søndag 15. juli 2012

Rosedager i Freiaparken

Freiaparken på Grünerløkka i Oslo ble anlagt i 1920-årene, som del av en helhetlig tanke om at mulighet for rekreasjon og hvile i tilknytning til arbeidsplassen, ville gi arbeiderne ved Freia-fabrikken økt trivsel - og sikkert også økt arbeidsinnsats. Området er privat, og ikke en offentlig åpen park.

Derfor er det populært med Rosedagene som arrangeres hvert år i første del av juli. Rosedagene er blant de få tradisjonsrike arrangementene hvor Freiaparken er åpen for publikum.


Selv om parken ligger en nokså kort rusletur fra Skyggebalkongen, var årets besøk faktisk mitt aller første. Rosedagene gikk av stabelen 7. og 8. juli, og arrangeres forøvrig av Norsk Roseforening i samarbeid med eieren, Kraft Foods.

Under Rosedagene er det et omfattende program med bl.a. foredrag, omvisninger og konkurranser, og ikke minst salg av roser.


Været var helt perfekt, i alle fall da jeg var innom, og det var mye folk - sikkert som det pleier.


Pyntekorg blir aldri feil - selv ikke i en rosehage.


Det var mange stands med frivillige fra små og store organisasjoner. Det er litt spesielt med en så frodig - og lukket, oase midt mellom boligbygg. Men parken var der først!

 I tillegg til flott beplantning finnes det flere fine skulpturer, flere med innslag av vann.I paviljongen var det rosekonkurranse, og det var litt overveldende hvor mange roseglade som hadde levert sine håpefulle roser. Jeg er ikke flink nok på roser til å kunne noe om hver enkelt sort, men det var veldig mange flotte, og det er ikke vanskelig å forstå at roser lett kan bli en stor lidenskap.


Inne i Freiasalen var det også stor aktivitet. Artig å se Edvard Munchs bilder som vel ble malt nettopp for å utsmykke denne salen hvor arbeiderne spiste. På dette arrangementet var det i tillegg til café, utstilling av japansk blomsterkunst (ikebana), og ellers salg av diverse.


I underetasjen finnes en utstilling av Freia-produkter fra tidligere tider. Fint å kunne meddele at jeg nok er for ung til å huske alle varene, men enkelte gjensyn ble det nok.


Freiaparkens framtid er dessverre usikker. Dagens eier ønsker å selge anlegget, og da blir spørsmålet om det blir enda en boligblokk her, istedet for en vakker oase midt i byen. En åpen park ville jo vært fantastisk, men det er kanskje litt naivt å håpe på.

Det gjenstår å se om det blir mulig å gjennomføre ihvertfall en runde til med Rosedager, i 2013.

6 kommentarer:

 1. Det var en flott rundtur! Jeg har aldri vært der i den parken, men jeg skjønner at den er verdt et besøk i juli. Får håpe den ikke blir solgt da.

  SvarSlett
 2. Skulle gjerne vært der, både for å se parken og rosene. En offentlig park, det hadde vært noe å håpe på.
  Ha det fint!

  SvarSlett
 3. Har alltid tenkt at jeg skulle ha vært der, men det faller seg ikke slik når dagen kommer! Ser virkelig ut til at det er kjempe trivelig!

  Ha en fin sommerkveld!

  SvarSlett
 4. Jeg har aldri hørt om dette før. Håper det er noe neste år, for da hadde det helt klart vært noe å besøke!

  SvarSlett
 5. Så flott rapport! Jeg håper det er greit at jeg legger ut en lenke på Facebook - på sidene til Norsk Roseforening. mvh Hanne (også Norsk Roseforening :)

  SvarSlett
 6. Hei alle, ja det er et flott arrangement som alle burde få med seg. Håper virkelig at tradisjonen kan fortsette uavhengig av hvem som overtar Freia-byggene.

  Hanne: Så klart du kan lenke - stor stas det!

  SvarSlett