Det er allerede juli, og sesongen er vel nå på sitt beste i hager rundt omkring. På min månedlige fotorusletur i Botanisk Hage i Oslo, blir det denne gangen mest fokus på Systematisk hage. Ved å klikke på tag'en * Året rundt i Botanisk hage kan du lett finne fram til de seks foregående innleggene.
Men på veien dit, først et raskt stopp ved Rød- og svartelistebedet som ligger like bak Victoriahuset. Dette er nesten en slags mini-systematisk hage, og akkurat passe oppvarming. Her er det to avdelinger, en for svartelistede planter, og en for rødlistede planter.
De svarte er sånne som sprer seg mer enn hva som godt er, og derfor i mange tilfeller truer eksisterende planteliv. De er ofte importerte hageplanter som etter hvert har dannet forvillede bestander.
De rødlistede plantene er de som er utryddingstruede, eller på nippet til å bli det. De røde vokser til venstre i bildet, mens de svartelistede vokser til høyre. Bare forskjellen i volumet er kanskje nok til å forurolige...
Men nå rusler vi videre til hovedmålet for dette innlegget, nemlig Systematisk hage. Den ligger mellom hovedbygget og museene, på østsiden av hagen. Systematisk hage ble grunnlagt i 1953, og her vokser plantene på rekke og rad i sirlig system, sortert etter slektskap. Innholdet varieres litt over tid, men stort sett skal det være ca 1500 ulike planter her. En slags samlerhage i stor skala :-)
Selve anlegget består av sirkelformede rekker rundt et nav. Ikke så lett å vise det på foto, men sjekk ut lenken nederst i innlegget for flere tekniske fakta om anlegget.
Nå i juli er det nok frodigst her. Det sees spesielt godt på de høyeste vekstene, og dem er det mange av! Tidligere i sesongen er det lett å få oversikt f.eks. over hva som blomstrer, men på denne tiden må man nesten rusle rundtom på oppdagelsesjakt for å se hva de sørste vekstene sjuler.
Og ser man godt etter dukker det rett som det er opp en gartner som holder anlegget vedlike.
Typisk for dette systemet er at hver plante er godt merket. Det kan være spennende å sammenligne planter i samme slekt, når de vokser skulder mot skulder blir forskjeller og likheter mer iøyenfallende.
På bildene under ser du navet i anlegget, en liten rund plass omkranset av Kransevakkerøye (Coreopsis verticillata).
Høye stauder i neste sirkel gir romfølelse, og så blir man jo nysgjerrig på hva som vokser bak dem igjen.
På neste bilde ses en høy søyle litt i bakgrunnen. Det er Stjernemelde (Hablitzia tamnoides) som strekkert seg i været.
Til høyre sees flere planter innen Springfrøfamilien, bl.a. Impatiens scabrida med de purpurfargede blomsene. De er nærmere 2 meter høye, sev om det kanskje ikke kommer så godt fram på bildet. Typisk for de fleste høye staudene er at de bindes opp. I hagen er det mye brukt tynne pinner stukket vertikalt i jorden, og hyssing som holder planten innenfor en viss radius.
Den høye til høyre og litt bak i bildet over er Gullknapp (Cepalaria gigantea). Blomstene (bildet under) troner i 2-3 meters høyde, så den forsvarer artsnavnet gigantea godt.
Jeg kan ikke huske å ha sett en høyere Brennende kjærlighet (Lychnis chalcedonica) enn den på bildet under. Men her tror jeg faktisk navnemerkingen er blitt feil, er ikke dette den eneste planten som på norsk har sitt offisielle navn på nynorsk, da? Altså - Brennande kjærleik?
Nesten hvor man enn snur seg står det enda en høyreist staude og roper "se på meg!". Denne gulblomstrende rake planten knipset i motlys (over) er Hjertekongslys (Verbascum). Utrolig flott og frodig uten egentlig å legge beslag på så stor plass i bedet. Hm, vil ha?
I Systematisk hage finnes det også to baseng med vannplanter. I år er de dessverre stengt av for vedlikehold, men titter du innom en annen gang vil du finne bl.a. ulike vannliljer og gressplanter her.
Like ved står en samling Allium, og etter å ha studert disse gjennom flere år er jeg nå overbevist om at mange Allium egner seg helt fint i staudebedet. De blomstrer flott og humlene elsker dem! Flere kan også spises.
Liljer er aldri feil, og det blir faktisk ikke noe dårligere om de er mange :-) Her er det vel Lilium regale som lyser opp.
På bildet under troner Hvit nyserot (Veratrum album). Dette synes jeg er en virkelig dekorativ plante, fra de flotte bladene skyter om våren, via blomstringen, og til bladverket får fine gyldne høstfarger utpå høsten. Vet ikke hvor vanlig den er i hagesammenheng, men jeg stopper ofte innom denne. Den vokser forresten også i Fjellhagen.
