søndag 5. mai 2013

Dahliaprosjektet: Tvillinger og overraskelse!

Så er det godt og vel 2 uker siden spiring, og alle kandidatene i dette lille prosjektet har det bra. Det vil si, lite prosjekt nå, men jeg er litt bekymret for fortsettelsen ettersom frøene er tatt fra en sort som blir over meteren høy og tilsvarende bred, trolig Dahlia 'Ludwig Helfert'.

 Vi skal finne ut hvor store forskjeller det blir når frøene er fra samme blomst. Og selv om jeg i starten syntes alle så like ut, har jeg den siste uken oppdaget mange forskjeller! Så dette blir artig, i hvertfall så lenge jeg har plass på kjøkkenet :-)


Jeg kan ikke fokusere på hver eneste plante i hver oppdatering, men skal prøve å variere litt sånn at alle får oppmerksomhet iblant. Bildet over viser alle 15, ulike størrelser, men stor dose freidig mot.

De 5 bak f.v.: MarJe, ElseT, Landsbyliv, Turid og Stein.
De 5 midterste f.v.: Ruthe, Marit Helene, Randine, KariK og Hagen vår.
De 5 foran f.v.: Bille, Villrose, Maria, Martin og RitaLita.

Da prosjektet startet ble plantene sortert etter størrelse, MarJe var høyest og RitaLita lavest. Vann- og lysforhold er like på hver rekke, men de har vokst litt ulikt likevel.

Men så - til noen av ulikhetene...Noen av plantene får rødligere stilk, og på bildet over har Stein grønn stilk mens Ruthe er mer rødlig. De som har rødlig stengel nå er ElseT, Turid, Ruthe, Marit Helene, KariK, Bille og Villrose. Altså ca halvparten (7 av 15). Jeg tror ikke at fargen på hovedstengelen har noen sammenheng med framtidige attributter, som f.eks. blomsterfarge, men heller at det er en egen gen-greie. Tiden vil vise.

Tilfellet KariK

Den aller mest spennende forskjellen står KariK for.


På bildet over står KariK og MarJe skulder mot skulder. Høydeforskjellen er tydelig, og MarJe er nok representativ for voksemåten hvor hovedstengelen blir lang og tynn opp til de første karakterbladene. Jeg har sådd andre Dahlia på kjøkkenet og hovedstengelen har alltid blitt kortere og kraftigere i starten, selv for lavere sorter. Rart at en så høy sort som denne skal være så tynn, men den har det vel travelt om den skal nå meteren i løpet av et par måneder.

KariK kommer derimot med karakterbladene nærmest direkte fra basis, og skiller seg helt klart ut! Og ikke nok med det, hun har faktisk TO sett karakterblader opp fra basis. Hm... vitenskapsgenet i meg føler nå en sterk trang til å grave opp KariK for å sjekke om det kan ha fulgt med et uspirt frø da hun ble priklet, kan det være to hovedrøtter nedi der? Er KariK faktisk et tvillingpar? Men i så fall er det rart at begge de to tilfeldigvis har så kort hovedstengel når alle de andre strekker seg som gale... Eneggede...?
(vitenskapsgenet mitt seiret, gravemaskinen står nå klar, og resultatet får jeg poste i en kommentar til dette innlegget om et par dager når støvet etter gravearbeidet har lagt seg).

Og så til dagens store overraskelse!

For noen dager siden skulle jeg potte om noen småttiser, og tok fram den gamle grønnsaksskuffen med jord som står pakket inn i en plastpose. Det er alltid litt jordrester igjen, og jeg fyller på mer og blander etter behov. Og gjett hva jeg fant!


5 Dahliafrø har spirt i jordkassen - nesten uten lys! Når jeg prikler er jeg ikke så nøye på om det blir litt såjord igjen i jordkassen, det er små mengder og jeg blander jo med mer næringsrik jord uansett. Men det er første gang at frø har spirt etter at såjorden ble igjen i jordkassen. Forklaringen er nok at Dahliaene ble priklet i rekordfart. I alle fall, det var opplagt at den som hadde strekt seg minst måtte få navn 'New Dawn'.


