fredag 15. juni 2012

Året rundt i Botanisk hage: Juni

Juni er her - min favorittmåned, enn så lenge. Bli med på min månedlige fotorusletur i Botanisk hage i Oslo! I dette innlegget titter vi bl.a. innom Oldemors hage.

På mine nesten daglige turer gjennom hagen, oppdager jeg stadig nye planter i blomst eller jeg ser at den flotte fra forleden dag allerede er avblomstret for i år. Akkurat det siste er ikke så farlig, for nå i juni skjer det jo noe nytt hele tiden, hagen er blitt skikkelig levende. Og folk slanger seg på plenene, det tørre været gjør det grønne teppet ekstra innbydende. På bildet under skimtes to personer som tar seg en hvil i det grønne.

Vanningsanleggene har allerede vært i sving, enkelte dager må jeg hoppe hinderløype for å komme meg tørr til jobb. Typisk sommer!


Denne turen starter nær porten i Sars' gate. Bygningen over er Zoologisk museum. De grønne plantene på murveggen er Klatrehortensia. Den flotte rosa busken i forgrunnen er nokså godt gjemt for forbipasserende, men jeg fant den!

Det finnes mange rom i hagen, og ikke minst ulike stier å gå. Selv om jeg kjenner de fleste krokene ganske godt, oppdager jeg ofte nye siktlinjer og de endrer jo karakter nesten hver uke. Ved denne vesle runde plassen vokser bl.a. Syrin, Skogskjegg og Klatrehortensia.


Hvem kan motstå et teppe av blomstrende Myske (Galium odoratum)? Jeg synes bladverket på Myske er så flott, kanskje ble det litt smått på bildet under. Før i tiden la man visstnok tørket Myske i lintøyskapet. Den er god som bunndekker, og her tror jeg den flørter litt med Forglemmegeisøster i front, som har blomstret av for i år.


Vi er fortsatt ganske nær porten i Sars' gate. Her vokser noen fantastisk flotte Fagerbusker, og nå i juni blomstrer de. De er en populær bakgrunn for fotografering. Bedet foran buskene er fyllt med frodige stauder som stort sett blomstrer på sensommeren. Nesten bare grønt her nå, vi får sjekke igjen om et par måneder.


Trappen der framme fører opp til høyden der oldemors gamle stauder regjerer grunnen.


På vei opp finnes først en fin samling steinbedplanter. Her er det store tuer av Floks, Sedum og Nellik for å nevne noe.


Og her er Oldemors hage! Jeg tror den er blitt godt kjent etter hvert, det er mange flere besøkende nå enn da den var nyetablert for 4-5 år siden. Naturlig nok, siden den er frodigere nå som plantene har etablert seg. Den er en sansehage, hvor gamle planter kan vekke minner og glede hos eldre besøkende. Men også unge trives her, for ikke å glemme oss som er midt i mellom :-)


Her er Ballblom (Trollius europaeus) og et hvitt teppe av Floks (tror jeg det var). Plantene er vegetativt innsamlet fra gamle hager, og på flere av de små skiltene kan man lese litt om plantens historie og hvor den kommer fra. Enkelte har stått i hager hvor kjente personer har bodd, men her i hagen er det definitivt plantene selv som er hovedaktørene.


Det er mange Peoner i denne delen av hagen, men foreløpig er det ikke så mange av dem som blomstrer. Denne silkepeonen har ihvertfall farge nok til å få oppmerksomhet! I bakgrunnen sees en stor gruppe Duppesoleie (Ranunculus aconitifolius).


Her er et bedre bilde av Duppesoleien, i finfint selskap med gamle Hageiris.


Og de flotte Kosakkveronikaene (Veronica gentianoides), neste bilde. Kanskje litt på hell, men fremdeles vakker. I bakgrunnen skimtes en dame som besøkte hagen sammen med sin gamle mor (?). De ruslet rundt og kommenterte mange planter, akkurat sånn det jo skal være her.


Dagliljene (Hemerocallis) er flotte nå i juni. Her er de samlet i ulike nyanser, og de lyser fint opp langs den svakt svingete veien.


Selv om blomstringen ikke er helt på topp ennå er det nok å studere. Kanskje kommer de første staudene bedre til sin rett når det er såpass mye grønt som framhever blomstene. Her er Orientvalmuer (Papaver orientale) og Skyggesildre (Saxifraga umbrosa). Bak til venstre vokser Dagfiol.


