Litt om nye graverier og planting i feriehagen i Haugesund. som nevnt i forrige innlegg har jeg sådd mye i år, og også hatt diverse løk og knoll i forkultur inne, for aller første gang. Med nye planter følger behov for flere bed, og da er det jo bare å ta spaden fatt. Jeg har heldigvis en større plan om å erstatte plen med bed og sitteplass, så gravingen skjer i nokså kontrollerte former :-).
Det går ikke akkurat kjapt, men jeg har det ikke travelt. Sannsynligvis er prosessen med å så og plante vel så trivelig som å rusle rundt i det endelige resultatet om noen år.
Blant de fordrevne plantene er hhv blå og hvit Kronanemone (Anemone coronaria), og den hvite kom til og med i blomst før den rakk å bli plantet ut. Kan sikkert trives fint også i krukker på en balkong. Nå hadde jeg aldri drevet anemoneknoller før, så jeg plantet ut halvparten tidlig i mai, og hadde resten i potte. Jepp, alle resten i bare to potter, jeg trodde det var lurt å spare plass, de skulle jo ut i bed likevel. Ingen god idé, det at sarte blomsterskudd var på vei opp gjorde det vanskelig å dele klumpen. Da de ble plantet ut var det derfor bare potten med de blå som ble delt, mens den hvite turde jeg ikke å tukle med, så der gikk hele potteklumpen ned i samme plantehull.
Heldigvis var de som ble plantet rett i bed kommet omtrent like langt, så neste år blir det ingen fordriving i det hele tatt. Til høsten tar jeg inn halvparten og lar resten bli igjen i bedet for å teste herdigheten.
Og så til det nye bedet. Jeg skulle egentlig grave fram et berg jeg husker fra da jeg var liten gutt og lekte akkurat her. For noen år siden ble det lagt på endel ny jord, og jeg tenkte at litt mer variasjon vil bli bra. Men det som var stort når man var liten, viser seg jo noen ganger å egentlig være nokså puslete - berget var ikke helt som jeg håpet, dessuten ville det vært en kjempejobb å fjerne all jorden. Plantene trives nok vel så bra med det ekstra jordlaget som med en liten bergknaus som nabo.
På bildet under ser litt av berget dagens lys der det ligger noen steiner øverst i bildet, kanskje jeg graver litt mer senere i sommer.
Når jeg lager nye bed snur jeg det øverste laget sånn at gresset etter hvert dør og blir grønngjødsel i bunn, tråkker det til og legger over et lag med god kompostjord. Det er viktig å ikke krafse for mye når jeg planter, for jo mer bassene blir delt opp, jo mer (u)gress finner veien opp til lyset. Neste sesong vil gresset være dødt, og da kan jeg løsne litt på jorden særlig rundt de plantene som liker det litt porøst. Men tror nok at meitemarken også gjør en god jobb fram til da. Metoden har fungert utmerket i 2-3 bed allerede - nesten ikke behov for luking første året!
Det var kjempestas å bære 2 grønnsakskasser fulle av frodige, mer eller mindre egenproduserte, planter ut i hagen! O lykke! På bildet over er de fleste pottene satt ut omtrent der de skal plantes. Nå ble det selvsagt noen justeringer, og noe flytting regner jeg også med til neste år. Nå var det viktigst å få alt i jorden.
Til venstre er det plantet en nyinnkjøpt Syrinhortensia (Hydrangea paniculata 'Grandiflora'). Den skal stammes opp, men om det går bra på et såpass vindutsatt sted som dette, gjenstår jo å se.
På bildet under skimtes frøplanter av Trebladgillenia (Gillenia trifoliata), Kratthumleblom (Geum chiloense 'Red Dragon') og Rasleblomst (Catananche caerulea alba 'Bicolor'), samt Værhane (Crocosmia/Montbretia) og Duftliljer (Gladiolus callianthus).
Jeg satser på at det blir riktig flott - ikke alt vil blomstre i år, men noe blir det nok. Det blir kjekt å følge med på hvordan plantene utvikler seg, særlig hvis det blir uker med kuling...
Apropos blomstring - for første gang er Duftskjærsminen (Philadelphus coronarius) full av knopper! I fjor blomstret en gren, men det skjedde mens jeg var i byen og jeg fikk bare se en eneste restblomst. Nå håper jeg det klaffer med neste besøk. Ellers kan jeg kanskje skremme den til en ekstrablomstring ved å vise den de 15 Sibirskjærsmin-frøplantene som jeg tok med til feriehagen...
Av blomstring ellers må jo den blå lerkesporen (Corydalis panda) nevnes, kjøpt fra Planteliste.net sist høst og allerede en nokså omfangsrik tue. Veldig spesiell farge, og heldige meg fikk se den på sitt fineste i slutten av juni.
En annen nykommer er Klematisakeleie (Aquilegia vulgaris clematidea), innkjøpt ved fjorårets Vårtreff i botanisk hage. Den skulle vært hvit, men jeg liker den mye bedre som den er. Den blomstret for førse gang i år, og jeg tror nesten jeg må ta frø av denne. Det er 3-4 meter til nærmeste akeleie, så det reduserer kanskje muligheten for overraskende krysninger, men spennet mellom hvitt og rosa kan jo gi mange nok variasjoner. NB, den fremste blomsten ser litt mørk ut fordi jeg skygget for den da bildet ble tatt.
