tirsdag 14. mai 2013

Forsinket vår i feriehagen

Ja, forsinket der også. Jeg har nettopp returnert til byen og før jeg gyver løs på diverse balkongplanting, blir det litt fra feriehagen. I første runde mest om det som ikke gikk så bra, og så blir det bare lykke i runde 2 :)

Det var god spiring - ihvertfall grei - på det meste som ble sådd inne i påsken. For enkelte sorter ble det faktisk i meste laget, men for andre bare et par frøplanter. I alle fall ble det mye som skulle herdes for så å komme seg ut for godt i sine potter. Grått og vått vær er nok mer ideelt for herding...


... enn for gartneren. At plantene kan komme til å lide drukningsdøden i sine potter, får stå sin prøve. Det kan umulig gå dårligere enn i fjor.

Det ble for mye regn til de helt store grave- og lukejobbene i feriehagen. Det er litt surt når besøkene ikke klaffer med været, men denne gangen tok jo priklingen litt tid, og den foregår helst innendørs.

Sen vår gir endel uventede plantebekjentskap. Den lilla på bildet under er en Hagehyasint (Hyacinthus 'Purple Sensation') og den skal være 25 cm høy. Satte 6 sånne i høst, og i påsken stod de med 5 flotte skudd. Siste dag av påskeferien hadde rådyrene gnafset litt, og jeg tenkte at da var ikke dette noe å satse på. Men så er det altså en slags vanskapt blomst nede i den ene planten. Det mangler vel en stilk der, men kanskje våren var for våt og kald? Eller trenger de en ekstra sesong for å etablere seg?


I et annet bed fant jeg en rar gul blomst. Det nærmeste jeg kommer fargemessig er at det stod små tete-a-tete påskeliljer i dette bedet i fjor. Men påskeliljer ser jo ikke sånn ut, uansett hvor kald våren er. Blomsten peker oppover som en krokus, men jeg har definitivt ikke plantet krokus i et bed hvor jeg unngår alt som rådyrene liker.


I høst fylte jeg georginebedet med løk, vekselbruk skal vite! Men på grunn av den sene våren blomstrer Narcissene først nå. Tidlig sort som skulle blomstre i april, valgt med omhu sånn at bedet skulle være klart for georgineplanting i mai... Sånn ble det ikke i år. Jeg hadde ikke hjerte til å grave dem opp igjen når de stod så fint, og ingen av blomstene viste tegn til å legge inn årene...


Bildet over viser Narcissus 'Fortissimo'. Den under heter Narcissus 'Ice Follies', selv om min muligens er litt blekere. Det ble satt 15 løk av denne, men det ble faktisk 21 blomster - ikke meg i mot :-)

Til høsten skal jeg nok sette Narciss-løkene i et system/rekker som gjør at jeg kan sette de fleste georgineknollene uten å fjerne påskeliljene først.


Denne våren synes jeg også at Ruteliljene (Fritillaria meleagris) er sene, men kanskje er det bare jeg som er utålmodig, og litt skuffet for at jeg ikke får se dem på topp i år. De første var såvidt i gang med blomstringen (bildet under). Perleblomstene var enda mer forsinket, jeg kunne skimte knoppene, men det er nok minst en uke til første blomst. Tror nok jeg har en sen sort, for de blomstret faktisk fint hos naboen...

Det ser litt kaotisk ut på bildet under, et belte fylt med blader av Spaniablåstjerne (ligner litt på engelske Bluebells), ispedd noen Revebjeller, samt noen Ruteliljer. Men her stod flere Gullbusker (Forsythia), som omsider er skåret ned. Nå skal Spaniablåstjernene fjernes, men først skal de få lov til å blomstre. Regner med å trenge et par sesonger for å fjerne alle, og underveis blir det nok sommerblomster og Georginer her. Forresten har jeg aldri sett dem på det fineste - kun resteblomstring, og i år blir det siste mulighet...


Til slutt, en sak som er både litt mislykket og lykkelig :) For "hundre år" siden sådde jeg Kubjelle (Pulsatilla vulgaris). Fikk spiring på 3-4 frø, og plantet ut. Neste år var det ikke tegn til dem, og heller ikke året etter. I fjor fant jeg en dunete stilk som kunne minne litt om Kubjelle, og i år er det altså endelig noe på gang! Jammen tar enkelte planter lang tid! Lykke! Men hvorfor så puslete? I botanisk hage blomstret Kubjellene for uker siden. I feriehagen blir det kanskje en introvert dunsak engang i juni? Jeg setter selvsagt min lit til at denne planten kommer for fullt (og vel så det) til neste år!


