tirsdag 30. juni 2015

Dekorativ fristelse for liten og stor

Husker du på humlene? I flere år har både Hageselskapet og bloggere hatt fokus på våre summende venner. Uten humler, bier og veps blir det dårlig med pollinering. Mye av verdens matproduksjon er avhengig av insektene, og av de nevnte er det humlene som gjør den største jobben.


Humlenes store innsats skyldes ikke minst at de begynner å surre rundt mens det ennå er ganske kjølig. Veps og bier trenger mange flere plussgrader før de våger seg ut. Humlene har m.a.o. en mye lengre aktiv sesong, noe som særlig har betydning for vårblomstrende planter som f.eks. frukt og bær.

I feriehagen min er det etter hvert mange planter som besøkes av humlene. I år var jeg der akkurat da de store tuene med gressløk (Allium) kom i blomst.Vakre fargeklatter i en forsommerhage, og superpopulære blant humlene.

Kjøp deg en potte gressløk i matbutikken, del den i tre eller fire og plant ut! Da får humlene enda en attraksjon i hagen din, og du trenger aldri mer å kjøpe gressløk. Tuene blir litt større år for år men er lette å kontrollere, og jeg har i alle fall ennå til gode å finne frøsådde gressløk andre steder i bedene.

Bzzz. :)

6 kommentarer:

 1. Ja gressløk er både nyttig for oss og biene, og vakre i bedene. Min opprinnelige tue ble plantet for ca. 5 år siden. Den har spredt seg jevnt, men i år og i fjor var det veldig mange frøplanter. De dukker opp over alt. Jeg måtte gjøre kort prosess på den store tua i år for at den ikke skal ta helt over. Nå har jeg bare en mindre tue igjen så lenge. Jeg ser at humlene også er veldig glade i alliumblomstene.

  SvarSlett
 2. Jeg har fem store tuer, og lar de blomstre, for det vrimler av humler her

  SvarSlett
 3. Jeg har også Gressløk i hagen og der sprer de seg, men humlemagneter er de.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Gressløken min blomstrer også fordi jeg har glemt å spise den, men det gjør jo ingen ting! Får epler og plommer i stedet takket være humlene :-)

  SvarSlett
 5. Jeg spiser, og har så store mengder at det gjør ingenting om endel løk går i blomst. Det er vel sånn at stilkene uten blomst er førsteårsskudd, mens de samme løkene vil blomstre året etter, og så sette sideløk og dø. Mine tuer blir halvmeteren høye, og jeg var på nippet til å plukke dem inn.

  SvarSlett