søndag 19. mai 2013

Dahliaprosjektet: tenåringer!

Det er faktisk bare snaue 5 uker siden frøene ble sådd, men plantene er allerede klare for ompottng. Her kommer en helt fersk oppdatering fra Dahliaprosjektet mitt hvor fokus er på ulikhetene, og den fineste planten kan risikere å bli masseprodusert for feriehagen :)

Det står bra til med de fleste av de 16 plantene. "De fleste" betyr at noen få er blitt litt slengete, mer om det senere i denne oppdateringen.


Veksten har vært upåklagelig for alle 16, og for nesten en uke siden ble 'MarJe', 'ElseT', Landsbyliv', 'Turid', 'Stein', 'Ruthe', 'Marit Helene' og 'Bille' toppet. Med unntak av sistnevnte, er dette omtrent de samme som har vært størst helt siden prikling, så veksten har vært nokså jevn. I dag (etter fotografering) ble også 'Randine', 'Villrose', 'Hagen vår' og 'Martin' toppet.

Da gjenstår bare pusslingene 'Maria', 'KariK', 'RitaLita' og 'New Dawn'. Disse er for små til å toppes, siden jeg gjerne vi ha bladpar nummer to godt etablert før det klippes. Hensikten med å toppe er så klart å få flere skudd enn kun toppskuddet, da busker Dahlia seg og gir etter hvert rikere blomstring. Akkurat i dette prosjektet burde jeg kanskje bare la toppskuddet dure på sånn at jeg raskere får se den første blomsten, men toppingen gir forhåpentligvis også kraftigere stengel istedet for at planten vokser mest i høyden. Det kan et stykke på vei redusere plassproblemet som før eller senere vil oppstå. Planter med kraftigere stengel greier seg dessuten bedre uten støtte.


'MarJe' har allerede satt nye skudd etter toppingen, og det har også 'ElseT' som sees like bak (bildet over).


I forrige oppdatering fokuserte jeg på de ulike fargene på stammene. Ca halvparten så ut til å få rødere stilker. Nå er forskjellen enda tydeligere, på bildet over sees 'Landsbyliv' til venstre (grønn) og 'ElseT' til høyre (rød). Flere av dem som så ut til å bli røde har endt opp med en farge midt i mellom, men kanskje vil det endre seg senere.

Jeg vet fra før at Dahlia med rødlig bladverk ikke er like attraktive for sneglene, betyr det at rød stilk også får stå fred? Eller betyr rød stilk at blomstene får mørkere farge? Dette blir det spennende å finne ut mer om!

Røde (5): 'MarJe', 'ElseT, 'Turid', 'Marit Helene' og 'New Dawn'.
Nokså røde (2): 'Stein', 'Ruthe'.
Grønne (5): 'Landsbyliv', 'Randine', 'Hagen Vår', 'Maria' og 'Martin'.
Rød tendens (4): 'Bille', 'KariK', 'Villrose' og 'RitaLita'.

Og så, over til bladformen! Det er ikke nevneverdig forskjell på bladfarge, men kanskje det er for tidlig å konkludere. Litt forskjell på bladformen er det imidlertid, noen har nokså glatte kanter, mens andre er mer taggete, og noen med mer definert bladspiss.


Bildet over viser 'Maria' med nokså jevn bladkant og generelt en kanskje litt kjedelig bladform uten tydelige nerver.


Bildet over viser 'Hagen vår' som har en litt annerledes bladspiss, samt nokså jevn bladkant men antydning til tagger.


Og så, bildet over viser 'MarJe' som har tydelig markerte tagger, men også en type bladdeformasjon som noenganger dukker opp på Dahlia. Jeg er litt usikker på hvorfor en sånn "tommel" vokser ut, kanskje det er to bladanlegg som er vokst sammen? Det betyr imidlertid ikke at alle bladene på 'MarJe' kommer til å se sånn ut.


Bildet over viser 'Landsbyliv' med sin klart definerte bladform. Foreløpig er det forresten kun 'Landsbyliv' som har mistet frøbladene sine. Det betyr vel at planten ialle fall har blitt ungdom :)


Bildet over viser bladformen hos 'Stein'. Fint definert, og med bladspiss som verken er butt eller så spiss som hos 'Hagen vår' (se 3 bilder opp). Legg også merke til at bladet til høyre er uten tagger, selv om det ikke er frøblad. Når forskjellen er så stor fra 1. til 2. sett karakterblad, kan det jo bli ytterligere forskjell til 3. karakterblad som ennå ikke har sett dagens lys p.g.a. toppingen.


