torsdag 9. juni 2011

Trivelig med ugress

Jeg kom over et bilde tatt i feriehagen i fjor sommer - og det slo meg at jeg faktisk synes at ugress kan være ganske dekorativt. Og i alle fall sommerlig. Kanskje er det øyet som ser, men ble ikke disse krukkene litt ekstra pimpet av rylliken i forgrunnen så vet ikke jeg :-)


Da jeg var ny med feriehage, overdrev jeg en smule ved å flytte både ryllik, marikåpe og krypsoleie fra hele tomten til et par av bedene. Da en nabo gjorde meg oppmerksom på at særlig krypsoleie i bed kanskje ikke var så lurt, svarte jeg med at alle planter er pene, og noen er ugress bare fordi vi heller vil ha eksotiske kjøpeplanter i hagen. Jeg var bare så overbevist om at lokale planter fra området ville trives aller best. Og det gjorde de selvsagt. Særlig krypsoleien trivdes helt fint i bedet. Jeg sliter fremdeles med å få den vekk. Jeg lar meg ikke stresse, men røsker vekk dann  og vann helt uten medfølelse. Og så flirer naboen og jeg litt av hele greia.

Men altså, jeg synes fremdeles at en ugresstue her og der er pent. Jeg har flere tuer med ryllik rundtomkring, men ikke lenger i bedet, og sammen med fargerike krukker med sommerblomster synes jeg de gjør seg... Håpløs, jeg - javisst...

Ha en flott pinsehelg!

11 kommentarer:

 1. Helt enig med deg Bille. Veldig mye ugress kan være veldig fint. Det avhenger jo mest av øyet som ser. I Spania er Osteopemnum Ecklonis (Spanske margeritter) de mest agressive "ugressplantene" i hagen. Likevel er jeg veldig glad i den. Her i norden er jeg veldig begeistret for lupiner og skulle gjerne hatt ryllik i hagen, så lenge jeg kan holde dem i sjakk... Ville storkenebb er jo også veldig flotte planter jeg gjerne skulle hatt i hagen :-)
  Ønsker deg også en riktig fin pinsehelg! :-D

  SvarSlett
 2. Jeg synes også at endel ugress er fine. Om våren liker jeg engkarse og ryllik er flott.
  Men krypsoleien er jeg mindre begeistret over den trives godt i plenen i hagen.

  Ønsker deg en fin pinsehelg!

  SvarSlett
 3. Ja hva er ugress? det er vel øyet som ser , her hos meg får mye av ,,ugreset,, stå til det har blomstret, men jeg prøver å fjerne det før det frør seg.
  Ha en fin helg , Marit.

  SvarSlett
 4. Krypsoleie hadde jeg sett i en staudebok og jaktet etter den lenge før jeg til min lykke fant den. Ante ikke det var et ugress, den var jo så pen. Nå luker jeg og, men ikke overalt for jeg synes faktisk fortsatt den har et verdi, på rett sted. Visst kan ugress vara derkorative :)

  SvarSlett
 5. Jeg er helt enig ned at ugress kan være fint! Jeg har hundekjeks, som er veldig dekoratvt sammen med en del stauder. Eller har jeg både hvit og rosa ryllik i fjellbedet. Rylliken på bildet ditt passet perfekt inn med krukkene:o)

  Ha en fin Pinsehelg:o)
  Hilsen Helene

  SvarSlett
 6. Eg har og tenkt sånn at alt er i utgangspunktet fine planter, men så er det jo sånn at noken oppfører seg som ugras. I går såg eg og ei venninne på ein tistel som stod fint plassert midt i bedet og var einige om at han var eigentleg veldig fin. Men vi vart einige om å skifte han ut med ei Kjempestikle. Ha ei fin pinsehelg.

  SvarSlett
 7. En stor bukett med hundekjeks alene eller sammen med feks prestekrager er bare nydelig. Rundt omkring her jeg bor er det også masse lilla hesperis og den synes jeg er så fin at jeg sendte bilde av den som bidrag til frøkenkonkuransen hos Moseplassen!Så jeg er enig med deg, det er mye fint ugress!! Ha en fin pinse! Hege

  SvarSlett
 8. Villblomster og ugras går jo over i hverandre. Jeg verner om fioler, prestekrager og blåklokker, men sliter med hvitkløveren, som kryper inn i alle bed.Og så var det noe med mengdene. Fem lupiner og tisteler, eller fem hundre.
  God pinse!

  SvarSlett
 9. Morsomt tema, Bille. Vi hadde en lengre diskusjon om "blondekantene" på tunet på hytta forrige helg. Hundekjeksen ble spart mens vi var der - men ble slått før vi dro. De er jo nydelige når de blomstrer, men når de overtar området sammen med brennesle og bringebærkjerr er det ikke så fint lenger!

  Hadde de enda kunne lært seg "alt med måte" - så kunne de gjerne ha fått leve videre ;-)

  SvarSlett
 10. Oi takk for mange flotte kommentarer. Når jeg tenker meg litt mer om er vel ulike typer gress og strå det mest slitsomme i mine bed. Men strå er jo litt fine, på rett sted.

  SvarSlett
 11. Helt enig med deg , mye av det vi kaller ugress er virkelig fargeklatter i bedene-, Men det krever faktisk sin mann når det gjelder luking. For tiden er det både krypsoleie som lyser opp med sine smørblide gule, geitrams som får vokse der det er nakne flekker, bringebærkratt som må holdes i sjakk.
  Ingeting er som ville bringebær!
  Hagen på Solbakkjen har mange ville elementer. I hagen hjemme har jeg med hensikt plantet norsk furu og rogn! Vakre trær!

  SvarSlett