Nedenfor sees en flott gruppe Askrot (Dictamnus albus) eller Moses Brennende Busk, som den også kalles. Planten avgir en eterisk olje som på varme sommerdager visstnok kan antenne. Det må jo være midt i blinken for alle som har et såkalt Flammebed i hagen! :-)


Nedenfor er et bedre bilde av Dagfiolen, nesten litt freidig med de fargesterke valmuene i bakgrunnen.

Edit: Kalte denne Floks da innlegget var nytt, men det er nok Dagfiol (Hesperis).


Disse Hageirisene falt jeg for. De er sikkert nokså ordinære, men med flotte tegninger.


Disse hjertene henger vel på en Løytnant (Lamprocapnos spectabilis). En utrolig fascinerende plante, hva er det naturen har funnet på, og hvorfor så komplisert? Det finnes sikkert et svar, men det går jo også fint an å bare nyte.


Som nevnt er ikke Peonenes hovedflor helt igang ennå. Men det er like før. Hvis du vil se dem i festskrud, kan du sjekke et innlegg om Oldemorshagen fra i fjor.


Besøket avsluttes med et tilbakeblikk mot Paviljongen, hvor det er mulig å sette seg ned. Ikke rart at noen står og beundrer Dagliljene vi nettopp passerte.

Til høyre i bildet er det laget et lite rom med benker omkranset av vegger av Syrin. Syrinene ble plantet for 1-2 år siden, og jeg hade ikke trodd at prosjektet skulle vokse seg til så raskt. Men veggene blomstrer jo allerede!


Nå har vi forlatt Oldemors hage, ut porten på motsatt side av der vi kom inn. Dette er nok egentlig hovedinngangen. Også utenfor oldemors port vokser typiske gammeldagse planter som Dagliljer, Skyggesildre og Hosta.

På bildet under er det Skogsymre (Anemone sylvestris) som ønsker velkommen (eller farvel).


Og prydløk passer fint inn nesten hvor som helst.


Mange stauder blir frodigere lenger ut på sommeren, men i Systematisk hage (bildet under) er det full fart hele sesongen. Lommetørkletreet som blomstret tidlig i juni får jeg nok ikke vist fram, men det er jo så mye annet å beundre. Jeg tror nesten at det blir en tur til denne delen av Botanisk hage i juli...


Ny fotorusletur om ca 4 uker!

8 kommentarer:

  1. Sukk, skulle ønsker jeg kunne være med deg på disse turene!

    Helt utrolig fantastisk flott!

    SvarSlett
  2. Du verden for en blomsterprakt. Tusen takk for turen, jeg har aldri vært i botanisk hage i Oslo, den turen må jeg jommen ta ser jeg. Har vært i Gøteborg, det var en uforglemmelig opplevelse.
    Godt å få litt turinspirasjon.
    Nyt dagene :)

    SvarSlett
  3. Kjekt å bli tatt med på en ny runde i Botanisk hage. Det er kjekt å følge utviklingen. Takk for turen.
    God helg!

    SvarSlett
  4. Flotte bilder fra en flott hage. Synd jeg ikke oppdaget den de ti årene jeg bodde i Oslo! Takk for turen nok en gang :o)

    UnaCita

    SvarSlett
  5. Jeg synes også at juni er en flott måned når alt er grønt og friskt. Takk for junituren i Botanisk hage, mye flott som blomstrer.

    SvarSlett
  6. Tusen takk for turen. Jeg lærer noe nytt for hver måned.

    SvarSlett
  7. Nå har jeg vært på en fantastisk hagevandring for juni - og mai - og gleder meg allerede til neste runde!! Takk skal du ha!!

    SvarSlett
  8. Takk for kommentarer! Har vært utenbys noen dager, og er derfor litt sen. Gikk gjennom hagen igjen i går og i dag, og det er jo så mye som skulle vært med i innlegget for juni, men kanskje det er like kjekt med noen fargerike vitamindrypp midtvinters :D
    Fagerbuskene er forresten på det vakreste nå, de var ikke helt på topp da jeg tok fotorusleturen.
    Nyt sommerdagene!

    SvarSlett