lørdag 28. januar 2012

Finn fem feil i plantekatalogen

Mange er nok klar over at en del blomsterbilder i frø- og plantekataloger er pyntet på. Leverandøren vil jo gjerne at produktet skal se bra ut. De fleste av oss tenker kanskje da først og fremst på litt finjustering av blomsterfarge og sånn, og at det ikke er verre enn hva vi kan leve med.

Men manipulasjonen går dessverre veldig mye lengre enn forsiktig fargejustering. Har tanken noen gang streifet deg at plantene i katalogen ser så flotte og frodige ut at de nesten virker litt kunstige?


Denne uken fikk jeg siste katalog fra planteleverandør Bakker. Der er det ikke vanskelig å finne bilder hvor graden av "kunstighet" er faretruende høy. For alt hva jeg vet finnes det andre leverandører med kataloger som er enda mer villedende, men nå var det tilfeldigvis nevnte katalog jeg mottok. Så jeg satte meg til å studere et tilfeldig plantebilde inngående, nemlig Sitronpelargonium som presenteres på side 6 i katalogen.

Jeg ble faktisk litt sjokkert da jeg fant at ca TOLV av blomstene ser ut til å være limt inn i bildet! Det utgjør halvparten av blomstene på produktbildet!


I denne illustrasjonen har jeg ringet ut blomster som er like - hvert sett har egen farge. Noen er rotert litt, og var derfor litt vanskeligere å oppdage. Enkelte er ikke 100% identiske, men ser ut til å ha hatt et identisk utgangspunkt. Jeg er ikke sikker på om jeg har funnet alle, men prinsippet her er jo det viktigste...

Fjernes de identiske blomstene, ser planten mye mer normal ut (og jeg kunne faktisk ha vurdert å kjøpe den):


Veldig mange av katalogens plantebilder er fantastisk blomsterrike og frodige. Det er litt mistenkelig at alle blomstene på samme plante er på sitt aller mest fullkomne samtidig - ikke en eneste overmoden blomst, og knapt nok en knopp. Ville det ikke vært mye greiere hvis vi heller fikk se hvordan produktet egentlig ser ut?

Jeg fatter ikke at denne type villedende markedsføring er lov! Dette er faktisk bedrag med fullt overlegg og jeg tror dessverre at mange lar seg lure. For hvis du bestiller Sitronpelargonium, tror du da at du får en plante som ser ut som den som presenteres i katalogen (til venstre) eller sånn som den kan ha sett ut før bildemanipulasjonen (til høyre)?

  

Juks og fanteri - ikke la deg lure!

PS: Beklager dårlig avfotografering, fotokvaliteten i katalogen er bedre enn gjengitt her i bloggen.

8 kommentarer:

 1. Dette er slikt både Bakker, Zimtrade og sikkert flere driver med, i stor skala :-( Et kjent fenomen for oss hagefolk, men du så lett det er å la seg blende av disse flotte, blomster. og fargerike bildene.

  SvarSlett
 2. So einig so einig, når eg ser bileta i desse katalogane så får eg sånn følelse av kunstige blomar, og det er absolutt ikkje det eg vil ha presentert i slike katalogar. Flott avsløring du har gjort her. God helg, Bille!

  SvarSlett
 3. Dette er virkelig nitrist å se. De går virkelig inn for å få folk til å føle at de mislykkes med plantene de kjøper og dermed kanskje ikke fortsetter å hage. På den måten lager jo Bakker etc også ris til egen bak og mister kunden neste år. De har blitt avslørt mange ganger, ubegripelig at de fortsetter jukset! Jeg anbefaler ikke slike firma videre.

  SvarSlett
 4. Bedre med et realistisk bilde enn at falskt! Stemmer for mer ekte bilder!

  SvarSlett
 5. Haha Bakker er ikke til å tro. Hos meg kommer ikke katalogen eller annen reklame fra Bakker inn i huset, de går rett fra postkassa og i papirdunken som står ute.

  Forstår ikke at de kan drive på på denne måten år etter år. Kanskje vi er for dårlige til å klage.

  SvarSlett
 6. Jeg er imponert over din årvåkenhet :-) og ja- det er tragisk at Bakker gjør slikt, for resultatet må jo bli at kundene føler seg lurt og derfor tenker seg noen ganger om før de handler hos dem igjen!
  Uansett har jeg lagt meg til vanen å alltid google en plante før jeg bestemmer meg for den. Da får jeg bedre intrykk av farger og blomstring ++
  Takk for at du blogger om dette :-D
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 7. Ja, dette var vel ingen nyhet, men sikkert greit med et varsko uansett.

  Fikk meg ikke til å kaste katalogen, den er jo stappfull med kjappe finn-fem-feil oppgaver. Nå elsket jeg jo alle slags puslerier som guttunge, det er vel det som henger litt igjen :D. Så, nå er katalogen blitt til do-lektyre...

  Ha en flott uke!

  SvarSlett
 8. Våkent, Bille! Dette bør du tipse Bakker om at du har oppdaget!

  SvarSlett