lørdag 8. mars 2014

Bøllefrø på balkongen

Sesongen har ikke startet her på Skyggebalkongen, men likevel er det stor aktivitet. Jeg satte ut noen krukker med løk i høst, og så står det noen såkar der til stratifisering - tok forresten inn noen av dem for spiring i går.


Men altså, bøllefrøet som står for aktiviteten er en skjære som har regjert på balkongen i hele vinter. Krukkene med løk er nok uhyre spennende, og jord er kastet ut av krukkene på leting etter mat, eller leter skjæren heller etter glitrende skatter? Jeg burde lagt over agrylduk for å hindre disse gravearbeidene, men så langt kom jeg aldri.

En stakkars liljeløk har blitt gravd opp flere ganger, men skjæra lar den ligge igjen oppå jorden. Kanskje den ikke smaker særlig godt? Jeg gravde den ned igjen senest i går. Løken ser ganske medtatt ut stakkars, det spørs vel om det er liv i den. Kanskje skjæra bare har gravd opp en død løk - for å rydde litt i krukken? Det ligger enda en løk i samme krukke, men den har fått ligge i fred. Det er uansett litt slitsomt med en gartnerassistent som roter så mye.


Det finnes en eneste løkspire i en av de tre krukkene. Spiren kom tidlig i vinter, og har fått stå i fred, men jorden rundt har gradvis blitt fjernet. Jeg må nok fylle på med mer jord.


Bøllefrøets etterlatenskaper på balkongbordet vitner om at den har flyttet inn. Jeg har prøvd å ta bilde av skjæra når den er "hjemme", men den er vàr for bevegelser bak vindusglasset og flyr avsted før jeg får knipset. Den har tydeligvis også tilhold på balkongen over gaten, en etasje opp. Der bor en annen planteglad, som nok også har en del krukker stående ute. Jeg tenker nok at skjæra er glad for at det finnes planteglade balkongfolk i området, og den vet nok nøyaktig hvilke balkonger det er verdt å lande på.

God helg til alle med og uten vinger!

12 kommentarer:

 1. Ja skjærer kan man bli så irritert på når de kommer og ramper, griser, skvattrer og roter med alt.
  Jeg håper det går bra med løken din, de ser nok bedre ut en de smaker.

  Her satte jeg ut en utstoppet mår på verandaen (som bare stod og støvet ned inne) og etter det ble det mye bedre.

  Ha en strålende lørdag Bille.

  SvarSlett
 2. Det er klart at Skjæra velger ut de fineste, mest innholdsrike og spennende balkongene. Skulle bare mangle. Det hadde nok jeg gjort også. Kanskje du kan avlede den fra gravearbeidene ved å legge litt sølvtøy utover på rekkverket. Da får den nok annet å gjøre en stund :) Når du er tom for sølvtøy kan du jo se om den liker vanlig stålbestikk også :D
  Men toalettvaner... det er det kanskje vanskeligere å lære den så lenge den er så sjenert når du kommer.

  Kanskje du må lage bur til pottene dine på balkongen?
  Og du - jeg er ikke tilhenger av sen vår pga den sene påsken. Jeg stemmer heller for at du tar en ekstra ferie-så-potte-uke før påske ;)

  SvarSlett
 3. Hos meg driver både skjære og svarttrost med rampestreker i hagen. Helst er det flytting og fjerning av merkepinner de har for seg.
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 4. Grrrr, samme bøllefrøa her i Miacasa også. Skjærer asså….

  SvarSlett
 5. Kjedelig med bøllefrø på balkongen, spesielt når den roter slik.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 6. Hei og takk for tips! Jeg HAR faktisk hatt klokkebusker jeg også, men som du sier, de "vanlige" man kjøper hos de lokale gartneriene. Men samtlige ga jeg bort for mange år siden. Men mulig det bare blir med fantasien om å klare å få tak i en lys rosa og som vil klare seg i herdighetssonen her på Lillehammer, men jammen skal jeg sjekke det ut. Har forresten du noen tips om hvor man kan få tak i stiklinger?
  Ønsker deg en flott søndag!

  SvarSlett
 7. Jeg synes du bør gi assistenten sparken ;) Litt vel rotete fyr.. Men dissa fuglene, de er utrolig smarte, og vet akkurat hvor, og hvordan de sal få det som de vil!
  Håper det blir mer spiring, og mindre søl via assistenten snart!
  God søndag =D

  SvarSlett
 8. Skjærer er fugler, og de skal man være glad i .... mens skjærer stiller i en kategori. Utspekulerte og utrolig smarte. Nok om dem...
  Takk for hyggelig kommentar med en alltid artig snert.
  Ha en fortsatt fin våruke og drøm søtt om skuddene i feriehagen, så må man prøve å fokusere på innteksbringende arbeid innimellom alt man skulle gjort på hagefronten, skrivefronten, bildefronten... og andre fronter. For i front vil vi være så vi får utnyttet den fine årstiden til fulle.

  SvarSlett
 9. Kanskje du må legge sølvskjeier ut til den, så slutter den å krafse i pottene ;-). Skulle tru den fant noe godt der - mark, kanskje?

  Jeg tenkte på de rare frøet ditt når jeg leste overskriften "bøllefrø". Spent på å høre åssen det går med det!

  SvarSlett
 10. Sølvtøy og utstoppet mår kan jeg jo prøve :) Elle kanskje en utstoppet variant av meg selv, hvis det er plass. Takk for gode innspill!

  SvarSlett
 11. Skjærer er søte, og så ser de alltid festkledde ut. Pratsomme er de også. Flytter til ny leilighet med nordvendt balkong i slutten av året. Er på jakt etter planter som trives i skyggen. Derfor dumpet jeg inn her. Virker som en morsom blogg ....

  SvarSlett
 12. åh skjæra... Det er tredje vår jeg prøver oppstart på balkongen her, men vi bor overst og er et lett "offer" for disse grisene.

  Jord utover alt, planter revet opp av jorda hele sessongen og skjit på rekkverk, gulv og møbler. Synes ikke det er trivelig med en slik nabo lengre:/ Har satt ut fioler i kassene mine nå etter påske i år også, men samme leksa: jord utover, opprevne planter og bæsjeklatter.

  Hva kan jeg gjøre for å holde dem unna? Tips mottas med takk :)

  SvarSlett