søndag 20. mai 2012

Økologisk nederlag

Jeg har endelig satt meg ut på Skyggebalkongen med sesongens første kaffekopp - selv om det ikke er spesielt trivelig her ute ennå. Balkongen er imidlertid et godt sted for grublerier og idag skriver jeg om et aldri så lite nederlag - nå har nemlig også økologisk melk fått skrukork!

Vi som vokste opp med "bøy ut og brett helt tilbake" vet at dette er en genial metode som har funket helt utmerket i kanskje 40 år. For omtrent fem år siden kom det plutselig plastskrukork på de fleste drikkekartongene. Jeg forstod ikke helt poenget - som et alternativ ville det vært fint, men ikke som en standard. Jeg vil gjerne ha anledning til å velge den bort, særlig fordi kartongene representerer daglig søppel i de aller fleste hjem.


Jeg ser ikke noen stor fordel med plastkorken; for de fleste er det ikke enklere å helle ut innholdet enn før. Derimot er det fort gjort å åpne flere kartonger samtidig, fordi man jo ikke lenger kan se om andre kartonger i kjøleskapet allerede er åpnet. Jeg vet at dette kan være et problem særlig i barnefamilier, og sannsynligheten for at noe dermed blir gammelt og må kastes, øker.

I mitt borettslag er det ca 330 husstander. Hvis hver husstand i gjennomsnitt drikker 1 kartong melk/juice pr dag blir det årlig mer enn 120.000 plastkorker på et allerede voksende søppelberg - er de virkelig så nyttige at vi ikke greier oss uten? Er ikke søppelberget stort nok som det er? Noen som vil regne på hvor mye ekstra søppel det blir for alle husstandene i hele landet?

Det er mulig å montere termometer på hver eneste drikkekartong uten at det trenger å påvirke utsalgsprisen nevneverdig, så kan jo alle sjekke temperaturen på drikken hver gang kartongen hentes fram. Men vi jo ikke ha en sånn ekstrasak bare fordi det er mulig. Ikke alt som er mulig er et samfunnsmessig framskritt.

Jeg har resirkulert drikkekartongene i mange år. Null problem å stappe NI kartonger oppi den tiende, men det er selvsagt uten 9 plastkorker. Nå blir det ikke flere kartongkubber hos meg, jeg gidder ikke å demontere , all den tid jeg aldri har bedt om den plastdingsen.

Damen i matbutikken har nok tenkt at jeg har valgt økoligisk p.g.a. selve melken. Men hun tok feil i alle år, jeg valgte økologisk fordi det var den eneste melken som ennå kom i kartong uten skrukork. Men nå er det altså slutt. Økologisk melk pluss ikke-miljøvennlig kartong blir et komplisert regnestykke, synes jeg.


Jepp, jeg er visst en særing - mer enn stor nok dose grublerier for i dag! Her på Skyggebalkongen er kaffekoppen tømt. Noen få planter er satt ut, men jeg skulle nok ha vasket først, ja. Balkongbordet trenger dessuten et strøk maling. Én kopp kaffe til, og så skal det skrubbes :-)

Nyt søndagen din! Ganske snart kommer rapport fra fotorusletur i botanisk hage i mai :-)

7 kommentarer:

 1. Jeg er så enig, så enig i tankene om den hersens skrukorka. For meg blir det største problemet resirkuleringa. Her i huset resirkuleres det som resirkuleres kan, også drikkekartongene. Ikke 9 i den 10, men kanskje bare 4 eller 5 i en kartong. Det blir ingen riktig kubbe, men akk jeg har da gjort et forsøk.
  Ha ei fortreffelig uke ;)

  SvarSlett
 2. Som jeg skulle sagt det selv!

  Fortsatt fin søndag på deg :-)

  SvarSlett
 3. Støtter alle i at det er dumt med skrukorker på kartongene.

  Ha en fin uke på balkongen!

  SvarSlett
 4. Så sant, ett extra arbetsformens, här tas plasten bort varje gång, gillar det inte alls!

  SvarSlett
 5. Vi er flere sære. Jeg har også kjøpt økologisk og irritert meg grenseløst over skrukorkene som bare er i veien.

  SvarSlett
 6. Hei Bille, mange fornuftige tankar kan vidareformidlast ved eit lite balkongbord og ein kopp kaffi.

  SvarSlett
 7. Hei alle, takk for støtte og mer grublerier :D Jeg vet faktisk ikke om noen som ønsker skrukork, så jeg lurer litt på hvorfor de som innførte den tror det er så smart. Hmmm...

  Beklager at jeg ikke har fulgt opp tidligere, travle dager på jobb og pent vær er ikke bra for blogging.

  SvarSlett