lørdag 18. juli 2015

Potensielt stor balkongoverraskelse

Jeg sådde flere rariteter i vinter, og har ennå ikke tømt pottene. Da balkongsesongen åpnet, ble de forvist til et bortgjemt sted under en stol. Jeg tenkte at frøene ikke trenger hedersplassen før de eventuelt har spirt.


Og jeg må innrømme at jeg ikke har fulgt så godt med. Såpottene har fått litt vann en gang i blant, men ellers stort sett blitt ignorert. Det skjedde jo aldri noe, så jeg tenkte at de trenger en vinter til. Overraskelsen var derfor stor da jeg plutselig oppdaget en kraftig spire i en av pottene. Jeg har faktisk gått glipp av hele spiringen, og det ligner jo ikke meg som gjerne sitter klar med forstørrelsesglasset for å følger med på hver millimeter.

Hils på min nye balkongplante! Potensielt stor fordi det jo faktisk er en Trevingebusk (Tripterygium regelii)! Når jeg googler Trevingebusk får jeg bare 8 treff, hvorav ca halvparten er mine tidligere blogginnlegg fra såingen og det frøkurset jeg deltok på i høst :)

Opplysningskontoret for blomster og planter har lagt ut et flott bilde (direktelenke til stort bilde). De kaller forresten busken for Kardemommebusk, så nå lurer jeg på om den dufter litt? Får forresten langt flere treff på Kardemommebusk, så da er vel det vanlig navn på denne. Får lese meg opp etter hvert. Gartnerforbundet skriver at «[...] buskene blir minst 3-4 meter høye når de står fritt. Når plantene slynger seg opp i trekroner, vil de trolig bli atskillig høyere.»

Vel, ja... jeg er litt usikker på om jeg skal gi et varsel til naboene oppover i etasjene allerede nå, eller se det litt an. God helg!

8 kommentarer:

 1. Så spennende, syns absolutt du bør gi et varsel så de rekker å forberede seg.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Det var en spennende Kardemommebusk du har fått til å spire, den kommer til å fylle godt opp på balkongen din.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Jeg har Kardemommebusk i hagen. Min er plassert frittstående i enden av et bed, og har lange grener som sikkert klatrer dersom den får mulighet. Jeg har ikke kjent noe duft av blomstene. Mener jeg leste i boka Busker og trær i Norge at den har fått navnet etter Egners Kardemommeby. Moro at den spirer! Jeg har aldri tenkt på å så den!

  SvarSlett
 4. Så hyggelig da å oppdage slike ting under stolen. Blir spennende å se om den når opp til naboen etter hvert.

  SvarSlett
 5. Hei!
  Lupe bruker jeg også i spiretider. Inmari morsomt ar den har spirt. Må være morsomt for naboen å få besøk.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 6. Kardemommebusk er jeg ikke kjent med. Spennende Bille.

  SvarSlett
 7. Gøy med sånne overraskelser! Jeg har ikke hørt om busken annet enn at jeg tror jeg har lest om den her tidligere. Av kommentarene høres du ikke ut til å få kardemomme fra den, det var jo litt synd :-).

  SvarSlett
 8. Jeg får nok vurdere å ta den med til feriehagen. Hvis den greier seg på balkongen litt til. Venter med å prikle i tilfelle det spirer flere frø. I så fall kan naboen under meg få den ene til å ha på sin balkong, og så kan jeg jo nyte toppen av busken her på min balkong :)

  SvarSlett