mandag 16. januar 2012

Organisering av fjorårets hagebilder

For en jobb! Hvor kom alle disse 1000 bildene fra? Det var jo nesten aldri fotovær i feriehagen i fjor!

Å sitte midtvinters og studere bilder fra siste sesong er utrolig spennende både første og femte runde. Å se tilbake gir nye tanker om planer og endringer, og jammen fant jeg også at en plante jeg trodde var borte faktisk stod der i bedet og struttet som bare det på ett av bildene! Da blir jeg jo ganske happy og gleder meg til mulig førstegangs blomstring til sommeren! Det er lett å zoome inn på de bildene jeg har tatt, og dermed får jeg kanskje også øye på frøplanter jeg ikke husker å ha sett før, et skummelt ugress som jeg har oversett, eller til og med en brunsnegle som stirret fotografen i hvitøyet og smilte nervøst - selv om jeg altså ikke oppdaget den før nå.

Å studere fjorårets hagebilder er veldig smart før jeg skal bestille frø, for da får jeg liksom gjort meg litt ferdig med den verste "åh, så vakkert"-bølgen FØR jeg åpner katalogene. Jeg har også en litt bedre følelse med hva jeg trenger, f.eks. til hvilket voksested.

Stormarikåpe og rosa fjærnellik i feriehagen.

Men altså, for en jobb! Før eller siden må nemlig alle bildene organiseres. Jeg tar mange bilder hvert år, og dessverre er jeg ikke så flink til å organisere underveis. Da blir jo jobben ganske tidkrevende når jeg endelig kommer i gang.

Jeg begynner med å gå gjennom alle filene først én gang for å slette det som opplagt kan slettes. Egentlig så mye som mulig, men er jeg i tvil så venter jeg - bruker ikke tid på å krangle med meg selv allerede nå. Deretter flytter jeg alle bilder som ikke gjelder planter til en egen mappe (det er jo disse det er færrest av, skal vite). Skal ikke gå inn på hvordan jeg organiserer dem.

Så skiller jeg balkong og feriehage i hver sin mappe. Det er lettere å se hvilke motiver som er nokså like når det er færre bilder i hver mappe. Sletter noen til.

Jeg liker å legge ihvertfall plantens slektsnavn inn i filnavnet, på den måten kan jeg søke hele bildesamlingen for bilder av ønsket plante, og det spiller ingen rolle hvilke undermapper de ligger i. Har jeg dokumentert et spesielt prosjekt i feriehagen kan jeg legge et prosjektnavn inn i filnavnet, men det har liten hensikt å ha massevis med stikkord som jeg likevel ikke husker hvis jeg skal lete fram noe om 3-4 år. D.v.s. det holder jo å finne ett av bildene så ser jeg av filnavnet hvilke stikkord som ble brukt. Hvis du har navn på de fleste bedene (mange av oss har faktisk det!), er det en god idé å ta med bed-navnet i filnavnet. Sted og plantenavn holder egentlig lenge, dato er allerede registrert i selve filen.

Jeg reduserer gjerne filstørrelsen på alle bilder som definitivt ikke vil havne på veggen - noensinne. Kameraet tar alle bilder i nokså god kvalitet, dermed blir de fleste filene omtrent 5 MB store. Bilder som først og fremst er dokumentasjon for meg selv, trenger jo ikke å lagres i så høy oppløsning. Harddisker har det med å fylles helt opp mens du sitter der og tenker at det vil jo aldri skje når det er flere titalls GB til rådighet.

Pling - så var det fullt!

Ja, her sitter jeg altså og blogger om hvordan jeg organiserer fjorårets bilder. Istedet for å komme i gang med prosjektet... den aller viktigste regelen er faktisk å komme igang! :-)

Hvordan organiserer du dine hagebilder?

Ha en fortsatt flott uke!

11 kommentarer:

  1. Må bare innrømme at jeg ikke har organisert årets bilder, men det var en god ide å slette og legge inn i mapper.

    Lykke til med organiseringen!

    SvarSlett
  2. Du har jo virkelig et bra system for organisering av bildene dine. Hos meg er det elendige greier og det minner meg på at jeg skulle tatt back-up for lenge siden.
    Ha en fin uke!

    SvarSlett
  3. God påminning dette, no har eg rydda litt og, men det gjenstår ein god del.

    SvarSlett
  4. Har kommet til å sortere ut de fleste hage/plantebilder fra det andre i 2011. Deretter ligger alt foreløpig etter dato (i mapper på mnd).... så langt har jeg kommet. Har laget noen mapper for Roser, fjellblomster, Hageprosjekter... men slette bilder det er litt jobb som stadig utsettes. I tillegg så er det alle variantene med størrelsesreduserte bilder, så det fylles opp!

    SvarSlett
  5. Det er koselig å kunne sitte på vinteren og se på bilder av hagen. Man glemmer fort hvor flott det blomstret når vinteren kommer, og det er deilig å kunne drømme seg litt bort i sommerbilder og planlegge neste år.
    Jeg har egne mapper på pc min for hvert hageår. Jeg overfører bildene dit med en gang. Jeg orker liksom ikke å ha flere undermapper og div blomster slag, for da tror jeg at jeg hadde gått litt lei.
    Lykke til med dine 1000 bilder.

    SvarSlett
  6. Da fant jeg bloggen din, og her burde jeg hatt bedre tid.
    Det ser jeg med en gang.

    Stikker heller innom senere.

    SvarSlett
  7. Gulp...! Jeg har vel ca 10-11-12-13 år med bilder i mapper (på div. harddisker, CD og DVD) kun merket med dato... Hoho! Jeg får nok å henge fingra i den dagen jeg ender på gamlehjem. Det var noe annet med papirbilder, må jeg få lov å bemerke til mitt forsvar. De ble svært pent og ryddig organisert.
    Ha fine dager!

    SvarSlett
  8. Jeg kopierer alle hage/plantebilder til en egen mappe: HAGE. Så lager jeg undermapper, blant annet en til bilder av enkeltplanter. Bildene får plantenavnet foran den gamle etiketten med årstall og dato. Da blir alle bilder av samme plante liggende etter hverandre alfabetisk. For meg spiller det ikke så stor rolle hvor mange bilder det blir i denne mappen.

    SvarSlett
  9. Ja, er det ikke en flott fritidssyssel å bruke mørke vinterkvelder på å gå gjennom gamle hagebilder!? Jeg tror jeg har sett gjennom samtlige av mine sikkert 8-10 ganger i løpet av vinteren- og hver gang oppdager jeg noe nytt! Når det gjelder organisering gjør jeg det ganske enkelt mht. hage. jeg katalogiserer bildene simpelthen i mapper som jeg kaller hagen og årstallet de ble tatt.
    Ha en fortsatt riktig fin uke, Bille! :-)

    SvarSlett
  10. Hei alle, takk for nyttige innspill. Det er vel mange måter å organisere på, i gamle dager var det en populær måte som het "format C" ;-) Heldigvis er det ennå mange vinterkvelder! Kos dere!

    SvarSlett
  11. Gulp! jag skäms, här ligger dom bara inlastade med dato, under år och månad.. men jag fick 2 TB extern harddisk av sonen så jag har fortfarande lite plats, men krympa filer, hm, visst borde man göra det, och samma motiv, hundraørten gånger..

    SvarSlett