Ser du hva som vokser på bildet under? Det er en diger Asparges (Asparagus officinalis), utrolig frodig og fin etter mange år. Det fine bladverket gir en myk effekt. Hva med en aspargheshekk? :-)
Selvsagt finnes det også vanlige hageplanter i Systematisk hage. Som f.eks. Floks (Phlox).
I hagen finnes også endel grønnsaker, som flere sorter agurk og gresskar, samt Kalebas (Lagenaria) og Svartgallebær (Bryonia). Her ser du forresten en annen mye brukt oppbindingsmåte, med tre pinner som knyttes sammen i toppen, og surtres med hyssing nedover. Egner seg også godt for f.eks. Blomsterert og andre rasktvoksende slyngplanter som på denne måten kan gi høydevariasjon selv i det flateste bed.
Som du vel allerede har registrert foregikk min fotorusletur i strålende solskinn. Ikke ideelt for fotografering, men helt supert for folk som vil besøke anlegget. Og dessuten er det vel lov å forevige solskinnet også, vi liker jo å tro at det hører med i juli :-)
Denne trivelige hellelagte stien finnes i utkanten av Systematisk hage. Her går jeg ofte, og inntrykket endrer seg litt gjennom sesongen. Nå blomstrer bl.a. Stormarikåpe (Alchemilla mollis), Flekktvetann (Lamium) og mange sorter Timian (Thymus). I august kommer også Høstanemonene og Blå kuletistel.
Det får vel holde fra Systematisk hage. Avslutter med en tur innom et av mine favorittbed, som jeg kaller trappebedet. Det ligger mellom Victoriahuset og andedammen. Her er det full fart fra tidlig vår, og et stort antall løk og stauder veksler om oppmerksomheten. Her ser du hvordan det så ut i mai.
Det går to smale stentrapper gjennom bedet, akkurat nå er plantene så frodige at trappene bare kan skimtes.
Like ved finnes andedammen, den ligger mellom trappebedet og Urtehagen, og nettopp urtehagen tror jeg får bli ett av flere stoppesteder i august.
Må bare ta med en plante til. Øverst i fjellhagen finnes dette flotte bedet. Her kan du se hvordan bedet så ut i april.
Her vokser en plante jeg har fulgt litt med på helt siden i vår, nemlig Keiserrabarbra (Rheum alexandrae). Den er et nytt bekjentskap for meg, og selvsagt vil jeg ha en sånn i feriehagen! Den vokser ved bekken, så kanskje blir det for tørt i feriehagen.
Ikke rart at varmen lokker mye folk til den gamle hovedgården og kafeen som ligger der. I sol, eller i skyggen fra store trær smaker det godt med en rast. Denne dagen lå mange hagegjester og slikket sol på piknikplenen, så botanisk hage tiltrekker også folk som ikke er over gjennomsnittet interessert i planter.
En hage til glede - bedre blir det vel ikke?
Les mer om Systematisk Hage på hagens nettsted.
Samtidig passer det vel å informere om at på hagens nettsted finnes en database over de fleste plantene i hagen, du kan legge inn plantenavn og få opp info om bl.a. hvor i hagen planten vokser.
Ønsker deg en fin-fin innspurt på juli!
Så mange flotte bilder du har tatt! Det var litt av en fremvisning av Botanisk hage. Jeg har vært der flere ganger, men da alltid på våren under hagedagene da. Så det var flott å få sett blomstringen i juli :-)
SvarSlettDitt må jeg bare dra en dag i sommer for å se alle de små og store plantene.
SvarSlettDu har laget en kjempe fin omvisning med bilder og tekst som pirret min nysgjerrighet.
Takk for turen , Maritklem.
For en koselig rundtur! Masse spennende planter. Takk for titten!
SvarSlettKjekt å se at solen fremdeles er der ute et sted. Her regner og blåser det i dag.
Ha en fortsatt fin søndag!
Dette minner meg på at jeg må få tatt meg en tur! Denne hagen er en av de jeg liker best! Takk for fine bilder og påminnelsen :-)
SvarSlettTenk å vandre rundt i en slik herlig park! Takk for at du har delt årstiden med oss!
SvarSlettKlem
Så morsomt å se bilder fra Botanisk hage med andre øyne. Man har lett for å se i vante retninger. Fine bilder du har tatt! Anne
SvarSlettGosh så masse flotte bilder. Og jeg som elsker gule blomster fikk noen nye på ønskelisten! :)
SvarSlettFlotte bilder fra Botanisk hage i juli, menge flotte bed med ulike blomster.
SvarSlettNår det gjelder rød- og svartlistebedet var det virkelig foruroligende forskjell på de to! Mange flotte bilder også denne gang. Navet med kransvakkerøye var nydelig. Nydelig var også hjertekongslyset - og de hvite liljene! Flott stemningsbilde fra andedammen!
SvarSlettGleder meg til augustbildene!!
Så kjekt at dere fortsatt henger med på fotorsleturene :-) Gleder meg til neste runde, da skal jeg titte innom deler av hagen hvor jeg ikke har vært på en god stund. Nyt fortsatt sommeren, jeg koser meg i feriehagen!
SvarSlett