

Og det ble selvsagt også tid til mange inspeksjonsrunder. Det artige med feriehage er at jeg stadig er innom på en tid jeg ikke har sett hagen før. Begynner med noe jeg ikke har plantet, men som jeg ble skikkelig glad for å se, nemlig Engkarse og ja, faktisk også løvetann. Begge minner meg om barndom og selv om de kanskje ikke er første valg hva gjelder samplanting, var det kjekt å få se begge på sitt beste.


Denne Alunroten (Heuchera) fikk jeg som frøplante for 3-4 år siden. Den blomstret fint i fjor og er blitt rimelig stor. Jeg har også sådd Blodalunrot, men har nok ennå ikke rukket å bli Heuchera-frelst - det er jo så mange som samler på de utallige sortene. Min på bildet er av en vanlig type med nokså ensfarget bladverk, men akkurat nå var den ganske sjarmerende synes jeg, med mange nyanser.


Feriehagens Perleblomster (Muscari armeniacum) hadde jeg tidligere bare sett som knopp eller avblomstret. Ekstra hyggelig å se at den faktisk sprer seg ganske raskt, og ingenting er flottere enn tepper av denne typen planter. Jeg må nok vente noen år til...


Rutelilje (vipeegg) (Fritillaria meleagris) plantet jeg samtidig med Perleblomsten, for et par år siden. Heller ikke den hadde jeg sett så rank og fin som nå, til tross for at den står midt i kulingen til tider. Den ser også ut til å spre seg bra. Artig at det er kommet noen hvite, det visste jeg ikke at jeg hadde!


Alt som ble plantet i nye bed i fjor høst har klart seg veldig bra! Og det er litt utrolig hvor lite ugress det blir når man bare snur gressmatten. Gresset dør vel, men jeg regnet med at endel gamle frø ville bli med opp i lyset og spire. Jorden er litt kompakt, jeg har ikke dristet meg til å rufse skikkelig i bakken ennå, i tilfelle det finnes noe der nede som vil opp. Men bør vel løsne litt i løpet av sesongen, sånn at jorden blir mer porøs. Er jo meningen at disse staudene skal breie seg noe enormt, hehe.

Helt til venstre skimtes en spade, og ja, bedet ble forlenget nå. En leser foreslo å lage potetåker før bed, men å "snu torva" er jo minst like kjapt :-) Har ikke plantet så mye her ennå, men fikk ihvertfall stappet ned en av kjempeløkene (Hakelilje) fra årets Hagemesse, pluss non barrotsplanter og litt frø.


Jeg elsker å kravle rundt på oppdagelsesjakt og macro-fotografere. Under lette jeg etter en etablert koloni Villpoppelrose (Lavatera thuringiaca) som jeg først trodde var gått ut. I Botanisk hage i Oslo er nemlig denne kommet vesentlig lengre, enda klimaet nok er et par hakk mildere i feriehagen. Men når man tilbringer våren under et dekke av lystett eikeløv, blir man jo ikke så stor i en fei...


Rynkestorkenebb (Geranium renardii) hadde jeg en gang på skyggebalkongen. Den hadde blå blomster og jeg ble helt betatt. Denne ble plantet i høst, og skal ha vanlige hvite blomster, men jeg kan sikkert bli betatt uansett. Digger den spesielle strukturen i bladverket.


Denne har et par år på baken, og har aldri blomstret før. Første sesong funderte jeg litt på hva det kan være, men nå tror jeg det må være en Kosakkveronika (Veronica gentianoides) som jeg fikk som frøplante. Noen som kan bekrefte? Jeg er veldig spent på alle de 4 blomsterknoppene, måtte de bare holde igjen til mitt neste besøk!


I fjor kjøpte jeg en sånn bitteliten gressløkpotte på matbutikken, og da ferien var over satte jeg den i en krukke ute. Jammen har den greid vinteren, blitt mye større, og til og med prestert sin første blomsterknopp :-) Synd jeg ikke får se den i blomst i år, men spise gressløk kan jeg i alle fall gjøre - i hele sommer!


