torsdag 12. januar 2012

Midtvinter-gruff

Jeg kjenner at sesongen nærmer seg, men jeg er liksom ikke helt klar ennå. tenkte derfor å gjøre meg ferdig med et lite antall gruffe-innlegg før jeg kaster meg inn i 2012 for fullt - og med glede.Altså, Pelargonium om vinteren. Jeg kjøpte noen "pelliser" på hagemessen 2011, og dette er min første pellis-vinter. Planen er å kanskje ha noen av dem på skyggebalkongen til sommeren, men først må de jo overvintre. Den på bildet er nokså sliten, men en av de fineste akkurat nå. Ha-ha! Hva bør jeg gjøre? Skal jeg klippe den ned og sette den i en bod uten lys? eller trenger den litt vinterlys for å takle vinteren? Skal planten fornye seg med nye skudd fra roten, sånn at det meste av den gamle uansett skal klippes vekk, eller skal det komme skudd i høyden også?

I slutten av november (var det vel) satte jeg et par stiklinger av hver av de 4 sortene jeg har. De står i kjøkkenvinduet og vel - de fleste har krepert. Én ser ut til å greie seg - sikkert mest på trass. Jeg har tenkt å sette en ny runde med stiklinger når vi nærmer oss mars, forutsatt at det er igjen noe grønt.

Litt spennende dette, siden jeg ikke har prøvd det før. Ingen stor krise om det går dårlig, men dette med å ikke vite om jeg skulle gjort noe spesielt er jo litt kjip. Kom gjerne med et par tips! :-)

10 kommentarer:

 1. Pelargonier har ingen glede av å stå på et mørkt rom tror jeg. Mine står kjølig - 8-12 grader - og har ekstrabelysning. De har blomstret siden i sommer, og ser frisk og fin ut. Det er lettest å få til stiklinger når planten er i god vekst (juli/august), men du kan sette stiklinger hele året. Det er det med temperatur og lys da vet du. Ble du noe klokere av dette da tro? Jeg er også amatør :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, må jo teste denne nye funksjonen... kanskje den ikke er ny men jeg har oversett den. Nå blir det jo mye greiere å svare innimellom, hurra!

   Slett
 2. Hei Blomsterguri! Oi, ikke stiklinger før juli/august, det hadde jeg ingen anelse om. Da må nok noen av mine planer justeres litt... takk for hjelp!

  SvarSlett
 3. Har ikke mer enn et par overvintringssesonger å se tilbake på. Mine sto i et kjellervindu og så etterhvert veldig tufse ut. Det som ikke ble klippet tilbake ble litt langt og slentrete på sommeren, så en stuss er nok best, så kommer masse nye skudd.

  SvarSlett
 4. Har du plast over stiklingene? Jeg har hatt dårlig erfaring med det, for de råtner bare. Det blir rett og slett for fuktig inni der! Men lys må de ha, ja =)

  SvarSlett
 5. Mine pelargonier må friste tilværelsen i vinduene på loftet, og ta til takke med det lyset naturen gir på denne tiden. Det sier seg selv at de skranter! Jeg pleier å klippe dem ned og gi dem ny jord når dagslyset begynner å komme skikkelig tilbake, tidligst i månedsskiftet januar-februar, man kan gjerne vente enda en måned. Nye skudd kommer oppover stammen, men de kan også skyte fra rota. Du kan godt ta stiklinger mye tidligere enn juli. Plast over stiklinger av pelargonium er ingen god ide, de klarer seg bedre uten.

  SvarSlett
 6. Hei og takk igjen :D Nei jeg har ikke plast over stiklingene, men de står nok litt vel mørkt. Uansett, prøver bare igjen senere, sikkert enklere i den lyse årstid. Får ta en runde i helgen og frisere plantene litt. Forstår at jeg da kan klippe vek ihvertfall en god del. God helg!

  SvarSlett
 7. Mine er nødt til å dele temperatur med oss som bor i stua, og det er de ikke så glad for. Plukker bort tørre blader, og de mest breiale stenglene blir klippet ned. Vanner minst mulig, men noe må de jo ha når det er sommertemperatur inne med alt for lite lys. Noen går ut hvert år, men et par slag hangler seg trofast gjennom. De tar jeg stiklinger av når de friseres tidlig på våren, og så blomstrer mor på tidligsommer, og datter en måned eller to etter. Kaldt men frostfritt hadde jo vært ideelt, men det kan jeg ikke tilby dem.

  SvarSlett
 8. Kikket innom siden du har øverst - Plantesentralen. Er det du som eier den? Det var jo en knallfin base !

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk :D Ja, plantesentralen.no er min, men burde nok prioritere å legge inn flere planter. Har masse info klargjort, og flere ideer til nytt innhold, men akk hvor blir dagene av...

   Slett