Så New Dawn fra bloggen Min hageverden, selv om du gikk glipp av hoveddåpen, løste det seg altså på finurlig vis :-) Du får ikke plass i karet med de 15, men om ikke lenge flytter uansett alle ut i større residenser.

Tok vare på enda to "mørkespirende Dahlia", men de har så lang rothals at jeg tviler på om det er bryet verdt å dulle med dem. De er derfor navnløse, men om noen trygler på sine knær...

Neste helg blir det nok ingen oppdatering fra prosjektet, så da kan de fleste nok rekke å bli ganske mye større når det blir ny rapport om 2 uker. Da blir nok de ivrigste toppet :)  Heia, heia!

13 kommentarer:

 1. Spennende å se hvordan dette blir. Har tatt stikling av en av mine dahliaer i dag. Det har jeg ikke gjort før, men det går sikkert greit. Er jo da sikker på hvordan den blir seende ut i motsetning til frøformering. Heia, heia!

  SvarSlett
 2. So gøy dette var. Det er faktisk ganske spennande å følgje med på. Det gjer seg med ei vitskapsgen av og til, eg er ikkje nøyaktig nok til å gjere det så grundig, men eg ser jo stadig vekk at det kan vere utruleg stor skilnad på frøspirer, sjølv om dei har same sortsnamn.
  Gler meg til oppfølgjing neste søndag. Ha ei god veke!

  SvarSlett
 3. Du verden for et prosjekt! Dette er spennende å følge med på!

  Ønsker deg en fin uke! Klem

  SvarSlett
 4. Dette prosjektet hsr du virkelig klart å levendegjøre:) Blitt en slags følgetong, hvor man ikke må gå glipp av en episode. Jeg sender en ulv til deg via bakgården i morgen hvis du vil. Eller skal du ha den direkte til sommerhagen??:)

  SvarSlett
 5. Dette er spennende! Minner meg om et uforgelemmelig skoleprosjekt med kryssing av tomatplanter :-)
  Røde stilker kan jeg like.

  SvarSlett
 6. Tvilling? Neida, bare litt hyper til alle kanter.

  SvarSlett
 7. Artig med oppdatering - jeg legger merke til at landsbylivet strekker seg mer i bredden enn i høyden og det stemmer vel godt med bloggeieren også det :)

  SvarSlett
 8. Spennende å følge med på utviklingen av Dahliaprosjektet ditt og vi har alle overlevd.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 9. Dette er blitt så spennende, hurra for oss med rødlig stilk hehe.
  Det ser jo ut til at det er ganske mange forskjellige planter, ja ja tiden får vise.
  Ha en fin mandag.

  SvarSlett
 10. Oioioi dette blir et rotterace :) Godt ikke "dahliabarnet" som bærer mitt navn er høyreist, det er nemlig ikke jeg. Dette er en hagethriller som slår Derrick langt ned i støvlene.

  SvarSlett
 11. Hehe, koser meg med artige kommentarer :D

  Jeg har forresten gravd opp stakkars KariK, og det var bare én rot der. Har aldri sett før at det er to hovedstammer fra starten, artig! Og dobbelt hyper :D

  Landsbyliv: hehe, skal se at ansiktet ditt dukker opp på hver eneste blomst også :D

  Jannibele: hvis ulven kommer flatpakket kan jeg godt ta den med på bussen over fjellet :)

  SvarSlett
 12. Oj så morsomt. jeg heier på stakkars forsømte New Dawn :-) og satser på å komme som et skudd :-)

  SvarSlett
 13. Supert at du er med, New Dawn :)

  Alle 16 har det ganske bra. Har toppet flere, og satser på en oppdatering så snart salutt-røyk og softis-barten har roet seg :)

  SvarSlett