tirsdag 5. juni 2012

Lakk og blomstring i skyggen

Det er ikke bare ugress som blomstrer på skyggebalkongen nå i juni. En tur til hagesenteret uten mål og mening endte med 3 flotte planter. Det vil si, helt uten mål og mening var det jo ikke, men Humle fikk jeg fremdeles ikke tak i.

Her er en liten oversikt over mitt lille balkongplantebords herligheter - enn så lenge. Den rødblomstrende Pellargonium betyr ikke at pellis dillen har vendt tilbake. Det blir ikke flere. Ja, bortsett fra Pelargonium Dronning Ingrid, da, en stikling som står i bakre rekke med freidig lysegrønne blad.


Ellers er alle planter fra årets kjøkkenfrøsådd og trenger nok litt tid og varme for å strutte seg til. Til høyre for dronningen sees Blåkorg, og helt til høyre i bakre rekke noe smått som er Tvillingblomst (inkludert noe blomstrende ugress). Akeleien i front ser litt pjusk ut her, det er de gamle bladene som har lagt seg litt ned etter at den ble flyttet ut på balkongen, men nye er på vei, og rothalsen er så kraftig som jeg aldri før har sett det på balkongen.

I krukken bak til venstre skulle det altså vært en Humle, men siden jeg hadde noen få frøplanter igjen, har jeg droppet Humle-planen og heller plantet ut det jeg hadde til overs, bl.a. Browallia og Atlasblomst. Hvis Blodbegeren tar seg bryet med å vokse et par meter her i skyggen, vil det likevel kunne fylle bra.


Jeg har bestilt Humulus frø fra impecta.se som har 40% salg på alle frø til og med 6. juni. Så, neste år kan det blir selvdyrket Humle!

Nevnte jeg lakk? Balkongbordet skulle males, men jeg fikk ikke tak i småspann med svart maling, 1 liter var i meste laget til et så lite bord, så da ble det matt lakk istedet. Først etter at jobben var gjort, forstod jeg at bordet nok var lakket fra før, og at det nye lakkstrøket ble mye finere enn om jeg hadde malt det. 


Noen gang er heldigvis lykken bedre enn forstanden... 

På veggen er årets Bacopa på plass! Jeg var så heldig å få tak i akkurat samme farge som ifjor. Hadde selvsagt lyst å prøve noe nytt, men det er jo også kjekt med noe som gjentas, og jeg var ganske fornøyd med Bacopa i fjor. 


Helt til slutt en dyprød Million Bells, helt innerst i hjørnet. Første gang jeg forsøker denne på balkongen, har ikke sjekket om den heller vil ha full sol, men den sier nok fra.


 Allerede nå har jeg konstatert at Million Bells drikker vanvittige mengder vann. Og jeg som trodde at man tørstet litt mindre i kjølig skygge. Vel, den trenger ikke å overleve ferien min. Jeg er tross alt grei sånn :-)

Mer om både lakk og veggpryd i neste innlegg. Ha fine forsommerdager så lenge!

7 kommentarer:

 1. Lurt å begynne frøplanlegginga nå! Jeg lurte på om jeg skulle kjøpe frø på salg jeg også, men hakke kommet så langt ennå. De varer jo en stund disse frøene!

  SvarSlett
 2. Nå så det frodig og flott ut på balkongen din :-) Bacopa er en plante jeg aldri har lagt merke til før. Kanskje jeg skulle spandere på en sånn jeg også.
  Lykke til med blodberger, håper den vokser villig på skyggebalkongen :-)

  SvarSlett
 3. Så fin balkong! Jeg har blodbeger i år men den er litt treig og har ikke vokst så mye ennå. Og så stilig med svart bord! Synes svart (og grått) får grønnfargen til å poppe!

  SvarSlett
 4. Jeg ser sommeren har kommet på balkongen din også Bille :-D
  Herlige farger på plantene! Jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal ha noen diller som involverer flere "ut- inn planter" nå, så de pelargongoniene jeg har kjøpt i år får fungere som sommerblomster - og så dø ned til vinteren ;-) Svart matt lakk på balkongbordet høres veldig riktig ut! :-D Jeg er jo etter hvert også blitt veldig glad i svart nær planter. Det fremhever dem mye mer enn noen andre "farger" :-D
  Kanskje du kan kjøpe en grønn oasis å plassere Million Bells planten på i potten sin? Jeg har gjort det i potter uten hull i bunnen. Så fyller jeg vann nesten opp til toppen av oasisen. Da blir det langt mindre vanning- og plantene elsker det! :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag Bille!

  SvarSlett
 5. Det var en lekker Pelargon og ellers fine planter du har kjøpt til balkongen.

  Ønsker deg en fin uke på balkongen!

  SvarSlett
 6. Bacopa er en super plante, fine farger på den også. Enig i at svart får frem fargen på blomstene, både når bordet er svart og pottene likeså.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. Jeg kjøpte humulus fra impecta i vår, og har prøvd å få den til å spire i månedsvis nå -- det vil si, når det først ikke ville spire, satte jeg den til stratifisering i en måned, og så ut på balkongen. Fremdeles intet tegn til liv. Si fra hvis du finner noen lure triks!

  SvarSlett