fredag 20. januar 2012

En aldri så liten forveksling

Jeg er godt igang med å rydde i fjorårets bilder, og da kom jeg over dette. Jeg hadde fremdeles litt hakeslepp da jeg tok det, engang på forsommeren, og jeg må flire litt når jeg husker tilbake...

Planten fra byen (h) skjønte nok heller ikke bæret...

Det var nemlig sånn at jeg sådde Dagfiol (Hesperis matronalis) for første gang i fjor. Første runde ble sådd i byen, og noen få frøplanter vokste opp. Etter hvert ble det bare én igjen, og den fikk stå på skyggebalkongen i påvente av at noen ville ha den.

Jeg hadde nemlig sådd Dagfiol i feriehagen også, og da jeg priklet der ble det nesten en kasse full. Så derfor tenkte jeg at den fra byen trenger jo ikke å bli med.

Til slutt så ble den med til ferieland likevel, den var jo altfor stor og fin til å kastes. Og det var først da jeg kom fram og så hvor mye mindre de i feriehagen var at jeg fikk hakeslepp. På bildet står den fra skyggebalkongen til høyre, og de 2 mye mindre Dagfiolene som ble sådd i feriehagen står altså til venstre.

Jeg har flere ganger opplevd at det kan være forskjell på størrelsen på samme plantesort sådd i byen og i feriehagen, og det kan faktisk vippe begge veier. Men så stor forskjell som her?!

Alle kan jo se at dette er to helt ulike planter, og etter hvert gikk det jo opp for meg også. Den til høyre tror jeg er Orientkongslys (Verbascum chaixii - Google album) som jeg fikk inn ett eksemplar av som frøplante i byen. Så har altså frøplantene av Dagfiol gått dukken i byen, og jeg har rotet det til.

Mye ugress her ja, men planten fra byen sees jo likevel.

Bildet over er av samme Orientkongslys 6-7 uker senere. Gleder meg til å se den blomstre i 2012!

6 kommentarer:

 1. Rote det til ... it happens ;-)

  SvarSlett
 2. Så bra du hadde noen dagfioler i feriehagen også. Da var det jo ikke så farlig at de i byen ikke overlevde. Den orientkongslysplanten kommer sikkert til å bli kjemepefin i feriehagen i sommer!
  Ha en fortsatt riktig fin helg!

  SvarSlett
 3. Hvis det er noe trøst så roter jeg med navn og ,,ja nesten alt,, støtt.
  Her laver det ned masse snø også ,vi har vært ute å måkt tre ganger i dag,,fin trim,,men nå er det nok for i dag.

  I kveld blir det ett glass vin og kortspill med gode venner og det er like hyggelig hver gang.

  Ha en fin lørdag du også , klem fra Marit.

  SvarSlett
 4. Ja, jeg gleder meg stort til den kongslys-saken :D Håper bare at det er en sånn nå da, og at jeg ikke har rotet det til enda mer, hehe. Bladverket på google bildene ligner bare sånn halvveis. Kanskje det blir noe rart.

  Dagfiol har jeg etter hvert forstått at enkelte ser som ugress. De var lette å få til fra frø (i feriehagen), så kanskje jeg burde ta det som en advarsel...

  Takk for kommentarer og riktig god helg alle tre! Kortspill eller ikke :D

  SvarSlett
 5. Jeg er ikke helt der enda at jeg en gang vet hva plantene mine heter. Jeg vet noen, men det er mange jeg ikke aner noe om. Jeg blir vel mer opptatt av det etter hvert som det faktisk kommer planter i hagen min.

  SvarSlett
 6. hehe, ikke uvanlig opplevelse det der. At småplanter man er veldig stolt av viser seg å være ugress feks..

  SvarSlett