fredag 24. mai 2013

Det går seg til på balkongen

Det er drøyt 10 dager siden utplanting, og takket være den varme perioden som fulgte har plantene tilpasset seg utelivet i rekordfart. Jeg synes de har vokst allerede, men det er kanskje ønsketenking :)

Papegøyen er også på plass - tøffingen skremmer vekk elg og iberia... Rett foran nebbet strekker en Frøkensolhatt (Zinnia) seg. Jeg har 3 sånne, og selv om det er litt vel stor avstand mellom bladparene er stengelen stram og fin, og bladene ser dessuten ut til å bli nokså store og bidrar kanskje til litt høyde på plantebordet.

 

Den lett skamklipte veksten til høyre er Hakeliljen som blomstret i stuevinduet i fjor - jeg gikk glipp av blomstringen men kanskje litt lavere temperatur på Skyggebalkongen gjør at blomstringen varer lenger. 

Nå er alle pottene og blikkboksene med Grønnrenne også på plass. Overvintring har naturligvis gått greit inne (i en mørk krok), men det ble ikke ny jord på de i blikkbokser, satser på at de greier seg med litt gjødselvann.


Dronning Ingrid har inntatt podiet. Hun breier seg selvsagt i front, og i år blir det 2 hovedskudd og sannsynligvis flere blomster enn i fjor. Dronningstiklingene fra i vår har rotet seg godt og befinner seg nå i feriehagen.

Begge krukkene hvor det står trepinner inneholder Blodbeger. De liker varme, så selv om de ser fjonge ut, gir jeg dem litt tid til å starte klatringen. I fjor hadde jeg ikke høyt nok klatrestativ, og plantene ble litt hemmet av å ikke finne noe å feste seg til, så i år må jeg følge litt bedre med.


Lykkekløveren (Oxalis) har greid vinteren veldig bra og kvitterer nå med mange blomsteraks. Den ble satt ut kvelden før bildene ble tatt, så den sturer litt, men jeg regner med at det går seg til. Legger merke til at den ikke folder ut bladene selv om det er nesten like lyst som i det vinduet den kom fra - inne folder den sammen bladene bare om natten. Kanskje er det temperaturen som avgjør? Det går seg nok uansett til.


På det lille runde balkongbordet tar sinktrauet mest plass. Der er flere Petuniaknopper i ferd med å åpne seg. Men selvsagt står det også noen stiklingpotter og skjemmer idyllen. Eller kanskje ikke, det er jo fortsatt spennende å sjekke om det er tegn til friske skudd. Jeg husker ikke helt hva som ble satt i hvilken potte i fjor (det er flere enn de to på bildet). Gir dem et par uker til før de avskrives.


Dahlia 'Bille' har faktisk flyttet ut på balkongen! Det er sikkert litt gambling siden den ville fått bedre lys på kjøkkenet, men i går ble de fleste plantene i dahliaprosjektet pottet om, og det blir rett og slett ikke plass til alle på kjøkkenbenken. Går det greit med 'Bille' flytter nok noen flere ut.

Og så, store knopper lover tidligere Atlasblomst blomstring enn noen gang! Det er jo ennå mye igjen av mai, og i feriehagen pleier ikke disse å blomstre før langt utpå sommeren. Det henger selvsagt i hop med at frøene ble sådd tidligerere her ibyen hvor jeg lettere kan følge med.


Nå er det bare melkekurven og den manglende Bacopaen på veggen som gjenstår. Nå kan sommeren bare komme til Skyggebalkongen - jeg er nesten klar!

8 kommentarer:

 1. Fin papegøye, og så flott at den holder både elg og iberia borte. Så har du litt mindre å bekymre deg for. Min lykkekløver har stått ute en stund. Det har gått helt fint, selv om det til min forskrekkelse bare har vært 3 grader i natt.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var litt sjokk i går kveld og se at det var nesten frostnatt både på Skyggebalkongen ig i feriehagen. Men det har visst gått helt fint. Bildene er forresten tatt for 3-4 dager siden.

   Slett
 2. Se der ! Nå har sommeren kommet til skyggebalkongen også . Jeg likte veldig godt lykkekløveren din- morsom farge på bladene. Dronning Ingrid er jo bare nydelig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Du kan se bladene litt bedre på et tidligere innlegg om Lykkeklveren. Den heter vel egentlig Gjøksyre eller noe sånn.

   Slett
 3. Det er plass til mye på balkongen din! Det var grådig kaldt i natt - altså i forhold til hva det var i pinsen da... Bra det gikk bra!

  SvarSlett
 4. Mange fine, men oxalisen er noe for seg selv. Dere fryser, mens vi på indre østland virkelig har regnet vekk. Flom og elendighet, men det holder heldigvis på å gå seg til igjen. Hagen min berget, men det var mange som fikk hard medfart.
  Nyt helga.

  SvarSlett
 5. Så godt å endelig få satt ut det som skal bo ute i sommer. Det kommer til å bli frodig utover sommeren på balkongen din ser det ut som. Herlig!
  Jeg har blodbeger for første gang i år. Den er ikke satt ut enda, for jeg er litt usikker på hvor robust den er. Det er spennende å prøve noe nytt. Kanskje faller jeg for den når den blomstrer, eller kanskje ikke... Vi får se:)
  Ha en deilig helg!

  SvarSlett
 6. Det ser riktig frodig ut på balkongen din nå, mye fine grønne farger.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett