onsdag 18. juli 2012

Blomstring i skyggen

Vi har passert midten av juli, og det begynner så smått å blomstre her på Skyggebalkongen. Det vil si planter som jeg sådde i vår har begynt å blomstre, mens de innkjøpte sommerblomstene jo har pyntet opp ganske lenge. Tidligere år har egenproduserte planter kommet i blomst ennå senere, så i år ser det ut til å bli full fart mens det ennå er varme balkongdager.


Blikkboksene med Grønnrenne (Chlorophytum) henger høyt, men er slett ikke sure. De blomstrer riktignok ikke, men har vokst bra, og mer skal det nok bli. Den nærmest sjokkrosa petuniaen ble med hjem fra matbutikken fordi Million Bells dessverre hadde tørstet ihjel mens jeg var en drøy uke i feriehagen tidlig i juli. Petunia har aldri vært helt min greie, men i år har jeg bestemt meg for at alt slipper inn på balkongen.

Denne blomsterrike Pelargoniumen er jeg derimot blitt veldig glad i. Den lyser opp helt suverent! Kanskje tar den vel mye oppmerksomhet fra naboene, men siden det ennå er mye grønt, er det en grei match. Ser ut til å trives, og tåler helt fint å tørke opp når jeg er borte. 3-ukers ferien gjenstår riktignok, men det vet jo ikke plantene noe om - ennå.


Oxalisen har også greid seg bra helt innerst i kroken der ingen skulle tro at noe kunne gro. Den ble nylig litt shabby, og det viste seg at jeg hadde overvannet den. Trodde generelt at denne ville ha det fuktig, men den er tydeligvis ikke av det tørste slaget.


Og så var det Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum), da - den blomstrer faktisk! Det er litt artig å ha samme plante på to ulike steder - Skyggebalkongen kontra kontorvinduet. Sistnevnte presenterte jeg nylig i eget innlegg, og den har vokst flere meter. Balkongvarianten er nok ikke like fjong, der den har passert halvmeteren, men den er frodig og fin og blomstring blir det. Blomstene er også mindre, og den lange tutten som skal vokse seg ut er bitteliten og ennå ikke synlig på bildet. Er spent på hvordan den takler kommende tørkeperiode (=ferie), men tror det skal gå greit! Satte forresten et par stiklinger da jeg toppet den i våres, og de er begge kommet i vekst og ble nylig plantet sammen med hovedplanten.


Bacopaen er blitt en fast gjest på veggen etter at jeg forelsket meg i fjor. Den har ikke blitt så stor i år, men den har allerede hatt flere runder med blomstring. Denne blir veldig pjusk når jeg har vært bortreist en stund, men etter litt vanning ser det ut til at den er nokså lett å vekke opp igjen.


For første gang har jeg satt ut Dronning Ingrid (Pelargonium) på balkongen. Denne er en stikling fra en plante jeg har inne. Den trives nok enda bedre med litt sol, men det er ihvertfall et par blomsterknipper på vei! Den er forøvrig blitt bolig for små svarte fluer, men de sitter i ro, og ser ikke ut til å plage planten, så jeg lar dem bli.


Melkekurven på rekkverket har allerede fått nytt innhold. Den litt hysteriske tivolivarianten av en Petunia, ble full av lus og siden kurven henger delvis over plantebordet var det ikke annet å gjøre enn å kaste den. Den hadde ellers greid seg bra og knipes visne blomster ser Petunia ut til å kunne vare lenge. Nå er det vanlige små margeritter (Chrysanthemum) som pynter opp. De tåler jo tørke, og i den bittelille potten de nå bor i, er akkurat det en stor fordel.


En selvprodusert plante jeg er litt spent på er Kuleamarant (Gomphrena globosa 'Buddy'). Den var tydeligvis vrien å få til å spire, da jeg fikk kun 1 plante. I feriehagen var det bedre spiring, men de frøplantene rekker jo ikke å blomstre før høsten kommer, så nå heier jeg kun på denne ene. Knoppen lover ihvertfall bra! Sannsynligvis åpner den seg mens jeg er i feriehagen, og spørsmålet er da om jeg i det hele tatt får se den på det fineste. Evig eies kun det man aldri fikk se...


Helt til slutt, Tvillingblomsten (Diascia barberae). Fikk god spiring på denne, og den er plantet flere steder, men de i det store sinktrauet er blitt størst. Nå blomstrer de, foreløpig noe sporadisk. Planten blir ikke helt som jeg hadde sett for meg, men søte blomster har den i alle fall. Den er ellers litt slengete og passer ikke så godt på et lite balkongbord, he he.Det var vel det meste. Ser at bildet av Blåkorg ikke kom med, enda den faktisk gjør veldig mye av seg på balkongbordet. Får huske å ta den med etter ferien, hvis den fortsatt finnes da :-)

Fortsatt god sommer på balkong og i hage!

5 kommentarer:

 1. Så mange fine blomster du har på skyggebalkongen i år.

  Ha en fortsatt fin dag på balkongen!

  SvarSlett
 2. Det var litt av en samling planter på balkongen Bille! Det er alltid litt overrasket over hvor mye som kan blomstre- (om enn ikke så frodig som i sol) på skyggesiden!
  Fortsatt god sommer!
  Stein

  SvarSlett
 3. Så mye som blomster hos deg nå! Skjønner godt at du liker den pelargonien - den var nydelig!

  SvarSlett
 4. Kjempe flott blomstring hos deg! Veldig fint med blikkbokser som potter!

  Ønsker deg også en fortsatt fin sommer! Nyt balkongen!

  SvarSlett
 5. Ja nå er det et par uker siden bildene ble tatt, og jeg er veldig spent på hvordan plantene har greid seg alene. Ennå er det en kort uke til de får vann. Hm... spent, spent...

  SvarSlett