tirsdag 31. januar 2012

Året rundt i Botanisk hage: Januar

I 2012 har jeg lyst til å lage et blogginnlegg hver måned med ymse bilder fra Botanisk hage i Oslo. Jeg er veldig glad i dette flotte anlegget, og etter mange ruslerunder og en god del fotografering de siste årene vet jeg godt hva jeg gleder meg til å se igjen, og ganske nøyaktig hvor jeg skal lete. I allefall helt til jeg oppdager at gartnerne har plantet om siden i fjor...

Jeg liker alle måneder og årstider, og selv om dagens fotofangst ikke ble super-duper, var det artig med en kjapp rusletur med kamera igjen - på vei til jobb. Bildene er klikkbare.

 
Det er for lite lys ute til å ta bilder, blitzen slo seg faktisk på et par ganger. Men så er vel heller ikke januar den flotteste måneden i hagen. Januar er mer som en stille tilstand i sort/hvitt. Og med altfor mye snø til å finne antydning til hvem som holder til der nede i bakken.

Så da måtte jeg ta til takke med de nakne trærne. I arboretet er det massevis av ulike trær. Ikke min favorittavdeling, men jeg innrømmer glatt at trær er spennende planter. Ganske artig hvordan snøføyk tegner konturene av treet, nesten som å overlesse en kakemann med melisglasur... nam!


Fjellhagen er så klart litt mer interessant om våren og sommeren. Jeg gleder meg allerede til både enkel og fylt blodrot, kuleprimula og valmuesøstre. For ikke å snakke om Magnoliaene, som jeg nok skal få knipset når de blomstrer til våren.

Fjellhagen er stor, dette er en nokså liten del helt øverst. Akkurat nå ser veiviseren med infotavle nokså ensom ut.


I disse tider står naturlig nok alle hagens benker tomme. Det er flere kalde grader og jeg tror nok at snøen som har satt seg her blir sittende en stund. Så var jo benken opptatt likevel...


I Palmehuset vokser bl.a. en del kaktus, men visste du at det også vokser en kaktus ute i hagen? Dette er såvidt jeg vet bare den andre vinteren, jeg tror den fortsatt sliter litt med å etablere seg. Om noen måneder fjernes dekket og jeg kan sikkert bli fristet til å rapportere om pasientens tilstand.

Yucca-palmen (Yucca glauca) vokser like ved, og den kan du få se allerede nå - ihvertfall deler av den. Kan ikke huske at den var der i fjor vinter, men her i fjellhagens øvre del ble det en del forandringer i 2011. Det ser litt kaldt ut, men vi får satse på at planten fryder seg (eller roper den egentlig etter hjelp?).


Her og der henger det klaser av frø. Gartnerne fjerner ofte frø for å ikke svekke plantene, men noen ganger får frøene sitte på, kanskje en gest til fuglene? Bildet under er et tre, nærmere bestemt Filtkorsved (Viburnum lantana), og de svarte gamle bærene blir jo rene julepynten i en ellers grå og snødekket hage.


Januarinnlegget kom i tolvte time, for imorgen er det allerede februar. Om et par uker blir det forhåpentligvis nok en rusletur. Da titter jeg innom en annen del av hagen.

Håper du er fornøyd med din januar! Nå er det uansett for sent å gjøre noe med det, hehe :-)

11 kommentarer:

 1. Jeg festet meg ved det andre bildet, det med snø oppover trestammen.
  Dette skrives fra et verdenshjørne hvor det ser svært eksotisk ut.

  SvarSlett
 2. Botanisk hage er et av stedene jeg bare MÅ besøke når jeg er i Oslo. Jeg sier JATAKK til månedlige blogginnlegg derfra! :)
  Ha fine dager.

  SvarSlett
 3. Kjempe flott runde i bontanisk hage. Jeg har aldri vært der, men ønsker å ta turen innover til Oslo i sommer.
  Gleder meg til å følge innleggene dine videre!
  Ha en flott onsdag.

  SvarSlett
 4. Flotte bilder fra Botanisk hage i Oslo, jeg sier også ja takk til månedlige bilder fra hagen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 5. Så kjekt at dere blir med på "turen" :D I februar må det vel være mulig å lete opp noen knopper og skudd, om det må bli aldri så mye macro. Med litt bedre dagslys (og litt bedre tid).

  Ha en flott torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Macro er fint, det! :) Og hva med bilder fra drivhusene, hvis de er åpne?

   Slett
 6. God ide! Og du kan jo også velge deg ut noen motiv som vi får se igjen gjennom året. Følger spent med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, jeg kommer til å titte innom noen av motivene flere ganger i løpet av året :D
   For et par år siden hadde jeg et stort fotoprosjekt i botanisk, da hadde jeg 6-7 faste motiv som jeg tok samme bilde av hver måned i ett år. Ville sette sammen til filmsnutt, men det var veldig vanskelig å få det fint fordi det var så væravhengig for å unngå harde skygger og skinn etter regn etc. Kanskje jeg kan legge ut et par snutter i løpet av "Året rundt..." her i bloggen :D God helg!

   Slett
 7. God ide dette Bille, eg jem nok til å fylgje med, det er ganske utruleg kor mange og store forvandlingar som føregår igjennom eit hageår.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Else :D Jeg er så glad vi har årstidene, det gir oss så god tid til å lengte og glede oss til og å sette pris på vår og sommer. Kjekt at du liker ideen :D God helg til deg!

   Slett
 8. Hm... ser at jeg nok må justere innstilling for klokke i bloggen... verken ElseT eller jeg satt oppe kl 03 ui natt for å kommentere...

  SvarSlett