Denne lille buskveksten er Dahlia 'KariK'. Den voksr bra med to hovedstammer fra basis, men vokser nesten ikke i høyden. Jeg har forhåpninger om at denne ikke vil bli over meteren høy sånn som planten frøene er tatt fra...


Slengeren over heter D. 'Martin'. Dette er dessverre en av de som muligens ikke blir med veldig mye lenger. 'Martin' la seg først over 'Maria', før han forbarmet seg over 'KariK'. Endelig ser det ut til at planten makter å rette seg litt opp, men en så slengete stengel vil neppe kunne bære en voksen plante uten hjelp. Jeg drøyer en uke eller to - undre har skjedd før her på kjøkkenet...


Her er 'New Dawn' (bildet over), hun har vokst veldig bra etter at hun ble reddet ut av mørkelagt jordkasse (ref forrige rapport). Det er litt artig med de 3 (!) bladene som vokser like over frøbladene, kan det være et sideskudd, selv om Dahlia normalt ikke vokser på denne måten? Blir det to hovedstengler også her? Legg også merke til at det ene bladet har fått en sånn "tommel" som 'MarJe' (5 bilder opp). Neste helg er det nok lettere å se hvorfor det bladsettet består av 3 og ikke 2 blader.

Og til slutt i denne oppdateringen, lille 'RitaLita'. Hun er for svak til å bære sin egen vekt stakkars. Hun henger nok i en tynn tråd, bokstavlig talt.

Det er faktisk tid til å potte om i alle fall de største plantene, flere har små hvite røtter som titter fram under potten, og 7 cm potte gir jo uansett ikke nok jordvolum til at plantene kan utvikle gode røtter som etter hvert skal danne knoller. Uten knollene er det jo ikke mulig å overvintre Dahlia, og da hjelper det lite om prosjektet ender med de vakreste georgineblomstene som verden noen gang har sett :)

Å kaste ut 'Martin' og 'RitaLita' sitter naturligvis langt inne, det blir litt som å stemme ut de svakeste helt til vi sitter igjen med én vinner, og det var jo ikke meningen. Det blir ny oppdatering neste søndag, da regner jeg med at det er enda tydeligere forskjell på sterk og svak.

13 kommentarer:

 1. Så artig at dahiaene er så ulike - både i størrelse , farge og bladform. Følger spent med videre :)

  SvarSlett
 2. Dette er artig. Ja, eg er grådig på næringa kan du skjønne slik at eg skal holde veksten i gang :D For eit spesielt blad eg hadde.
  Spennande å følge med på fortsettelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er "du" pottet om i god næringsrik jord, MarJE. Syntes jeg hørte smatting fra kjøkkenet i sted ;-)

   Slett
 3. Det var spennende med så mange forskjellige dahliaer! Får håpe mange av dem får blomstre :-)

  SvarSlett
 4. Se her ja. Skal si dem er blitt store. Jeg har aldri prøvd å så Dahlia, men kanskje jeg skal prøve til neste år.

  Lykke til med plantene. Klem

  SvarSlett
 5. Kekt å følge med på utviklingen av Dahliaene dine, riktig vitenskaplig metode.

  Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Her overlates ingenting til tilfeldighetene! ;-)

   Slett
 6. Kjekt at dere følger med! Jeg er minst like spent som dere på hvordan dette går videre.

  SvarSlett
 7. Og vi venter spent på neste episode... Lurer litt på om du drømmer om dahlia om natta. Jeg har satt ut hele kjellerhagen på prøve og frykter at den varslede syndefloden vil ta dem. Det får stå til.

  SvarSlett
 8. Spennende lesing dette :) Klart jeg følger med og heier.

  SvarSlett
 9. Morsom å følge med, og kjekt å se at New Dawn er lubben og fin :-))
  De som er slengete behøver du slett ikke å kaste. Når du potter de om kniper du av frøbladene og setter planten så dypt som du kan uten at jorden kommer i kontakt med de bladene som da bli nederst. Da blir de så lubne og flotte skal du se :-)
  Funker som bare det :-)
  Lykke til med prosjektet, og jeg gleder meg til fortsettelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset! Det er ikke nødvendigvis at de strekke rseg så mye, men de to svakeste har stengel som legger seg litt ned istedet for å sikte rett oppover. Jeg får se hvordan det går, skal det bli en fin ny sort ut av dette bør jeg vel strengt tatt fokusere på de sterkeste plantene :)

   Slett
 10. Virkelig interessant å følge med på Dahlia-Reality, ja ;-) Venter bare på utstemmingen...(huff)

  SvarSlett