Og så var det disse bedene da. Her er det nye iris- og dagliljebedet! Det skal bli større etter hvert, men drøyer til jeg ser at plantene trives. I tillegg til 3 sorter av hver, har jeg lagt ned blå og hvite Kronsymre (Anemona coronaria), pluss at jeg fikk plass til et par Kuletistler (Echinops bannaticus) i bakkant. Først etter planting leste jeg at tistlene ikke blir så blå som jeg trodde, men pytt sann. Det blir vel plass til noen sommerblomster også. Vet ikke om iris og daglilje makter å prestere blomstring første året, men i et så åpent bed er litt bladverk også mer enn velkomment!


Helt til slutt, kortversjonen av mitt nye Georginebed! Her kunne jeg ikke bare "snu torva", men måtte møysommelig riste løs jord fra hver basse, og la etterpå over god kjøpejord med litt ekstra gjødsel. Har plantet 5 georgineknoller her. Det kan bli nattefrost i mai, men de trenger nok 2-3 uker på å produsere grønt, så det går sikkert bra. De ca 10 georginene som drives inne blir ikke plantet i bedet før nærmere sankthans, da blir bedet forlenget med en drøy meter. Er superspent på resultatet!

I løpet av året skal resten av området mellom georginebedet og krukken i bakgrunnen omgjøres til mer bed og en sitteplass med heller. I første omgang for å unngå gressklipping i denne delen av hagen, så får forskjønningen komme gradvis.


Ja, da er jeg vel klar for å fokusere litt mer på Skyggebalkongen igjen. I helgen klargjør jeg de fleste krukkene og kanskje kan jeg starte med litt herding også :-)

Ha en fantastisk vårhelg!

9 kommentarer:

  1. Så mye du har rukket på en langhelg. Jeg liker også Engkarse men ikke alle løvetannen. Så mange flotte bed du får etterhvert i feriehagen og G. Renardii er flotte planter.

    God helg på balkongen, ser frem til hva du planter ut i år!

    SvarSlett
  2. Imponerende arbeid du har lagt ned i feriehagen. Spa torv er tungt arbeid, og det minner meg om at jeg burde ha startet på stien i hagen.....
    Gleder meg til å se georginene dine i blomst :-)
    Ønsker deg en fin lørdagskveld.

    SvarSlett
  3. Så morsomt å lese om dine planer i feriehagen. Fantastisk å ha et sted med så mange muligheter. Ja, det er ganske sikkert en Kosakkveronika. Jeg har nettopp skaffet en som er kommet litt lenger, men bladene er helt like.

    SvarSlett
  4. Ja, du har virkelig stått på. Ikke dårlig å ha rukket så mye på så kort tid. Georginene dine blir nok flotte når de blomstrer tenker jeg. Ha en fin helg!

    SvarSlett
  5. Jag tycker det är otroligt vad du får till i din hage med så lite tillsyn. Det kan nog varanveronican men den har kommit mycket längre än min. Och dagliljor, jag har varit hos Marit och sett hennes fantastiska rabatt, kan riktigtnföreställa mig hur tjusigt det blir hos dig :)

    SvarSlett
  6. Du har masse på gang Bille.
    Morro å se :)

    SvarSlett
  7. Må si du har jobbet Bille! :-D Jeg gleder meg til å se bilder av progresjonen til de ulike plantene. Håper de klarer seg fint nå i den første fasen etter at de er plantet. Har du avtale med noen naboer om å vanne mens du er bortreist? Jeg er alltid like spent på resultatet når jeg har reist bort fra nyplantede vekster. Som oftest går det jo heldigvis veldig fint.

    Ønsker deg en riktig fin dag!

    Mange hilsen
    Stein

    SvarSlett
  8. Så fint du har det! Når vi hadde koloni hage i Sverige og dro på flere ukers ferie til norge gikk det helt fint. Bare man lar plantene venne seg til at de ikke får så mye vann så går det greit er min erfaring:) Uansett var det veldig fint å se alle blomstene som spirer og gror hos deg!

    SvarSlett
  9. Du lager mange fine blomsterbed. Veldig fint å se! Rynkestorkenebben hadde artige blader. Aldri sett den før! Håper den blomstrer i år så vi får se bilde. God ide å snu gresstorven istedet for å fjerne den.
    Ha en fin kveld.

    SvarSlett