Og så har jeg endelig blomstrende Storstjerneskjerm (Astrantia major) i min feriehage! Takk igjen, Mario! Har lenge ønsket meg en sånn, og da en frøsådd sak gikk ut etter bare en sesong, holdt jeg på å slå det fra meg, helt til denne ble med vestover.
Da får jeg vel avslutte mens leken er noenlunde god.
Fortsatt god sommer til alle som er innom!
Oi, oi, her har du fått deg eit ferieparadis. Eg vil tru det kan verte stor overgang til skyggebalkongen heretter. Astrantia major blomstrar i min hage og i år, sjølvsådd, men akk så liten enno. Han veks seg vel til etterkvart. God sommar til deg og!
SvarSlettSå flott hage. Det er noe eget med de plantene man "lager" selv, å du har jo produsert riktig mange. En skikkelig flinkis ;)
SvarSlettNyt dagene.
Anemone coronaria har så nydelige blomster!
SvarSlettDet er rart hvordan noe man husker som stort i barndommen, har blitt mye mindre når man ser det igjen i voksen alder. Bedet ditt ble flott. Du har gjort et bra stykke arbeid der. Tenker det vokser seg fort til. Spennende å følge utviklingen videre.
Ha en fin sommerhelg!
Flott nytt bed du har laget og det er et godt tips å snu jorden i nye bed.
SvarSlettKromanemonen var virkelig lekker.
Ha en fortsatt fin sommer i freriehagen!
Så stiligt bedd, fin jord och inte ett ugräs att se så långt ögat når. Smart att ta bort allt gräs, vem behöver det? Bara en massa jobb, vilket säkert blir extratung då du inte kan vara där dagligen.
SvarSlettDina frösådder ser ju prima ut, den clematisakleien avundas jag dig, har försökt så den flera gånger men tji..
Mycket flott kommer det bli att njuta av i denna rabatten :)
Første gang jeg slenger innom her. Fin blogg! Ta det helt med ro mht duftskjærsminen. Den blir snart større enn du aner - og blomstrer så det suser på denne tida :D
SvarSlettHei,
SvarSlettSå flott blogg! Den skal jeg besøke oftere!
Grunnen til at jeg havnet her var at jeg søkte på nett om hvorvidt man kan snu jorden i et gresskledd bed og få gresset til å forsvinne på den måten. Har ikke funnet mye informasjon om det – før jeg fant denne siden.
Jeg har nemlig et gammelt bed i hagen – vi har nemlig overtatt et hus med en hage som ikke har blitt særlig mye tatt vare på de siste ti årene. Men før det har det nok vært en veldig flott hage.
Jeg begynner å få kontroll på mye, men så var det de laaange bedene som er blitt helt gresskledte. Jeg vet at det er mye løker og knoller nedi jorden, så jeg har ikke lyst å måtte fjerne alt. Pluss at vi har ikke tilhenger så det blir litt stress å få kjørt bort jorden. Derfor har jeg mest lyst til å snu jorden, og bare legge på ny oppå.
Tror du det vil kunne funke? Etter å ha lest her hos deg så blir jeg i alle fall veldig fristet til å gi det et forsøk i det minste :-)
Vet du i så fall når på året det er lurt å gjøre det? Kan jeg gjøre det nå i høst?
Mvh
Åsa
Hei Åsa! Beklager at jeg ikke oppdaget kommentaren din sånn med en gang. Klart du kan snu jorden, det går helt sikkert fint. Gjør du det nå i høst vil gresset sannsynligvis være dødt til våren! Men prøv å spa litt store basser, jo lengre mellom hver "søm" jo færre åpninger hvor gress evt kan snu seg og vokse opp igjen. Hvis jorden er feit sånn at det er mulig å spa litt dypt uten at alt drysser av, er nok det best, da blir det minimalt med gress som snur seg. Jeg snur minimum 15 cm.
SlettDermed vil kanskje noen løk bli med opp i jordskorpen, men jo mer du krafser etter løkene, jo mer lys slipper ned til gressmatten, og evt andre ugress frø som lå i det som før var det øverste jordlaget. Tråkk det godt til etterpå, jeg bruker hælen på støvlene til å jevne det ut og tråkke godt fast mellom jordklumpene. Legg litt ny jord over, men det kan jo vente til du skal plante.
PS: Du må ikke finne på å kjøre bort jord! bland evt gammel jord med kompost, kvist og kvast fra hagen, og bruk den under busker eller i staudebed hvor det ikke er så skummelt om det dukker opp et par ugress. Evt bruk den som krukkejord - bland inn litt langtidsgjødsel så funker det helt fint for en sesong.
Oi, jeg har jo ikke takket noen for kommentar til dette innlegget? :-O Jeg var nok i ellevill hagerus på de tider, ha-ha!
SvarSlett