onsdag 24. mars 2021

En hilsen fra i fjor

 Så ble det musestille her på skyggebalkongen. Jeg finnes fortsatt, og det gjør også både balkongen og feriehagen. Vinteren passerte bare uten at jeg var i plantemodus. Jeg hadde riktignok gjort klart et bilde av en blodbeger som var reddet inn og som blomstret i desember. Rommet den stod i var ikke spesielt lyst og varmt, så jeg ventet vel egentlig at den skulle ta seg en vinterpause istedet for å fortsette med å produsere blomsterknopper.

Det er første gang jeg overvintrer en Skyggebalkong-blodbeger. I feriehagen har jeg tatt vare på den samme planten i mange år, og det er avleggere fra den som så i løpet av våren ble med til byen. Den i feriehagen stammer nok fra frø som engang ble høstet på skyggebalkongen. Så jeg kan vel nesten lage en slektstavle for den på bildet ;)

I dag har den blitt pottet om, og lange grener ble klippet opp og kom i jord som stiklinger, men siden ting er som de er og det er litt usikkert hvor lenge de må greie seg uten tilsyn, er det vel en mulighet for at det kun blir den som allerede har rot fra i fjor som greier seg. Men den som ikke prøver, har i alle fall alt å tape, eller noe sånn..

12 kommentarer:

  1. Overvintre blodbeger var lurt - for de er fort å glemme å så siden det er så grådig tidlig. I år har jeg huska det, og har som mål å få en kjempestor blodbeger sånn som "alle andre har" :-).

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg glemmer stadig å så disse, selv om jeg hvert år håndpollinerer og høster et par frøkapsler fra balkongen. Da er overvintring lettere. Selv om mitt eksemplar neppe kommer til å matche "skrytebildene"...

      Slett
  2. Nå begynner det å bli noen år siden jeg hadde blodbeger, men de er veldig fine. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Har en overvintrer i feriehagen også, den ser riktignok ikke så sprek ut men du kan sikkert få en stikling ;)

      Slett
  3. Hei!
    Jeg har for første gang overvintra blodbeger. Sliter litt med lus. Noe jeg aldri har gjort, er å ta stiklinger. Det skal jeg gjøre i morgen. Takk for tips! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hm, jeg har ikke engang tenkt tanken på at det kunne komme lus på den... jeg ville vel oppdaget det når den ble plantet om. Håper du får kustus på dine!

      Slett
  4. Har aldri tenkt på å overvintre blodbeger. Skal prøve det, og kanskje overaske den som gir meg en ny plante hver år:-)
    Takk for tipset/Eirin

    SvarSlett
    Svar
    1. De roter seg ganske lett, tror de første tegnene til vekst kommer allerede etter et par uker. Mye kjappere enn nye planter fra frø. Selvfølgelig blir det noen som ikke setter rot, men har god erfaring. Lykke til!

      Slett
  5. Bra gjenbruk får man si.
    Jeg sår hvert år. Mine er så knøttsmå enda, at jeg lurer på om de blir til noe. Men plutselig skyter de vel fart.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp. De vokser kjapt når de først kommer i gang. Kanskje det er røttene som vokser mest helt i starten? Når du topper blir det stiklinger og plutselig har du mer blodbeger enn du trenger :)

      Slett
  6. Det er viktig å ta frem overvintra blodbeger ganske tidlig tror jeg. I fjor ble det ikke noe særlig av mine planter. Men i år har jeg tatt dem frem for ei god stund siden, og de er i god vekst i drivhuset.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har nok rett i det. Er i feriehagen nå, og den blodbegeren jeg pleier å overvintre med hell har overvintret litt mørkere enn vanlig, og det er ikke ett eneste friskt skudd. Håper roten har greid seg, ellers blir det stiklinger fra byen ved neste anledning ;)

      Slett