mandag 4. mai 2015

Jeg trodde at Revebjellen er ettårig

Det vil si, jeg vet jo at den er toårig, med rosetten første år og blomstring året etter. Men deretter trodde jeg at det var over og ut.

I feriehagen var det store mengder revebjelle (Digitalis purpurea) i fjor, jeg blogget om det her - WOW i feriehagen. Alle fikk stå der de hadde sådd seg selv, jeg nappet vel bare bort noen få uheldige, og særlig rekken ved inngangspartiet til huset hadde plassert seg helt ypperlig og ble en fin liten revebjellehekk.


Det som forundrer meg litt nå er at i år er det flere nye rosetter helt inntil hver enkelt gamle plante, men ingen nye rosetter ellers i bedene. Hvis dette var nye frøplanter ville det jo vært naturlig at de ikke bare spirte helt inne ved morplanten, men i hele bedet? Revebjellefrø er omtrent som støvkorn og faller ikke akkurat tungt til bakken. I de større bedene i feriehagen fant jeg akkurat det samme, mange nye smårosetter helt inne ved den gamle stammen. De pleier jo heller å dukke opp på uventede steder, ikke sant?

Revebjellerosetter medio april.
Er det mulig at Revebjelle overlever vinteren hvis vinteren er snill og grei? Det var ikke så mye frost i feriehagen sist vinter.

Uansett, jeg er spent på om rosettene blomstrer allerede i år. Hvis småplantene er nye planter, må jeg nok vente til neste år. Uansett er det fint å ha noe å gruble på :)

Ønsker deg en fin, ny uke!

7 kommentarer:

 1. Dette har faktisk jeg også lurt på. Jeg hadde revebjeller i blomst første gang i fjor. Nå ser jeg at det er rosetter på akkurat samme sted som de "gamle" sto i fjor, og det ser ut bladene tilhører "den gamle". Det blir spennende å se hva som skjer.

  SvarSlett
 2. Hei Bille. Jeg har samme erfaring i år. Det ser ut som om bladene tilhører de opprinnelige plantene. Samtidig har jeg fått veldig mange nye frøplanter, men bare der plantene sto. De har, med andre ord ikke spredt seg rundt om i hagen. Skal bli spennende å følge med hva som skjer senere i sommer... :-)
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
 3. Revebjeller er utrolig fine. Mener jeg har hørt at hvis en lar den gamle rosetten stå kommer det nye planter. Er ikke sikker, men jeg lurer på om det da kanskje kommer mange småblomsterspir og ikke de høye. Jeg pleier å ta bort hele planten når den er ferdigblomstret, fordi den som regel har plassert seg et sted det ikke passer.Til Stein; hvis du vil ha revebjeller andre steder enn der de står kan du enten selvsagt ta frø og så der du vil de skal vokse, eller knekke av hele blomsterstilken og legge den der du vil. Det er også veldig lett å flytte selve rosetten. Det er bare å dra den opp og sette den der du vil ha den, nesten uten å grave. Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Tredjeårsblomstring er et kjent fenomen her - en ren bonus! Fineste hekken jeg har sett på lenge :-)

  SvarSlett
 5. Rosa revebjeller er så flotte!! Sjøl har eg små og store gule revebjeller i hagen, og dei sår seg overalt... Og det er heilt OK, det er fine humleplanter.

  SvarSlett
 6. Hei alle, og takk for både nyttige og undrende innspull. Nå er jeg om mulig enda mer spent på om det blir blomstring. Det gjør ikke så mye om de blir lavere enn i fjor, så lenge "hekken" blomstrer er alle høyder greit :)

  SvarSlett
 7. Nydelig hekk!! Har hatt det samme her, men det ble ingen blomstring på de "gamle" plantene. Krysser fingrene for at det blir full blomsterprakt hos deg!

  SvarSlett