Og da skal jeg selvsagt stå på sidelinjen og applaudere, mens "Norsk jegermarsj" flommer ut av ipoden, og naboene strømmer til for å se hva som foregår.

Ha en flott tirsdag, og nyt våren der du er!

11 kommentarer:

 1. Narcissene var kjempesøte. Skjønner godt at du lot dem stå! Heldigvis litt gode overraskelser tiltross for sein vår - blir sikkert sving på kubjellen om en stund. De skal visstnok være vanskelig å få til å etablere seg.

  SvarSlett
 2. Man må jo feire det man kan! Nederlagene er bare å glemme! Hvorfor graver du opp narcissene? Det har jeg aldri gjort. Har derimot knipset frøstand og flettet bladene og laget en knute av de slik at de ikke skal se så stygg ut mens de jobber med å få livskraften tilbake fra bladverk til løk. I og med at kubjelle ikke er så glad i og deles som mange andre stauder hadde jeg tenkt å ta frø av den jeg har, men nå blir jeg litt skeptisk, er ikke av det supertålmodige slaget. Hyasinten din hadde flott farge og den gule må være en narciss med litt mindre håndbagasje enn de fleste tror jeg. Lykke til videre på veien mot sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Gravere opp narcissene og legger dem med lauv og det helke i kjelleren, klipper dem ned i løpet av sommeren og planter de på nytt samtidig som jeg tømmer georginebedet for knoller. Det gjør det lettere å forbedre jorden før knollene legges om våren, når det ikke ligger løk der som må tas hensyn til. Pleier å vende inn endel godterier :)
   Vurderer å gjøre dette litt annerlerdes neste år, kanskje greiere å ha løk i krukker, som kan flyttes på når georgnene skal overta. Er i tenkeboksen.

   Slett
 3. Det høres litt strengt ut å fjerne spaniablåstjernene... Jeg håper du egentlig mener at du skal flytte dem til et annet sted i hagen ;)
  Så fine narcisser du har i blomst. Hos meg er de kun i knopp og knapt det enda. Våren er definitivt sen i år!
  Lykke til med Kubjellen din:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg beholder nok noen, og har bestilling på en del. Men har rikelig. Vil du overta noen er det bare å si fra :)

   Slett
 4. Våren er definitivt sein i år, også her litt lenger nord. Påskeliljene kommer til å stå på sitt fineste 17. mai, og perleblomstene har knapt begynt å blomstre. Det er uvanlig.
  Noen trenger litt mer tid på seg enn andre, sånn er det nok med kubjellen din også. Er det det vi kaller "late bloomers"?

  SvarSlett
 5. En berikende, men våt helg skjønner jeg. Du skal bare se at du hører lyden av kubjeller snart. Den gjør seg nok bare litt kostbar:) Narcissene var da i ellevill god form. Mine står fortsatt i knopp. Gleder meg til neste rapport:)

  SvarSlett
 6. Spaniablåstjernene tar seg godt så dem er jeg glad for. Kubjelle er på ønskelisten, så kul den kommer seg. Iblant er naturen litt lunefulle for oss ivrige hagesjeler. Løk er bestandig der hvor man ska plante, hos meg kommer de både litt her og der. Når jeg graver opp en om sommeren så dytter jeg ner dem et sted med tom jord, ser lite rart ut for det meste med de blomstrer. System fungerer liksom ikke bestandig :)

  SvarSlett
 7. Kubjellene er sene hos meg også. Min røde er senest, og viser bare såvidt at den har blomsterknopp.

  SvarSlett
 8. Kanskje du har fått rådyrtilpassa blomster som er så lave at rådyra ikke får tak i dem...
  Tusen takk for hilsen hos meg!

  SvarSlett
 9. Hei Bille. Ja, det er kjedelig når været ikke forstår at vi har reist langt avgårde for å jobbe i hagen! ;-) Men det virker som du takler det på rette måten og heller finner på ting å gjøre innendørs ;-)
  Selv prøver jeg å holde motet oppe her i Oslo. Synes det er altfor kaldt og surt for denne årstiden, men sommeren kommer nok uansett i år også! ;-)
  Jeg TROR jeg kanskje har vært litt heldigere enn jeg hadde lov til i vinter. Jeg glemte nemlig potten med Brodiaea utendørs. Jeg bestilte jo nye fra England fordi jeg anså dem som tapt, men importøren jeg har pleid å benytte meg av svarer ikke på mine henvendelser. Ergelig :-(
  Uansett, så tror jeg faktisk det var mange spirer i potten når jeg fant den igjen sist helg! I så fall skal du få en god klase av dem! Jeg reiser tilbake i morgen så da skal jeg sjekke dem grundigere.
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett