tirsdag 21. juni 2011

Forsmak på sommeren

Da jeg var en snartur innom feriehagen i pinsen var det første gang jeg besøkte hagen akkurat på den tiden, rundt 10. juni. Noen av plantene fikk jeg faktisk se på sitt beste for aller første gang. Det er vel nettopp det som er så fascinerende med hage - den forandrer seg hele tiden, og er heller ikke helt lik fra år til år. Jeg leser ofte at en hage bør planlegges sånn at det alltid er noe som blomstrer - men er det virkelig mulig å unngå det, da?


Det gamle bedet med Orientvalmuer (Papaver orientale) er en fryd tidlig sommer, men det er ikke så ofte jeg treffer på akkurat den uken blomstringen er på topp. Ikke i år heller - men det gjør ikke noe, for egentlig er den fineste tiden når de dekorative knoppene begynner å åpne seg. Helt utrolig hvordan de store triple tyllskjørtene rulles ut - for en fantastisk flott plante! Etter forestillingen er den riktignok litt kjedelig, så da røsker jeg vekk bladene og stilkene (selv om de ikke er visnet helt ned) og plasserer noen krukker der istedet. Det ser ikke ut til at blomstringen tar skade av det.


De yndige Spaniablåstjernene (Hyacinthoides hispanica) må det være minst 15 år siden jeg så som noe annet enn godt overmodne, men denne gang fikk jeg endelig se dem på topp! Jeg synes de er flotte, og det er mange i hagen - gjengen på bildet er som en dråpe i havet. Som andre løkplanter produserer de en del lauv som legger seg over andre planter, derfor passer de heller dårlig i et bed sammen med andre. De sprer seg en del, og jeg tror de ville passet bedre i utkanten av hagen eller under store trær. De kan jo ikke lastes for at farmor plantet dem akkurat der hvor jeg skal ha bed med helt andre planter.

Det blir faktisk et av sommerens store prosjekter å rydde vekk Spaniablåstjerner. Hvis du ønsker deg løk er det bare å si fra i kommentarfeltet. Jeg har nok bare løk til de første 100, så vær rask - haha...


Jeg var ganske spent på Vårvortemelken (Euphorbia polychroma) som jeg plantet i fjor. Den hadde blitt bittelitt større, men den trenger nok enda et par år før den blir skikkelig flott. Her er det som vanlig fotografering først - og luking etterpå. Den har fått en litt rar plassering i hjørnet av et bed jeg laget ifjor. Regner med å utvide bedet litt etter hvert, sånn at den får bedre plass...


Nestsiste bilde for i dag er et rotebed under en veldig gammel Svarthyll. Treet har stått der i rundt 95 år, og er siste rest av en gammel hekk av svarthyll. Er vel ikke så rart at jeg gruer meg skikkelig til det treet må felles, kanskje i sommer. Under treet vokser Sibirvalmue, Lammeøre, Akeleier og en Klematis, pluss mye mer. Her trengs det å ryddes opp, og i denne delen av hagen kommer det til å svettes ekstra mye i sommer. Det blir fint å komme i gang med sesongens største prosjekt, og jeg gleder meg selvfølgelig ikke mindre til å komme i mål! Mye frisk luft blir det definitivt :-)


Ha en fantastisk midtsommerfeiring!

6 kommentarer:

  1. Ja tack!! Jag har några 'spanialøkar' inte många men jag har plats till flera ;)
    Vallmo, för min lilla hage är bladen för stora redan före blomstring, men som du säger, det ser ut att den klarar sig bra utan blad också. Dessutom får jag inte bort den hur mycket jag än försöker, den kommer igjen år efter år.
    Flädern, svarthyllen, är jättelätt att försöka. Bara klipp av en gren efter blomning och stick den i fuktig jord, nästa år har du en buske som du kan flytta dit du vill ha den.
    Så fint att se hagen på olika tider. Jag tycker både du och din farmor har gjort ett gott jobb :)

    SvarSlett
  2. Flotte bilder og lekre valmuer. Tenker du får rikelig å gjøre på i sommer. Lykke til med prosjektene :-)
    Jeg kan godt tenke meg noen løker. Har to eksemplar i hagen som jeg ikke aner hvor kommer fra, men kan godt tenke meg flere. Spaniablåstjerner er nydelige.

    SvarSlett
  3. Så hyggelig å se bilder fra sommerhagen din Bille :-) Den ser riktig frodig, sjarmerende og flott ut!
    Jeg var ikke klar over at spaniablåstjerner klarer seg i vårt klima? Har alltid forestilt meg at de var forbeholdt Danmark og England ;-)
    De hadde vært et veldig flott tilskudd i skogen min, så jeg bytter gjerne til meg noen om du vil..?
    Jeg kan jo sende deg en mail om hva som har vokst såpass at jeg kan begynne å dele planter i Sverige. Uansett tror jeg at jeg har en del dahlia knoller til overs ;-)
    Ha en riktig fin sommer Bille!

    Mange hilsen Stein

    SvarSlett
  4. Så flott at du fikk besøke feriehagen på et "uvant" tidspunkt slik at du fikk se tidligblomstring! Valmuer er flotte, men jeg har ingen i min hage - kanskje en ide å gjøre som du, klippe ned etter blomstring og sette krukke der istedet. Spaniablåstjernene var nydelige - og - jeg skjønner godt at du gruer deg til treet må felles!
    Ha en fortsatt fin onsdag!

    SvarSlett
  5. Hei alle og takk for kommentarer! Noterer meg at Mia, New Dawn og Stein vil ha løker, kontakter de av dere som finnes på Hagegal med PM der, ellers finner vi ut av det. Regner med å ha løkene klar i løpet av august.
    For ordens skyld, dette er ikke engelske Bluebells, men de er jo en god etterligning.

    Stein: Ja, nå kom du inn på noe vesentlig, jeg vet jo ikke hvor herdige løkene er, feriehagen er jo nesten H0 på det beste. Men det er jo bare å prøve. Har notert et sted at de skal gå bra til H6.

    Mia: Vedr Svarthyllen så har jeg flere andre steder i hagen, og ett kommer fra en kvist som ble stukket i bakken, som du beskriver. Liker denne store busken veldig godt, og råsaft av blomstene er jo bare nam! :-)

    SvarSlett
  6. Jeg måtte korrigere litt. Svarthylltreet som må vekk har ikke stått i feriehagen i 70 år, men etter konsultasjon med naboen er treet mer sannsynlig 95 år gammelt! Syntes at en feil på 25 år var stor nok til å omtales. Nå blir det enda tristere å fjerne det, men har jo ikke noe valg. Heldigvis kommer nye skudd fra roten, tror jeg skal la de få overta, så kan jeg ihvertfall si at roten er snart 100 år gammel :-)

    SvarSlett