tirsdag 2. juni 2015

Nok å gjøre i feriehagen

Jeg har vært i feriehagen i en drøy uke nå, og har nesten litt dårlig samvittighet for at jeg ikke har postet oftere her på bloggen. Skyggebalkongen greier seg altså på selvstyr, mens jeg har et uvanlig langt stopp her i ferieland.

Og her står oppgavene i kø.


Inne finnes fremdeles mengder av sommerblomster i altfor små potter. Det haster litt med å plante ut Sommerazaleaene over, det blir ikke lett å dele disse tuene uten å ødelegge halvparten. Men beden hvor de skal plantes er ennå ikke klare. Denne våren har vært litt spesiell, det er mye å luke.


Men ikke alle frøplanter var bare fryd og gammen da jeg kom. Et helt vindu var erobret av grønne lus, de plantene ble lempet ut for hensynsløs herding, og ser nokså slappe ut nå etter både tungt regn, kalde netter og sneglegnafs. Og om du trodde at i alle fall lusene var borte, så tok du feil...


I år som i fjor, og som alle årene før ifjor, blomstrer mengder av Spaniablåstjerne. Jeg har nok skrevet noen ganger at disse plantene skal bort, men det er jo ikke så lett å rydde når de blomstrer så flott.


Narcissene i Georginebedet må vike plassen. Før løkene løftes opp og flytter inn i kjelleren, klipper jeg av blomsterrestene. Men siden det jo ble spiring av Narcissfrø fra forrige sesong, har jeg i år latt frøknutene bli sittende på ca 15 planter. Jo, jeg vet, det handler ikke om noe annet en en grådig gartner. Jeg vil ha mer!


Noen ganger tar jeg meg i å beundre løvetannen. Blomsten er fantastisk fin! Hvis det var vanskelig å få denne til å trives, ville det kanskje ha vært en samleplante som alle siklet etter. Og så ville det vært helt fint med gule blomster i hagene igjen...

Jeg skal ta meg en runde med en bøtte snart, og knipe av alle blomstene. Bare nyte litt mer først.


Denne Orkideeprimulaen var jeg veldig spent på. Den ble vel sådd i 2013, og i fjor blomstret den som bare det. Men i vinter leste jeg at den er vanskelig, og går lett ut. Så jeg var glad da jeg fant at den til og med har blitt flere. Heldigvis kan den ikke lese. Kanskje jeg skal lure den til å tro at den er som løvetannen, og snart kommer til å fylle bedet?


Jeg tror at liljene blir fine i år. De er ihvertfall kommet langt, og ser friske ut. Pileballen er også på plass, selv om det gjenstår mye luking.


Hvorfor sår tistlene seg på så krøkkete steder som dette? Inni roten på en blå valmuesøster. Valmuesøsteren ser ikke ut til å bry seg stort, men hageeieren gjør det. Prøver jeg meg med ugressjernet her, knekker jeg garantert søsteren. Så kanskje jeg må nøye meg med å klippe bort tistlebladene til etter at den blå blomstringen er unnagjort?


Ja, du ser riktig - det er Skvallerkål som velter innover plenen, anført av en liten gjeng rebelske løvetenner. Det du jo ikke kan vite er at dette er et blomsterbed, og at det vokser endel stauder "inni der". Planen er å spavende og rense hele bedet i løpet av sommeren, men lukejobben må jo tas nå...

Litt av hvert å glede seg til framver. I dag høljer det ned som om det var november, og alt ugress får leve et par dager til.

Ha en fin uke!

10 kommentarer:

 1. I det skvallerkålbedet er det kanskje enklere å flytte bort det du vil beholde og så gå til kraftangrep på skvallerkålen, eller?. Hvis du ikke vil bruke gift kan du jo prøve eddik?
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, takk for tips, det høres unektelig smart ut, men jeg tror de staudene jeg skal finne bør få litt lys først sånn at jeg kan finne dem igjen. Husker ikke hva jeg skall lete etter uten å se bladverket.

   Slett
 2. Mye fin mat i hagen din - skvalderkål og løvetann - har du brennenesle også? Lykke til med lukinga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Brennesle er det nok av, om jeg ikke akkurat lager suppe, så blir det ihvertfall rikelig til gjødselvann.:)

   Slett
 3. Hyggelig å se bilder fra feriehagen din igjen, Bille.
  Ja, ugresset har nok rukket å etablere seg flere steder hos deg også. Det er jo bakdelen med feriehaging. :-( Jeg fikk skvallerkål i hagen etter å ha kjøpt en plante som antagelig hadde en rotbit. jeg har mer eller mindre klart å holde den i sjakk så langt. Jeg luker og luker. Når jeg endelig tror at "nå har jeg lykkes med å fjerne den helt", så dukker det alltid opp noen nye planter. Ingen skal beskylde disse plantene fra å gi opp lett... ;-)
  Snart har du ugresset i sjakk for denne sesongen - og kan konsentrer deg om å bare nyyte!
  Ha en fortsatt fin dag i feriehagen.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Stein, ønssker deg lykke til med å få kontroll på skvallerkålen. Ikke ta lett på den oppgaven, og for all del plukk vekk blomstene før de setter frø. Hvis den hadde holdt seg på ett sted skulle jeg nok lært å leve med den. Ikke at jeg stresser så mye, den har "alltid" vært i feriehagen, og på jordene rundtomkring, så det er ikke så aktuelt å utrydde den akkurat.

   Slett
 4. Det har ikke vært hagevær på Sørvestlandet de siste dagene, men jeg håper på bedring. Det er godt å se at andre også har Løvetann og Skvalderkål i hagen.

  Ha en fortsatt fin dag i feriehagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Randine, det er litt av og på. Jeg er ikke så sær på temperatur, men iskald vind og regn er jo ikke så kjekt.

   Slett
 5. Så mye fint som kommer! Her har det vært dårlig vær med regn og/eller vind, jeg bare overser alt ugresset for øyeblikket, men må vel ta tak i det så smånigom :) God uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempekjekt å rusle rundt og vente på at diverse knopper skal springe ut. I dag åpner den første blå valmuesøsteren seg :)

   Slett