lørdag 14. januar 2012

Akeleiefrø klar for avreise

Ja, jeg husket å høste akeleiefrø i feriehagen i høst, og jeg ser jo at det er mange-mange flere frø enn jeg kommer til å så. Har du lyst på frø er det bare å lese videre...

Akeleiene det er høstet fra er nokså vanlige, men likevel flotte synes jeg. Har frø av de nokså høye blå (mon tro om det ikke er dette som er grunnformen), pluss hvite lave som får frodig tueaktig bladverk. I feriehagen er noen av de hvite lave rosa, og blomstene varierer litt.

Fra feriehagen...

Grunnen til at jeg sår noen av disse nokså enkle sortene selv, er at akeleier lett kan overraske med litt avvikende farge og fasong. Altså kan nye planter bli litt annerledes enn de jeg har fra før. Dermed er det heller ikke sikkert at min sortering med blå og hvite frø gir blå og hvite akeleier, men det er jo litt av spenningen. Jeg har sortert etter hvilken plante frøene kommer fra.

Men altså - vil du ha noen så kan du sende epost med navn og adresse til følgende adresse: akeleie@plantesentralen.no (adressen er midlertidig og slettes 1. mars). Eller du kan sende en PM til Bille på Hagegal. Oppgir du ikke noe spesielt, sender jeg deg ca 20 frø av hver sort. Du kan regne med minst 75% spiring.

Edit: Glemte å skrive at akeleiefrø spirer lett, men bør ikke være for gamle. Derfor lurt å være litt rask. De trenger ikke stratifisering.  Jeg spanderer både frø og frimerke :-)

Tidligere innlegg om mine akeleier: Akeleie - favoritt her også!

7 kommentarer:

 1. Så artig da Bille,,,
  Jeg vil gjerne prøve å så dine frø ,Akeleier er så vakkre og finnes i så mange farger og former.
  Ha en fin Lørdag , sender mail.

  Klem Marit.

  SvarSlett
 2. Akeleie var min første favoritt blomst og er nok den jeg priser mest i hagen. Den skuffer aldri!

  SvarSlett
 3. Så hyggelig av deg å gi bort akeleiefrø :-) Jeg har en pause fra akeleidilla og rikelig med andre frø som etterhvert skal gi jorden så jeg tenker jeg står over :-)
  Frø fra egne akeleier er alltid like spennende , en vet aldri hva man får.
  Når det gjelder pelliser så klipper jeg de alltid kraftig ned før jeg overvintrer de. Dette funker bra hos meg, jeg overvintrer de i drivhuset, og jeg klipper de ned for å slippe å dra lus inn i drivhuset.
  Om det er bedre å klippe de ned på våren vet jeg ikke, men jeg tror det er det de fleste gjør.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for innspill :-D Nå ser det ikke ut til at det blir så mye igjen å klippe ned til våren, for å si det sånn. Det visner mer og mer, det er såvidt det fortsatt er spennende om det er liv laga til våren...

   Slett
 4. Det har visst vært litt krøll med kommentartjenesten hos Blogger de siste dagene. Bl.a. har jeg fått epostmelding om en bloggkommentar som ikke er kommet med under innlegget det gjaldt. Men, for akeleiefrøene er det epost som gjelder.

  Har fåt et par bestillinger, og sender frøene senest i morgen. Skal melde fra her i kommentarfeltet når det går tomt, men ennå er det mye igjen. Det som måtte bli igjen kan jeg kanskje "miste" i et kommunalt skogholt? ;-)

  SvarSlett
 5. Hej Bille tak for din dejlige besked på mailen. :) det ivl jeg glæde mig mycket til at så dem. Tusinde tak.
  Vil du have nån frø i bytte siger du bare til..

  Bra helg
  klem Eva

  SvarSlett
 6. Det er nå slutt på frø til hvite/rosa lave.
  Har igjen et par porsjoner til høye blå.

  SvarSlett