onsdag 25. mai 2016

Løk ut, knoll inn

Jeg befinner meg i feriehagen og nyter herlige maidager. Egentlig har jeg med hjemmekontoret og skal jobbe en god del inne, men det er så mye som roper på meg ute i hagen at det må bli lange økter ute også. Må utnytte det flotte været og ikke minst prøve å få gjort de litt kjedelige oppgavene mens jeg ennå har gløden ;)


For ja, selv om det er spennende å lete etter nye skudd og se førstegangsblomstrende planter, er det også noe litt kjedelig arbeid som må gjøres i en feriehage hvor alt har vært på selvstyr siden påske. Alle bed er gjengrodde av ugress, godterier må spas inn i jorden der georginene skal stå, og så var det noen planter som står for trangt og bør flyttes. Frøplanter er priklet og satt til herding, men ennå er ikke en eneste krukke klargjort.

Det tar bare en time å høste inn alle påskeliljene, altså en helt grei oppgave. Løkene lagres i kjelleren, og i juli fjerner jeg bladverket. Fast rutine hvert år, og det funker. Løkene fordobler seg årlig, så snart må jeg nok plante noen av dem ut permanent på steder hvor de ikke står i veien mens de visner ned.


Å plante ut georgineknoller tar mye mer enn en time. Jeg regner vel med to-tre dager, inkludert litt rydding og jordforbedring, planlegging og logistikk. Alt er bedre merket enn i fjor, men nok en gang ble det rot i systemet...


Jeg har sikkert notert et sted hva rødt julebånd på tre kasser betyr, men jeg har glemt å notere hvor jeg skal lete etter den lappen. Uansett, jeg regnet med at rødt bånd betyr røde blomster, så jeg tenkte at dette var sorten 'Nuit d'Ete' som jeg har mye av. Den er riktignok mer lilla (men jeg hadde vel ikke lilla pakkebånd for hånden i november). Men etter at disse var dandert i bedet for å bli gravd ned, oppdaget jeg heldigvis en bitteliten lilla garnstump knyttet til en kasse helt i andre enden av rekken. Så nå tror jeg at de tre røde kassene er en sort som jeg egentlig er litt lei, og hadde tenkt å lage et eget bed til. Det rekker jeg imidlertid ikke nå, så dermed fikk mange bli med i det gode selskap likevel.

I år har jeg ikke fordrevet en eneste georgine, alle plantes direkte ut. Det er alltid spennende å sette ut knollene, pirke litt i gammel, hard jord på jakt etter skudd. Veie knollknipper i hånden for liksom å anslå sannsynligheten for vekst. En god knoll skal veie litt, noen ganger er knollene urovekkende lette, noen virker til og med tomme. Det pleier imidlertid ikke å være noen hindring for et overfylt georginebed. Selv inntørkede enkeltknoller som har løsnet fra morplanten kan finne på å lage en helt grei plante - ikke lett å bli klok på denne, altså.

Mer fra feriehagen snart, jeg knipser litt hver dag :)

10 kommentarer:

  1. Hei Bille.
    Så hyggelig at du sender innlegg direkte fra feriehagen. Jeg har ikke gravd opp narcissene for å lagre dem innendørs før. Ligger de mørkt i kjelleren frem til du planter dem ut igjen til høsten? Får de nok lys fra blomstring til slutten av mai til å kunne formere seg, og blomstre på nytt året etter?
    Jeg har flere ganger forsøkt å lagre dahlia knoller i kjelleren - både i potter med jord- og lagret i kasser på samme måte som hos deg, men hver gang har resultatet vært en illeluktende suppe av døde røtter.
    Jeg regner med at min kjeller ikke er så frostfri som din... ;-)
    Nå satser jeg på minst mulig ut/inn planter i svenskehagen, men skulle egentlig gjerne hatt dahlia i hagen, jeg også :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå er jeg sen med å svare, har begrenset nettilgang i feriehagen. Jeg legger narcissene i en luftig kasse i råkjeller - det er nok litt kjølig der. I juli fjerner jeg lauvet, da er næringen gått tilbake til løken.
      Rart at du ikke får overvintret Dahlia, kanskje jorden er for våt når du setter krukkene inn? De tåler ikke frost, men ellers er det kun fukt og gnagere som kan krølle det til. Du kan høste frø og lage noen nye planter hvert år, det er enkelt og de blir overraskende store første året. Ingen kontroll på fargene, da...

      Slett
  2. Det blir spennende å se når de begynner å blomstre! Godt at du kan prioritere å være ute. Hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp, det er dessuten alltid en mulighet for at noe er feilmerket eller at jeg planter feil. Måtte jo så nye i tillegg, et lite prosjekt jeg kan blogge om senere i sommer.

      Slett
  3. Nå har du virkelig gode dager i feriehagen din Bille! Klart du må svare opp ropene fra hagen. PC-en lever sitt liv uansett:) Himmel, for et hav av feite Georgineknoller. Blir helt våt i øyet. Jeg har skaffet meg 'Nuit d'Ete' for første gang i år. Du kjenner jo litt til min brokete historie med disse knollene. Elsker dem, men har ikke helt fått til overvintring og fordriving. Etter mange uår, ser det ut til å bli et annus jubilus. Nesten alle overvintrende er i slaget og fordrivingen har slått til. Tør ikke helt å juble ennå, men starten er god. Nyt dagene i hagen din. Gleder meg til bilder fremover.
    Jannicke

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Hurra for vellykket overvintring, omsider! Du får satse på Nuit d'Ete, den vokser bra, og kan raskt bli flere planter. I alle fall fikk jeg mange etter få år, Mange av mine er fortsatt bare én knoll. Måtte det bli en fantastisk sesong!

      Slett
  4. Pleier du å grave opp påskeliljene altså? jeg har ikke hatt de før, men vil plante noen jeg kjøpte til påske! Så mange georginer du har da. De får en liksom ikke nok av, men sneglene er også glad i de dessverre! Hyggelig syssel i sånt et nydelig vær! Kos deg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det er nok ikke vanlig å grave dem opp, nei. Det er bare det ene bedet jeg graver opp. De låner plassen mens georginene hviler innomhus. Passer så fint å grave opp løkene samtidig som georginene settes ut. Og så får naboen noe å se på :)

      Slett
  5. Jøss, legger du virkelig arbeid i å grave opp påskeliljene.
    Hos meg får de klare seg selv, og det gjør de stort sett ganske greit. Men de formerer seg ikke så raskt som hos deg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Jeg har påskeliljer andre steder i hagen som ikke graves opp :) De gamle sortene står i fred for meg. Det er to nyere sorter i georginebedet, de formwerer seg utrolig raskt, en løk som settes om høsten har 1-2 nye sideløker når den graves opp i mai. Sideløkene har sogar hatt "voksent" bladverk, og noen ganger blomstrer en sideløk første året (mulig det har vært en bitteliten løk med ut da den ble plantet, ellers burde vel ikke den nye løken blomstret).

      Slett